Velger pensjon fremfor høyere lønn

To av tre nordmenn ville valgt høyere pensjonsinnskudd i stedet for lønnsøkning, viser en fersk undersøkelse. - Det er ikke et lurt valg, mener Dine Pengers rådgiver Øyvind Røst.

- Jeg tror mange vil bli sjokkert over hvor lite de vil få utbetalt når de skal pensjonere seg, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reita.
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Stadig flere innser betydningen av en god pensjonsavtale, skal vi tro Nordea.

Nordea har spurt nordmenn om hva de ville valgt hvis de kunne velge mellom én krone mer i pensjonsinnskudd, eller én krone høyere lønn.

Ville valgt mer i pensjon. Nær 65 prosent av respondentene i undersøkelsen svarer at de ville valgt én krone mer i pensjon, foran én krone mer i lønn. 22,7 prosent ville valgt mer i lønn.

- Jeg mener dette viser at fokuset og oppmerksomheten rundt pensjon er i sterk og hurtig endring. Jeg tror folk nå er blitt mer oppmerksom på de siste års endringer i pensjonsordningene og setter større krav til sitt eget engasjement, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea til Dine Penger.

Les Dine Pengers guide: Pensjon for nybegynnere (krever innlogging)

Bør velge høyere lønn!

Øyvind Røst, økonomirådgiver i Dine Penger.

Dine Pengers rådgiver, Øyvind Røst, mener imidlertid at de aller fleste burde velge høyere lønn enn pensjonssparing.

- Det er for folk flest mer lønnsomt å velge høyere lønn enn høyere pensjonsinnskudd, sier Røst.

- Du vil få lønn hvert år i dine yrkesaktive år, og du kan bruke pengene når du vil. Du kan også spare pengene om du heller vil bruke dem i alderdommen. Du får pensjonsopptjening av lønnen både gjennom folketrygden og arbeidsgivers tjenestepensjon.

- Lønn gir deg også opptjening av rettigheter som blant annet sykepenger, uføretrygd, arbeidsledighetstrygd og foreldrepermisjonspenger, sier Øyvind Røst.

Et argument for å velge pensjon fremfor høyere lønn, er skattefordelene. Lønn må skattes av i dag, og dermed blir det mindre å spare. Pensjon som arbeidsgiver setter av beskattes ikke før den utbetales. Dermed får kundene rentes rente på et større beløp i mange år.

Et annet poeng er at skattesatsen du vil få som pensjonist vil være lavere enn du har i dag som yrkesaktiv.

Kan gi mer i innskudd. Fra 1. januar i år fikk bedriftene utvidede rammer for størrelsen på pensjonsinnskuddet, med mulighet for å gi de ansatte høyere pensjon gjennom større innskudd.

De nye satsene er som følger:

 • Maksimalt 7 prosent innskudd av lønn fra første krone til 605.240 kroner (7,1 G).
 • Maksimalt 25,1 prosent av lønn mellom 605.240 kroner (7,1 G) og 1.029.940 kroner (12 G).

Les også: Slik øker du innskuddspensjonen (krever innlogging)

- Endringen tror jeg blant annet skyldes det store mediefokuset rundt pensjon. Dette har nok bidratt til å gjøre folk mer bevisst på sin egen pensjon, og hvor viktig det både er å ha gode pensjonsordninger og å spare til egen pensjon selv, mener Reitan.

- Når det er sagt så tror jeg at det fortsatt er overraskende få som har en klar oppfatning av hva de vil få i pensjon. Og jeg tror mange vil bli sjokkert over hvor lite de vil få utbetalt når de skal pensjonere seg, mener Reitan og oppfordrer folk til å ha et mer bevisst forhold til sin egen pensjon enn de har.

Liten kunnskap om pensjon. En tidligere undersøkelse fra DNB viser at nordmenn flest har svært liten kjennskap til egen pensjon. Når de ble bedt om å gi seg selv terningkast på egne pensjonskunnskaper, svarte 42 prosent av mennene og 50 prosent av kvinnene terningkast 1 eller 2. Les mer om dette her: Nå får du full pensjonsoversikt i nettbanken

Les også:_Slik er hybridpensjon (krever innlogging)

Tips til pensjonssparingen:

 • Tenk gjennom når du ønsker å pensjonere deg, og hvordan du ønsker å leve
 • Skaff deg oversikt over din pensjon: For å sjekke din egen pensjon kan du sjekke for eksempel Norsk Pensjon.no eller Minpensjon.no for å få en oversikt over hvor mye du har i oppsparte pensjonsmidler.
 • Vurder å starte med privat pensjonssparing.
 • Man bør også ta stilling til hvordan fripolisene sine skal forvaltes. Les også: I dag slippes fripolisene fri
 • Tjenestepensjonsavtalen hos arbeidsgiver er også et område man bør forholde seg aktivt til. De fleste er nå over på en innskuddsbasert ordning, der arbeidsgiver setter av et visst årlig beløp til den ansattes pensjon. Spørsmålene er da hvor stort dette innskuddet skal være, og hvor stor andel av innskuddet som skal plasseres i aksjer.

Kilde: Nordea.

Om undersøkelsen: Questback-undersøkelse blant 1000 av Nordea Livs kunder. 286 svarte på undersøkelsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pensjon

Flere artikler

 1. Nå kan du investere pensjonen på børsen: I dag slippes fripolisene
  fri

 2. Betalt innhold

  Eksperter: Pensjonsgrepene du bør ta nå

 3. Betalt innhold

  Noen få prosent nå kan utgjøre millionbeløp innen Marion Strand blir pensjonist

 4. Betalt innhold

  Nå får mange egen pensjonskonto. Et par enkle grep kan sikre deg mer i pensjon.

 5. Slik får Ivar (28) mer i pensjon