Vil stoppe rådyre SMS-lån

Et nordisk samarbeid mellom forbrukermyndighetene skal sette en stopper for dyre forbrukslån som kan bestilles over SMS.

Selskapene frister med raske smålån som kan bestilles med en enkel SMS. Disse lånene kan være svært dyre. Foto: Scanpix
Publisert:

Dyre såkalte SMS-lån har vært et stort problem særlig i Sverige over lengre tid. Nå etablerer lignende aktører seg også i Norge.

Les mer her:

Tilbyr rådyre lån til blakke

Aggressiv markedsføring, høye avgifter og dårlig informasjon til kundene, har ført til at mange har fått problemer med å betale tilbake disse lånene.

20.000 henvendelser på ett år

Bare i fjor fikk det svenske forbrukerombudet over 20.000 henvendelser som gjaldt betalingsproblemer i forbindelse med SMS-lån.
Dette bekymrer forbrukerombudene i de nordiske landene. Under et møte på Lillehammer nylig, ble de enige om et nordisk samarbeid for å ta tak i denne type lånetilbud. Blant annet kan lovendringer bli aktuelt.

Ikke problem i Norge ennå

- Slike lån har ikke vært noe stort problem i Norge til nå, men vi er obs på utviklingen. Dette har først og fremst vært et problem i Sverige, men også til en viss grad i Danmark og i Finland, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Dine Penger.
- Vi ser at noen selskaper nå etablerer seg i Norge, men på en litt annen måte enn i Sverige. Norge har et noe strengere regelverk for markedsføring og salg av slike lån, sier Thon.

Effektiv rente på over 1300%!

Dine Penger har

tidligere skrevet om selskapet Folkia

, som nylig har etablert seg på det norske markedet.
De tilbyr det de kaller Mikrolån - kortsiktige smålån som skal betales tilbake i løpet av en måned. Et slikt lån kan du få innvilget i løpet av 15 minutter. Du må registrere deg på nettet første gang du søker om lån hos Folkia.

Men vær obs!

Gebyrene er skyhøye. Låner du 1.000 kroner i en måned, må du betale et gebyr på 250 kroner. Det vil si en årlig effektiv rente på svimlende 1.335%!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om