Vekkelsesmøte i å få ting gjort

 E24 var med da mannen bak revisjonsteknikker, «to-do»-lister og store visjoner i «Getting things done»-metoden møtte sine største fans i Oslo.

HELT: David Allen holder seminar i «Getting things done» (GTD)-metoden i Oslo kongressenter.
HELT: David Allen holder seminar i «Getting things done» (GTD)-metoden i Oslo kongressenter.
Publisert:

Ifølge David Allen selv er metoden enkel: Skriv ned alt du skal gjøre, og hvordan du skal få det til, så blir hodet tomt og kan brukes til noe annet.

Nå sprer teknikken hans seg i det norske næringslivet, til Morten P. Røviks store begeistring. Han driver den norske franchisen av «Getting things done», eller GTD - den eneste i sitt slag utenfor USA.

NORSK PÅDRIVER: Morten P. Røvik startet firmaet Produktivnorge for å lære folk om GTD i Norge.

- Det er som om jeg er en fysikklærer, og nå kommer Einstein for å se hvordan det går, sa Røvik før Allens første seminar i Norge.

Første seminar i Norge

Inne i Sal D på Oslo Kongressenter sier ingen et ord. Det eneste som kan høres er penneskraping mot papir, i det seminarteltakerne skriver ned absolutt alt de kan komme på av ugjorte oppgaver. Noen lister blir lenger enn andre.

- En gang hadde jeg en fyr som brukte over en time. Til slutt måtte jeg bare be ham om å fortsette på egen hånd, sier David Allen, forfatter av selvhjelpsboka Få ting gjort!.

Etter å ha spredd budskapet i USA i mange år, har turen nå kommet til Europa. Derfor flyttet Allen til Amsterdam forrige uke.

- GTD er i ferd med å bli globalt. Norge er jo her det startet, så det er veldig gøy å være tilbake for å holde seminar, sier Allen til E24.

Han tror små nettverk kan være årsaken til at GTD har spredd seg så raskt her i landet.

- Det er artig, jeg ser at det er mange her som har begynt å bruke metoden, og så sprer det seg utrolig fort, sier Allen.

Startet eget selskap

- Han er jo ikke akkurat Justin Bieber, men jeg har selvfølgelig med meg min utgave av boken hans for å få den signert. Det er kjempegøy at han kommer hit, sier Maria Peltokangas, tidligere kommunikasjonssjef i Aker Solutions til E24.

Hun er en av mange som har begynt å bruke metoden i jobbsammenheng. I fjor startet hun og noen av kollegene bokklubb. De leste kun én bok.

- Vi leste ett kapittel av Allens bok i uken, så gikk vi gjennom det sammen og diskuterte metoden, forteller Peltokangas.

Selv om hun har brukt GTD i et år, må hun altså på kurs igjen.

FAN: Maria Pelotkangas har med sitt eksemplar av Allens bok for å få den signert.

- Jeg bruker det både på jobb og privat for å huske forpliktelsene mine. Men nå vil jeg lære å bruke det til å nå mer langsiktige mål.

Peltokangas har med seg en lapp der hun har skrevet ned alle tingene hun har gjort etter at hun ble en «GTD-er». Punktene på listen er alt fra «giftet meg» og «kjøpte sommerhus» til «startet mitt eget selskap» og «fikk min første kunde».

- Jeg blir nesten overrasket over å se alle tingene jeg hadde utsatt så lenge som nå er gjort. Nå har jeg sluttet i Aker Solutions og startet mitt eget konsulentfirma - det er utelukkende et resultat av at jeg satte meg ned og kartla mine mål og verdier, forklarer Peltokangas.

Oppdager, ikke oppfinner

Begeistringen vil ingen ende ta, og norske «GTD-ere» har startet sin egen klubb i Oslo. Han som må ta ansvar for mye av begeistringen er Morten P. Røvik, som maste på Allen i mange år om å få starte GTD i Norge.

- I metoden bruker vi det Allen kaller «å se for seg enorm suksess». For meg har det bildet vært å få David Allen til å holde seminar i Norge, så du kan kalle det en drøm som blir virkelighet, sier Røvik.

Ifølge Allen selv er metoden ikke noe hokus-pokus, men basert på intuitiv tenkning og logiske arbeidsmetoder.

- Sånn jeg ser det har jeg ikke funnet opp metoden, jeg har bare oppdaget den beste måten å arbeide på, sier Allen.

Han garanterer at metoden fungerer, men ikke at folk vil like den eller bruke den riktig.

- Noen kritikere sier at man kan bli litt for opphengt i få unna arbeidsoppgaver hele tiden, og at arbeidet ikke nødvendigvis blir bedre av den grunn?

- Det er i så fall ikke en svakhet ved systemet, men ved folk. Det virker som at i dag blir vi nesten avhengige av å sjekke mailbokser og hele tiden å ha ting hengende over oss. En negativ side ved GTD kan være at når vi frigjør sinnet for rot, så blir vi nødt til å tenke over mer dyptpløyende temaer, som forhold, vennskap og livsstil, og det er det kanskje ikke alle som har lyst til, filosoferer Allen.

- Halleluja-aktig

- Jeg har alltid vært en sånn fyr som elsker å jobbe og ha tusen ting i lufta, sier Thomas Moen, merkevaresjef i Fanbooster.

- Men jo mer suksess jeg hadde på jobb, jo mer dårlig samvittighet fikk jeg også for alt jeg ikke hadde rukket å gjøre. Jeg glemte stort og smått, alt fra å ringe min mor til å følge opp en kunde eller sende den fakturaen - det bare falt ut av hjernen, sier han.

Da Morten Røvik kom med forslaget om å bruke GTD, var Moen en av skeptikerne.

- Jeg tvang meg selv til å høre gjennom lydboka, men følte egentlig at det var noe halleluja-aktig tull og tøys. Det var så mange som snakket så veldig positivt om det, derfor følte jeg at det var et litt overdrevent opplegg, sier Moen.

Moen har skrevet ned alle tingene som skal gjøres i et eget program, og bruker skylagring på nettet, slik at hjernen er tom for dagens planer.

- Man kan kanskje bli for detaljstyrt av GTD. Faren er vel at når man kommer skikkelig i gang, kan man bli litt hekta på å få gjort alle småting hele tiden. Men jeg er opptatt av å balansere, og jeg synes jeg slapper mye bedre av på fritida enn før, sier Moen.

- Selvbevisende

Getting Things Done kom ut for første gang i 2001 og har solgt mer enn 3,5 millioner bøker i USA. Røviks franchise-firma er det eneste som er sertifisert til å holde seminarer i Skandinavia. Alt fra næringslivsledere, komikeren Drew Carey og radiovert Howard Stern har tatt i bruk metoden. GTD har også egne kurs for barn.

Likevel finnes ingen forskning på hvordan GTD-metoden faktisk forandrer folks arbeidshverdag.

- Psykologer snakker om «distributive cognition» - det er jo det jeg har utviklet i 30 år nå, sier Allen.

- Det finnes forskning på hvordan liknende arbeidsmetoder fungerer, men ingen konkret på GTD. Om man trenger å forske fram bevis på metoden har man ikke forstått den, mener han.

Bedrifts-GTD

Det er pause, og Allen har vist fram den røde mappen, en «innboks» der han legger alt han ikke har fått tenkt på ennå. Mads Dahl, sjef for RnD Industrialization i Eltek, og kollegaene stiller opp for å få bilde sammen med produktivitetsforbildet.

- Etter en forsiktig start med en kollega, har jeg nå lært opp 40 ansatte i Eltek i GTD, sier Dahl.

Det er ikke alltid like lett å få kollegene til å bruke tipsene i den utleverte «håndboka».

STILLER VILLIG OPP: De ansatte i Eltek bruker GTD på jobb. Her sammen med opphavsmannen til teknikken, David Allen.

- Mange er nysgjerrige, men har allerede sine egne rutiner. Det er det som er utfordringen: Det er lett å sette opp verktøyene, men så må man begynne å bruke dem - her stopper det ofte litt opp, sier Dahl.

Likevel mener han arbeidsmiljøet har sett store forandringer som følge av at de tok i bruk teknikken.

- Og hva gjør man om man likevel skulle glemme noe?

- Å, det gjør jeg hele tiden. Det samler seg stadig opp ting slik at det blir for mye å gjøre. Men da har jeg systemet å falle tilbake på, og vet hvor løsningen finnes, sier Allen.

Les også:

Spania: Feil tidssone gir lavere produktivitetØkte inntekter for EltekSetter Norges gründere på kartet

Publisert:
Gå til e24.no