Boligprisene

Uventet boligprisfall i juli

Salgsprisene på norske boliger ble skrelt med 1,1 prosent på landsbasis.

FEMTE MÅNED MED FALL: Boligprisene i Oslo har falt i fem måneder på rad.
 • Karl Wig
Publisert:

Det viser ferske meglertall, som er svakere enn økonomer hadde ventet seg.

Boligprisene i Norge pleier å gå litt tilbake i feriemåneden. Justert for sesongeffekter måles prisnedgangen til 0,2 prosent i juli.

– Sånn sett kan vi si at prisutviklingen i juli var relativt normal for denne måneden, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Det var den ikke i fjor: Da bykset boligprisene sterkt etter pandemiens inntog i landet, som fikk Norges Bank til å senke styringsrenten til rekordlavt nivå.

Nå står i stedet flere planlagte rentehevinger for tur.

Økonomer trodde på forhånd at pilene likevel ville peke oppover enn så lenge. DNB Markets estimerte en sesongjustert juli-oppgang på 0,5 prosent, mens Handelsbanken ventet 0,3 prosents prisvekst.

Les også

Sjeføkonom: – Boligfesten er over

Venter høy aktivitet

Prisnivået på boliger på landsbasis er nå 8,5 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge den nye meglerrapporten. Eiendom Norge-sjefen tror årsveksten skal videre ned.

– Det har sammenheng med at vi hadde sterk prisvekst i fjor høst, og det forventer vi ikke nå, sier Lauridsen.

Det ble solgt 5.041 boliger på bruktmarkedet i måneden som gikk, en sterk nedgang på 26 prosent fra juli i fjor – som riktig nok bød på uvanlig høye omsetningsvolumer.

– Det er solgt mange boliger i juli, selv om det er betydelig færre enn i juli 2020. Men sammenlignet med årene før 2020 er volumet høyt, sier Lauridsen.

Han tror salgsvolumet vil holde seg høyt i månedene fremover.

– Etterspørselen etter bolig er stor i Norge nå, selv om den varslede renteøkningen i september vil redusere kjøpekraften noe, sier meglertoppen.

Les også

Mange tusen studenter i boligkø

Fem strake måneder med Oslo-prisfall

I Oslo fortsatte prisnedgangen, nå for femte måned på rad. Salgsprisene gikk tilbake 0,2 prosent, noe som innebærer at tolvmåndersveksten går ytterligere tilbake. Etter uvanlig sterkt prispress under pandemien, er boligprisene i hovedstaden nå «bare» 9,4 prosent høyere enn på denne tiden i fjor.

Men prisene falt ikke overalt. Boliger i Bergen ble i snitt 1,1 prosent dyrere i juli, noe som forklares med fallende tilbudsside.

Boligprisene i Trondheim falt 1,3 prosent, Tromsø-prisene falt 1,5 prosent, mens Stavanger fikk et sterkere juli-fall på 2,6 prosent.

Det tok i snitt 45 dager å selge boliger på landsbasis i juli, en klar økning fra 29 dager i juni. Det er likevel helt som ventet for fellesferie-måneden.

Hittil i 2021 har boliger blitt solgt raskere enn normalen for de siste årene, opplyser Eiendom Norge.

– Den raske salgstiden vitner om et effektivt og velfungerende boligmarked, sier Lauridsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligprisstatistikk
 3. Henning Lauridsen
 4. Eiendom Norge
 5. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette mener ekspertene om boligprisene fremover

 2. Boligprisene snur: Falt i juni

 3. Boligprisene falt 0,4 prosent i oktober

 4. Realprisnedgang for boliger i Oslo

 5. Sjeføkonom om boligprisen: – Unormalt svak desember