Uventet boligprisfall i juli

Salgsprisene på norske boliger ble skrelt med 1,1 prosent på landsbasis.

FEMTE MÅNED MED FALL: Boligprisene i Oslo har falt i fem måneder på rad.
Publisert:

Det viser ferske meglertall, som er svakere enn økonomer hadde ventet seg.

Boligprisene i Norge pleier å gå litt tilbake i feriemåneden. Justert for sesongeffekter måles prisnedgangen til 0,2 prosent i juli.

– Sånn sett kan vi si at prisutviklingen i juli var relativt normal for denne måneden, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Det var den ikke i fjor: Da bykset boligprisene sterkt etter pandemiens inntog i landet, som fikk Norges Bank til å senke styringsrenten til rekordlavt nivå.

Nå står i stedet flere planlagte rentehevinger for tur.

Økonomer trodde på forhånd at pilene likevel ville peke oppover enn så lenge. DNB Markets estimerte en sesongjustert juli-oppgang på 0,5 prosent, mens Handelsbanken ventet 0,3 prosents prisvekst.

Les også

Sjeføkonom: – Boligfesten er over

Venter høy aktivitet

Prisnivået på boliger på landsbasis er nå 8,5 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge den nye meglerrapporten. Eiendom Norge-sjefen tror årsveksten skal videre ned.

– Det har sammenheng med at vi hadde sterk prisvekst i fjor høst, og det forventer vi ikke nå, sier Lauridsen.

Det ble solgt 5.041 boliger på bruktmarkedet i måneden som gikk, en sterk nedgang på 26 prosent fra juli i fjor – som riktig nok bød på uvanlig høye omsetningsvolumer.

– Det er solgt mange boliger i juli, selv om det er betydelig færre enn i juli 2020. Men sammenlignet med årene før 2020 er volumet høyt, sier Lauridsen.

Han tror salgsvolumet vil holde seg høyt i månedene fremover.

– Etterspørselen etter bolig er stor i Norge nå, selv om den varslede renteøkningen i september vil redusere kjøpekraften noe, sier meglertoppen.

Les også

Mange tusen studenter i boligkø

Fem strake måneder med Oslo-prisfall

I Oslo fortsatte prisnedgangen, nå for femte måned på rad. Salgsprisene gikk tilbake 0,2 prosent, noe som innebærer at tolvmåndersveksten går ytterligere tilbake. Etter uvanlig sterkt prispress under pandemien, er boligprisene i hovedstaden nå «bare» 9,4 prosent høyere enn på denne tiden i fjor.

Men prisene falt ikke overalt. Boliger i Bergen ble i snitt 1,1 prosent dyrere i juli, noe som forklares med fallende tilbudsside.

Boligprisene i Trondheim falt 1,3 prosent, Tromsø-prisene falt 1,5 prosent, mens Stavanger fikk et sterkere juli-fall på 2,6 prosent.

Det tok i snitt 45 dager å selge boliger på landsbasis i juli, en klar økning fra 29 dager i juni. Det er likevel helt som ventet for fellesferie-måneden.

Hittil i 2021 har boliger blitt solgt raskere enn normalen for de siste årene, opplyser Eiendom Norge.

– Den raske salgstiden vitner om et effektivt og velfungerende boligmarked, sier Lauridsen.

Publisert:
Gå til e24.no