Forbrukerombudet:  - Lokkepris-tendenser i Oslo

I godt over halvparten av boligannonsene Forbrukerombudet undersøkte, var prisantydningen lavere enn hva kvadratmeterprisen i området skulle tilsi. I mange tilfeller var avvikene på flere hundre tusen kroner.

DYRT: Oslo er et dyrt boligmarked, med stadig stigende priser. Her er hovedstaden fotografert fra rådhustårnet.

Colourbox
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Nylig gjennomførte Forbrukerombudet en undersøkelse for å se om eiendomsmeglerne opererer med såkalte lokkepriser, altså lavt satte prisantydninger for å få mange på visning.

Ombudet undersøkte 93 annonser for attraktive boliger i Oslo, og sammenlignet med hva som er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området.

Fasit var at godt over halvparten, nærmere bestemt 66 prosent, av boligannonsene hadde en lavere prisantydning enn hva kvadratmeterprisen i området skulle tilsi.

Les på DINE PENGER+: Når boligen frister deg for mye

Avvik på flere hundre tusen

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

NEF

Undersøkelsen viste også at avvikene mellom satt prisantydning og gjennomsnittlig kvadratmeterpris i mange tilfeller var på flere hundre tusen kroner.

Dette viser en tendens til bruk av lokkepriser, mener Forbrukerombudet.

– Bransjenorm for markedsføring av boliger slår fast at eiendomsmeglere ikke skal sette prisantydning lavere enn det eiendommen objektivt sett er verdt. Sammenlignbar kvadratmeterpris i nærområdet bør være en viktig rettesnor i denne vurderingen, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

– Går rett og slett for fort

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, benekter overfor E24 at lokkeprising er utbredt.

– Er det slik at meglerne i Oslo bevisst bruker lokkepriser?

– Nei, vårt hovedinntrykk er at meglerforetakene som hovedregel opptrer ryddig og tilstreber å oppfylle bransjenormens krav. I Oslo er boligmarkedet sterkt etterspørselsdrevet på grunn av boligmangel og lav lånerente, sier Geving til E24.

NEF-direktøren sier videre at det har vært en tendens til galopperende boligpriser i vinter, og at hverken takstmenn eller meglere da har hengt helt med på prisutviklingen, når verditakst og prisantydning settes.

– Det går rett og slett for fort, og det er vanskelig å sette riktig pris når markedet stiger raskere enn de aller fleste har forventet, mener Geving.

(saken fortsetter under bildet.)

VIL FØLGE MED: Forbrukerombud Gry Nergård kommer fortsatt til å holde eiendomsmeklerne under oppsikt, og vurderer også større undersøkelser av markedet.

CF-Wesenberg

– Redde for å prise for høyt

Han legger til at én av hovedutfordringene i dagens marked er at meglere og takstmenn er redd for å prise boliger i de heteste områdene for høyt, med tanke på at markedet kan bremse opp igjen på det tidspunktet boligen skal selges.

– Resultatet er for tiden at en stor andel boliger går høyt over både verditakst og prisantydning – uten at det skyldes at takstmenn eller meglere forsøker å manipulere markedet, understreker Geving.

– Helt uakseptabelt

Ifølge Geving har NEF en glassklar holdning til bruke av lokkepriser, og at det er helt uakseptabelt å bruke lav prisantydning bevisst for å fyre opp budrunden.

– Vi har sett enkelte tilfeller hvor det er satt prisantydning vesentlig under verditakst i områder hvor det er grunn til å forvente at boligen går høyere, typisk Oslo vest. I slike tilfeller kan vi snakke om lokkepris. Det slår vi ned på når vi blir kjent med forholdet.

Forbrukerombud Gry Nergård sier at hun i utgangspunktet kan ha forståelse for at det noen ganger kan være vanskelig for meglere å treffe med prisantydningen.

– Men ser man at markedet er på vei i én retning, kan man ikke sette prisantydning i motsatt retning. Når vi gjør undersøkelsene våre, tar vi høyde for at det kan skje feil i et vanskelig marked, men vi er på utkikk etter dem som systematisk legger seg under det som er normalen, sier Nergård til E24.

Meglerforbundet varslet om tilsyn

I vinter informerte Forbrukerombudet Norges Eiendomsmeglerforbundet (NEF) om at de så tegn til såkalte lokkepriser i boligmarkedsføringen, og at de ville gjennomføre tilsyn i februar og mars.

I tilsynet som ble gjort i februar, ble det gjort en sammenligning av prisantydning og takst i Oslo og Bergen, men denne undersøkelsen viste en bedring sammenlignet med tidligere undersøkelser.

Innspillene fra både bransjeaktører og forbrukere fortsatte likevel å komme i såpass stort omfang at Forbrukerombudet nå altså brukte en ny målemetode for å forsøke å fange opp eventuell bruk av lokkepriser.

Les også

Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

Kontaktet seks meglerkjeder

Forbrukerombudet har kontaktet seks store meglerkjeder i Oslo for å gjøre dem kjent med funnene. Meglerne blir oppfordret til være klar over lokkeprisproblematikken, i tillegg til å være tydelige om meglernes plikt til å sette realistiske prisantydninger.

– Vi kommer til å følge markedet tett fremover, og det kan også bli aktuelt å gjøre undersøkelser hvor vi sammenligner prisantydning med endelig salgspris, sier Nergård.

– Dersom vi finner noen som driver systematisk med lokkepriser, kan det bli aktuelt med økonomiske sanksjoner samt å forby dem å gjøre noe lignende i fremtiden.

Les også

Solberg: Boligmarkedet er veldig vellykket

Les også

Hun tror boligprisene vil falle med fem prosent

Les også

Dette er landets dyreste hytter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Meglerne bryr seg katta

  2. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

  3. Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

  4. – Nå er det null kontroll

  5. 10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo