Forbrukerombudet:  - Lokkepris-tendenser i Oslo

I godt over halvparten av boligannonsene Forbrukerombudet undersøkte, var prisantydningen lavere enn hva kvadratmeterprisen i området skulle tilsi. I mange tilfeller var avvikene på flere hundre tusen kroner.

DYRT: Oslo er et dyrt boligmarked, med stadig stigende priser. Her er hovedstaden fotografert fra rådhustårnet.

Colourbox
  • Astrid Dalen
Publisert:

Nylig gjennomførte Forbrukerombudet en undersøkelse for å se om eiendomsmeglerne opererer med såkalte lokkepriser, altså lavt satte prisantydninger for å få mange på visning.

Ombudet undersøkte 93 annonser for attraktive boliger i Oslo, og sammenlignet med hva som er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området.

Fasit var at godt over halvparten, nærmere bestemt 66 prosent, av boligannonsene hadde en lavere prisantydning enn hva kvadratmeterprisen i området skulle tilsi.

Les på DINE PENGER+: Når boligen frister deg for mye

Avvik på flere hundre tusen

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

NEF

Undersøkelsen viste også at avvikene mellom satt prisantydning og gjennomsnittlig kvadratmeterpris i mange tilfeller var på flere hundre tusen kroner.

Dette viser en tendens til bruk av lokkepriser, mener Forbrukerombudet.

– Bransjenorm for markedsføring av boliger slår fast at eiendomsmeglere ikke skal sette prisantydning lavere enn det eiendommen objektivt sett er verdt. Sammenlignbar kvadratmeterpris i nærområdet bør være en viktig rettesnor i denne vurderingen, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

– Går rett og slett for fort

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, benekter overfor E24 at lokkeprising er utbredt.

– Er det slik at meglerne i Oslo bevisst bruker lokkepriser?

– Nei, vårt hovedinntrykk er at meglerforetakene som hovedregel opptrer ryddig og tilstreber å oppfylle bransjenormens krav. I Oslo er boligmarkedet sterkt etterspørselsdrevet på grunn av boligmangel og lav lånerente, sier Geving til E24.

NEF-direktøren sier videre at det har vært en tendens til galopperende boligpriser i vinter, og at hverken takstmenn eller meglere da har hengt helt med på prisutviklingen, når verditakst og prisantydning settes.

– Det går rett og slett for fort, og det er vanskelig å sette riktig pris når markedet stiger raskere enn de aller fleste har forventet, mener Geving.

(saken fortsetter under bildet.)

VIL FØLGE MED: Forbrukerombud Gry Nergård kommer fortsatt til å holde eiendomsmeklerne under oppsikt, og vurderer også større undersøkelser av markedet.

CF-Wesenberg

– Redde for å prise for høyt

Han legger til at én av hovedutfordringene i dagens marked er at meglere og takstmenn er redd for å prise boliger i de heteste områdene for høyt, med tanke på at markedet kan bremse opp igjen på det tidspunktet boligen skal selges.

– Resultatet er for tiden at en stor andel boliger går høyt over både verditakst og prisantydning – uten at det skyldes at takstmenn eller meglere forsøker å manipulere markedet, understreker Geving.

– Helt uakseptabelt

Ifølge Geving har NEF en glassklar holdning til bruke av lokkepriser, og at det er helt uakseptabelt å bruke lav prisantydning bevisst for å fyre opp budrunden.

– Vi har sett enkelte tilfeller hvor det er satt prisantydning vesentlig under verditakst i områder hvor det er grunn til å forvente at boligen går høyere, typisk Oslo vest. I slike tilfeller kan vi snakke om lokkepris. Det slår vi ned på når vi blir kjent med forholdet.

Forbrukerombud Gry Nergård sier at hun i utgangspunktet kan ha forståelse for at det noen ganger kan være vanskelig for meglere å treffe med prisantydningen.

– Men ser man at markedet er på vei i én retning, kan man ikke sette prisantydning i motsatt retning. Når vi gjør undersøkelsene våre, tar vi høyde for at det kan skje feil i et vanskelig marked, men vi er på utkikk etter dem som systematisk legger seg under det som er normalen, sier Nergård til E24.

Meglerforbundet varslet om tilsyn

I vinter informerte Forbrukerombudet Norges Eiendomsmeglerforbundet (NEF) om at de så tegn til såkalte lokkepriser i boligmarkedsføringen, og at de ville gjennomføre tilsyn i februar og mars.

I tilsynet som ble gjort i februar, ble det gjort en sammenligning av prisantydning og takst i Oslo og Bergen, men denne undersøkelsen viste en bedring sammenlignet med tidligere undersøkelser.

Innspillene fra både bransjeaktører og forbrukere fortsatte likevel å komme i såpass stort omfang at Forbrukerombudet nå altså brukte en ny målemetode for å forsøke å fange opp eventuell bruk av lokkepriser.

Les også

Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

Kontaktet seks meglerkjeder

Forbrukerombudet har kontaktet seks store meglerkjeder i Oslo for å gjøre dem kjent med funnene. Meglerne blir oppfordret til være klar over lokkeprisproblematikken, i tillegg til å være tydelige om meglernes plikt til å sette realistiske prisantydninger.

– Vi kommer til å følge markedet tett fremover, og det kan også bli aktuelt å gjøre undersøkelser hvor vi sammenligner prisantydning med endelig salgspris, sier Nergård.

– Dersom vi finner noen som driver systematisk med lokkepriser, kan det bli aktuelt med økonomiske sanksjoner samt å forby dem å gjøre noe lignende i fremtiden.

Les også

Solberg: Boligmarkedet er veldig vellykket

Les også

Hun tror boligprisene vil falle med fem prosent

Les også

Dette er landets dyreste hytter

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Meglerne bryr seg katta

  2. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

  3. Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det er galskap

  6. 10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo