Rapport: Opphoping av usolgte nyboliger i Norge

Siden april har nyboligsalget falt ti prosent mot fjoråret, mens beholdningen av usolgte boliger har «økt klart», ifølge en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse.

HOPER SEG OPP FLERE: Her bygges nye boliger ved Grefsen i Oslo.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:,

Siden midten av april er det solgt 2.659 nye boliger i Norge, en nedgang på ti prosent fra samme periode i fjor, viser den nye rapporten, ECON Nye Boliger.

Salget utgjør 15 prosent av den totale mengden nyboliger til salgs.

Samtidig har antallet usolgte objekter økt fra 13.996 i april til 14.849, noe rapporten knytter til årets kraftige vårslipp.

«Det har kommet mange nye boliger for salg siden april, slik at beholdningen av usolgte boliger har økt klart», skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Jørn Are Skjelvan, nybyggsjefen i DNB Eiendom, sier rapporten er mer positiv lesning enn den kan gi inntrykk av. Selv om nyboligsalget faller tydelig fra fjorårets nivåer, har det forbedret seg fra forrige tomånedersperiode, påpeker han.

Les også

XXL-gründer Øivind Tidemandsen vil ha 80 millioner for Bygdøy-luksus

Prisene økte syv prosent

– Vi ser at varelageret går noe opp, men dette er også normalt på denne tiden av året, sier Skjelvan til E24.

– Samtidig faller nyboligsalget ti prosent mot fjoråret. Det er ikke lite?

– Nei, men det har nok sammenheng med hvor mange prosjekter som blir regulert. Spesielt i Oslo er det nå få regulerte prosjekter som kommer ut i markedet de siste månedene. Det har selvsagt også innvirkning på salget, sier nybyggsjefen.

I dag koster nye boliger i snitt 56.400 kroner per kvadratmeter, ifølge den nye rapporten.

Det gir en prisøkning på syv prosent siden samme tid i fjor. Nyboligprisene er høyest på Østlandet og lavest på Sørlandet, ifølge rapporten.

Samtidig har igangsettingen bremset kraftig: Det er igangsatt bygging av 4.432 boliger i Norge hittil i år, et fall på hele 43 prosent mot samme periode i fjor.

Les også

Disse får Norges høyeste eiendomsskatt i 2019

Selger dårligere i tidlige salgstrinn

DNB Eiendom har merket en endret salgstrend i nyboligmarkedet de siste årene: Der nordmenn før var tidlig ute og sikret seg nybolig rett etter salgsstart, er det nå flere som venter.

Det betyr at boligprosjekter kan oppleve dårligere salg i sine første salgstrinn enn før – men uten at det er et dårlig tegn for mottagelsen totalt sett, ifølge nybyggsjefen.

– Alt går ikke lenger unna ved salgsstart. Men når prosjektene nærmer seg ferdigstillelse, ser vi at interessen stiger kraftig. Vi har veldig få prosjekter hvor leiligheter fortsatt står usolgt ved overtagelse, sier Skjelvan.

Den nye rapporten underbygger trenden: For ferdigstilte nyboliger var det 1.336 objekter som sto usolgte på landsbasis per juni, det laveste nivået siden oktober i fjor.

Økningen drives av prosjektene der bygging ikke er igangsatt, hvor den usolgte beholdningen lå på 7.673 boliger per juni – det høyeste antallet siden desember 2017.

Blant nye boliger hvor bygging er igangsatt, men ikke ferdigstilt, har beholdningen av usolgte boliger også gått noe tilbake.

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rapport: Opphopningen av usolgte nyboliger fortsetter

  2. Econ: 34 prosent nedgang i nyboligsalget

  3. Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad

  6. Igangsettingen av nye boliger falt kraftig: – Vi er bekymret