Single sliter mest på boligmarkedet

90 prosent av gifte eller samboende eier sin egen bolig. Bare 60 prosent av single gjør det samme. Søstrene Nathalie  og Anett løste problemet ved å bli samboere.

FANT LØSNINGEN. Søstrene Nathalie og Anett Backer Smulders valgte å kjøpe bolig sammen for å komme seg inn på boligmarkedet. – Men det passer nok ikke for alle, mener de.
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Det er i dag nesten en million aleneboende i Norge.

Faktisk er over 40 prosent av husholdningene her i landet, slike singel-husholdninger, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig viser en undersøkelse fra Nordea at single i mindre grad eier egen bolig enn det par gjør:

Mens i underkant av 90 prosent av dem som er gift eller samboende, eier egen bolig, er andelen av dem som bor alene og eier egen bolig, i overkant av 60 prosent.

– Den bratte boligprisutviklingen har gjort det svært vanskelig for førstegangskjøpere å etablere seg på boligmarkedet, og spesielt single rammes av de skyhøye prisene, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

– Denne utviklingen tror jeg kan bidra til å skape et klasseskille, da det er en fattigdomsfelle å stå utenfor boligmarkedet, mener Reitan.

Søstre kjøpte bolig sammen

Anett Backer Smulders (22) har nettopp kjøpt leilighet sammen med søsteren sin Natalie (24) for å komme seg inn på boligmarkedet.

– Jeg begynte å se alene, men fant fort ut at jeg ikke hadde mulighet til å kjøpe noe selv. Det er jo de små leilighetene, som passer for de som kjøper alene, som har den absolutt høyeste kvadratmeterprisen, sier Smulders.

Alternativet var å leie bolig. Ettersom søsteren hennes også ønsket å kjøpe bolig, bestemte de seg for å kjøpe sammen.

Les også

Lars Håvi hadde aldri trodd han skulle få lov til å bygge leiligheten slik

Passer ikke for alle

Etter et halvt års leting og over 40 visninger, slo de til på en leilighet med to soverom som trenger noe oppussing, på Majorstuen i Oslo.

– Vi er gode venner og går godt overens, så det var egentlig et ganske enkelt valg å kjøpe sammen, men det passer nok ikke for alle, sier Smulders.

For det å bo sammen med venner kan være krevende.

– Jeg kjenner venninner som har leid bolig sammen og ikke snakker med hverandre i dag, så jeg tror det er viktig å ha klare regler og et realistisk forhold til hvordan det er å bo sammen.

Hun forteller at de har tenkt nøye igjennom hvordan de skal løse det dersom en av søstrene ønsker å selge seg ut av leiligheten, og de skal skrive en samboerkontrakt.

– Vi har vært klare på at denne boligen ikke er ment som en varig bolig for oss. Vi tenker et tidsperspektiv på rundt fem år og dersom en av oss vil flytte, så flytter begge. Derfor har vi tenkt mye på muligheten for videresalg og tatt høyde for at boligmarkedet kan falle, sier hun.

Måtte be familien om hjelp

Sissel Martinussen, leder i organisasjonen SingelSammen mener at boligmarkedet er noe av det som er mest utfordrende for single og aleneboende.

– Det er vanskelig å få lån, og det er vanskelig å spare opp nok egenkapital. Når single ikke får muligheten til å ta del i prisstigningen på boligmarkedet er det klart at det skaper et klasseskille, sier Martinussen.

Les også

– Jeg synes synd på førstegangskjøpere i Oslo nå

TØFT BOLIGMARKED. Sissel Martinussen (49), styreleder i singelorganisasjonen SingelSammen, måtte be om økonomisk hjelp av familien for å kunne kjøpe sin egen bolig da hun ble singel. Foto: Privat

Hun har selv fått kjenne på kroppen hvor vanskelig det er å kjøpe bolig alene.

– Jeg fikk beskjed av flere banker at det ikke var vits i å søke lån med min lave inntekt, så det endte med at jeg måtte be om økonomisk hjelp fra familien, sier hun.

Like høye boutgifter

Ikke bare er det vanskelig å komme inn på boligmarkedet for single, det er også dyrt å bo. Boutgiftene er nesten like store som når man er to, men må dekkes med én inntekt.

– Du må fortsatt betale de samme boutgiftene, som strøm, internett og kommunale avgifter, men på én inntekt i stedet for to, sier Martinussen.

– Det er vanskelig å ha det så stramt økonomisk og det går utover det sosiale liv, når man ikke har råd til å bli med på noe, sier Martinussen. Hun mener det er ekstra utfordrende for dem som er alene med barn, eller de som skal etablere seg på egen hånd etter et samlivsbrudd.

Les også

SSB: Slik er boligprisveksten hittil i år

Bruker mest på bolig

Tallene fra SSB viser at aleneboende er den gruppen som bruker størst del av inntekten sin på bolig.

– Det er i utgangspunktet veldig dyrt å være singel. Både det å lage mat, reise på ferie, abonnere på aviser eller magasiner er en større utgiftspost om man er én, sammenlignet med om man er i et parforhold, sier Elin Reitan.

Undersøkelsen fra Nordea viser at 11 prosent av dem som bor alene og som eier bolig har boliglån som tilsvarer fem ganger årsinntekten eller mer. Bare to prosent av gifte eller samboende har like høyt boliglån.

– Det er jo ingen menneskerett å eie bolig, men det norske skattesystemet gjør det svært gunstig å eie egen bolig, og de som faller utenfor kan tape kjøpekraft sammenlignet med dem som er boligeiere, sier Reitan.

– Taper kjøpekraft

Eier du din egen bolig betaler du også ned på eget lån og det er i grunn en form for tvungen sparing. Som boligeier får du også med deg eventuell prisstigning i markedet.

– Blir man stående utenfor boligmarkedet får man ikke ta del i denne verdiveksten, og med årene vil man derfor tape kjøpekraft i forhold til dem som er på innsiden. På denne måten blir det å stå utenfor boligmarkedet en fattigdomsfelle som single rammes spesielt av, mener Reitan.

– Så hva kan man gjøre for å få bedre økonomi som singel?

Sissel Martinussen mener man må spare på alt, dersom man skal få endene til å møtes som singel.

– Sett opp et budsjett for å få oversikt over utgiftene, og vurdér å bo i kollektiv, er blant hennes tips for å lette den økonomiske hverdagen.

Kan bli enda vanskeligere

Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes forening, tror det kan bli enda vanskeligere for single å komme inn på boligmarkedet.

– For mange som kjøper bolig alene er det ofte avgjørende å ha ressurssterke foreldre som kan bidra til kravet til egenkapital, sier Jæger.

– Det vil bli enda tøffere for single som vil inn i boligmarkedet hvis Finanstilsynets forslag til innstramming av boliglånsreglene, gjennom økt krav til egenkapital og betaling av avdrag, går gjennom.

Økonomitips for single som skal kjøpe egen bolig:

 1. Ta sats! Det kan være skummelt å kjøpe bolig alene, men å vente på en samboer eller et boligkrakk kan være enda skumlere. Kom deg inn på markedet om du får muligheten.
 2. Fir litt på kravene. Start der du har råd, og spar til å kunne kjøpe drømmeboligen senere. Kanskje må du bo litt mindre sentralt i en periode, men husk at dette legger grunnlaget for ditt beste boligkjøp
 3. Be om hjelp. Ikke alle har mulighet til å dekke egenandelen selv. Har du mulighet til å be noen av dine nærmeste om å stille som kausjonister? Kan du be om forskudd på arv, eller et privat lån for å komme over egenandelsgrensen?
 4. Forhør deg om offentlige tilskudd. Husbanken tilbyr startlån og etableringstilskudd. Sjekk med kommunen din om du kvalifiserer til starthjelp fra det offentlige.
 5. Finn riktig bank. Noen banker tilbyr 40 års nedbetaling for single. De fleste långivere har noe å gå på. Eier du allerede bolig, ta kontakt med banken og prut på renten.
 6. Kjøp sammen med noen. Har du venner eller familie i samme situasjon? Kjøp sammen og del på boligkostnadene.
 7. Lei ut. Om du har muligheten, kjøp en større bolig enn du trenger, og lei ut et rom, en hybel eller en leilighet. Leieinntekter kan være det som skal til for å regnskapet til å gå opp.
 8. Dropp bilen. Dropp alle faste utgifter som ikke er en nødvendighet. Dropper du bilen blir kanskje regnestykket annerledes?
 9. Sett opp et månedsbudsjett. Det gir deg bedre økonomistyring. Fremgangsmåte og forslag kan du få tips til her: Slik setter du opp det perfekte budsjettet for familiens økonomi
 10. Økonomisk reserve. Som singel er du mer sårbar for uforutsette kostnader. Du bør prøve å sette av et lite beløp hver måned til en buffer du kan bruke til uforutsette kostnader. Da slipper du i hvert fall å ta opp dyre forbrukslån.
 11. Forsikringer. Ta en gjennomgang av forsikringene dine. Du trenger ingen livsforsikring, dersom du ikke har barn. Men du bør ha uføreforsikring, fordi du som singel er mer sårbar dersom uhellet skulle være ute. Sjekk om du er dekket av uføreforsikring gjennom arbeidsgiver. Derfor bør du ha en skikkelig uføreforsikring

Kilde: Match.com, SingelNett.no, Elin Reitan.

*Om undersøkelsen fra Nordea: Gjennomført i fjor av TNS Gallup, 1021 intervju ble gjennomført blant en representativ stikkprøve.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp

 2. Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

 3. Nå sparer nordmenn til dårligere tider

 4. Singel sykepleier på boligjakt i Oslo: – En umulighet

 5. – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen