Boligprisene

Flere kjøpte sin første bolig i fjor

Tallet på personer som kjøpte sin første bolig i fjor, var det høyeste siden 2011. Lave renter ser ut til å ha veid opp for koronafølgene, ifølge en ny rapport.

Under koronapandemien har alle som skal på visning måttet forhåndsbestille tid, og munnbind har naturlig nok også vært et tiltak. Tallet på førstegangskjøpere har økt de aller fleste steder i landet i 2020.
  • NTB-Alexander Vestrum
Publisert:

Det har vært en klar økning de aller fleste steder i landet, ifølge rapporten, som Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita som står bak.

– Etter rentefallet har det vært svært gode tider for førstegangskjøpere. Etter hvert som renteeffekten avtar, vil boligmarkedet falle tilbake til mer normale tilstander, og vi tror at økningen i førstegangskjøpere vil avta i de fleste regioner, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

54.000 kjøpere

Totalt var det 54.175 førstegangskjøpere i 2020, en økning fra 51.438 i 2019.

Tredje kvartal i fjor er det sterkeste innen førstegangskjøp som er registrert i statistikkens historie, og totalt sett må man tilbake til 2011 for å finne et år med like mange førstegangskjøpere som i 2020.

Svært lave renter etter koronautbruddet gir sterke insentiver til å kjøpe framfor å leie bolig, understreker Norges Eiendomsmeglerforbund. Dette har utløst sterk prisvekst, spesielt i Oslo-regionen. Nå ser forbundet imidlertid tegn til at høye boligpriser er i ferd med å bli en utfordring for førstegangskjøpere i hovedstaden.

– Unge taper i hovedstaden

Ifølge Carl O. Geving startet nedgangen i Oslo litt tidligere enn ventet, og den kommer samtidig med et klart oppsving av førstegangskjøpere i nabokommunene.

– Dette minner om trenden i 2016-2017, da mange unge flyttet ut av Oslo til nabokommuner med lavere boligpriser. Med høye Oslo-priser og lavt tilbud av førstegangsboliger ligger det dessverre an til at førstegangskjøperne nok en gang vil tape terreng i hovedstaden, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Bolig
  3. Norges Eiendomsmeglerforbund
  4. Carl O. Geving

Flere artikler

  1. Boligprisvekst i Oslo: – Unge tvinges til å kjøpe sammen med andre

  2. SSB: 90.000 flere leietagere i Norge på seks år

  3. Flere førstegangskjøpere tross corona-boligboom

  4. Kan få fjerde måned med prisfall: – Ikke lenger et «must» å bo i Oslo

  5. Uvanlig mange flyttet fra Oslo i 2020