Boligprisfallet i Oslo fortsetter: – En liten korreksjon

For andre måned på rad har bolig blitt billigere i hovedstaden. Meglertopp Henning Lauridsen ser tre forklaringer.

 • Karl Wig
 • Eivind Bøe
Publisert:

Oslo-prisene sank 0,6 prosent i måneden som gikk, etter et større prisfall i mars.

– Vi ser at det kommer veldig mange nye boliger ut på markedet i hovedstaden, og det bidrar til å stagge videre prisvekst, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen til E24.

Han ser to andre forklaringer til omslaget: En naturlig motreaksjon på uvanlig sterke prisbyks, og boligkjøpere som nå stanger i taket som finansminister Jan Tore Sanner og regjeringen har satt i boliglånsreglene.

– En liten korreksjon

– Prisveksten i Oslo har vært ekstra kraftig, så dette er nok rett og slett en liten korreksjon, sier Lauridsen.

Dette illustreres i statistikken for de siste tolv månedene: Til tross for nedgang i mars og april, koster den gjennomsnittlige Oslo-boligen fortsatt 15,7 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mener Oslo-prisfallet er logisk.

– I Oslo har det vært aller mest krevende, med stram tilbudsside i forhold til etterspørselen. Da er det naturlig at omslaget viser seg tydeligere der, sier Haugland til E24.

De siste ukene har meglere bedt boligselgere nedjustere sine prisforventninger, og antallet salgsoppdrag har steget markant.

Grethe Meier, sjefen i Privatmegleren, sier mange av disse oppdragene er signert nylig, slik at tilbudet fortsatt vil øke fremover.

Les også

Full stans i boligprisene i april

Tror lånenekt spiller inn

Samtidig har Oslo betydelig høyere prisnivå enn resten av landet. En kvadratmeter i hovedstaden koster nå 84.074 kroner i snitt, ifølge april-rapporten. Snittet for hele landet er 47.869 kroner.

– Kan det være at boligkjøpere rett og slett ikke får lånene de trenger av banken for å finansiere en videre oppgang?

– Ja, det mener jeg åpenbart er tilfelle for alle de gruppene som er begrenset av boliglånsforskriftens bestemmelser, sier Lauridsen.

Forskriften sier at du som hovedregel ikke kan låne mer enn fem ganger bruttoinntekten. Det begrenser kjøpsmulighetene til særlig nyutdannede og andre i yrker med lavere lønnsnivå.

Boligprisene steg kun 0,2 prosent på landsbasis i april, noe som innebærer en markant brems i vinterens sterke vekst som overrasker økonomer.

Direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Meglersjef: Boligprisene kan korrigeres ut av pandemien

Carl Geving er direktør i Norges eiendmsmeglerforbund. Han ser en annen mulig forklaring til at Oslo-markedet har kjøle seg ned.

– Vi ser tendenser til at flere trekker ut av Oslo til fordel for mindre byer i nærhet til Oslo. Dette må særlig ses i sammenheng med prisnivå, men også endrede boligpreferanser under pandemien, sier Geving.

E24 skrev nylig at boligforsker Erling Røed Larsen ser tegn på en «reprising av beliggenhet» under pandemien – der boligkjøpere prioriterer ned å bo sentralt med kort vei til kontoret, til fordel for å heller kjøpe seg større plass. Flere mener dette er et internasjonal corona-effekt av all hjemmesittingen, som også er omtal som «a race for space».

Geving tror Oslo har nådd pristoppen for denne gang – og ser ikke bort ifra at boligprisene i Norge kan falle fremover:

– Når samfunnet gjenåpnes vil nye forbruksmuligheter og noe høyere renter reversere priseffektene i boligmarkedet. Det er mer sannsynlig med en moderat priskorreksjon ned fra svært høye nivåer, enn videre prisvekst gjennom 2021, sier Geving.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Henning Lauridsen
 2. Grethe Meier
 3. Norges Eiendomsmeglerforbund
 4. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. Sterkere boligprisvekst enn ventet i mai

 2. Betalt innhold

  Slik bør du manøvrere i boligmarkedet nå

 3. Bråbrems i boligprisene i april

 4. Uventet boligprisfall i juli

 5. Betalt innhold

  Dette mener ekspertene om boligprisene fremover