Boligeksperter: - Økt klasseskille er prisen å betale for å unngå å bli som Irland

Nedsiden vet å få et a- og et b-lag i boligmarkedet mener eksperter er det vi må forsake for å unngå risikoen for et boligkrakk. 

FRYKTET KRAKK: Finanstilsynet fryktet at galopperende prisveksten på boliger skulle ende i et scenario med bratt fall i boligpriser, slik som Irland, Spania og Danmark har opplevd. Det forhøyede krav til egenkapital har ført til et skille på boligmarkedet, men det mener tilsynrådgiver i Finanstilsynet Erik Lind Iversen og andre eksperter har vært en pris å betale.

Håkon Mosvold Larsen
  • Henrik Wiedswang Horjen
Publisert:

I helgen gikk administrerende direktør i Boligprodusentene, Per Jæger, ut og sa at det var feilslått politikk å heve egenkapitalkravet for å få boliglån. Grunnen er at det har ført til et a- og et b-lag på boligmarkedet.

Flere boligeksperter E24 har vært i kontakt med mener imidlertid at økt klasseskille er prisen å betale for å sikre seg mot et eventuelt bratt prisfall på boliger.

- Med dagens rentenivå er det ikke mye man kan oppnå med finans- og pengepolitikken. Da må man ty til andre virkemidler, sier tilsynsrådgiver i Finanstilsynet, Erik Lind Iversen til E24.

De norske boligprisene har siden 2007 steget mer enn prisene i noe annet boligmarked i den industrialiserte verden, viser tall fra OECD.

Kravet til egenkapital har riktignok bremset prisveksten, men spriket mellom de som står utenfor boligmarkedet og vil inn, og de som faktisk kan kjøpe seg bolig, er større enn noen gang før.

Ikke hensyn til den enkelte

Da kravet til egen egenkapital for å få boliglån ble økt til 15 prosent i 2012, var begrunnelsen Finanstilsynets bekymring over at både gjelden og boligprisene så ut til å vokse mer enn inntektene. Det sentrale målet var ifølge Finanstilsynet å dempe utlånsveksten.

- Tankene bak å innføre egenkapitalkrav på 15 prosent, var den situasjonen vi var midt oppe i med sterk boligprisvekst. Vi så en risiko for at det kunne reverseres, noe som kunne føre til at den enkelte låntager havnet i problemer, sier Iversen.

- Det ville igjen føre til problemer for bankene, og sånn sett påvirke finansiell stabilitet, sier Iversen.

Han poengterer at ved en renteøkning vil folk bruke mer penger på å betale for boligen sin, og mindre på annet forbruk, noe som vil slå negativt ut i økonomien

LES OGSÅ: - Egenkapitalkravet har skapt et klasseskille på boligmarkedet

Bankene risikerer å gjøre seg selv en bjørnetjeneste dersom de gir boliglån og markedet kollapser like etterpå.

- Vi har sett boligmarkedet klappe sammen i mange land. Vi hadde også vårt eget krakk mot slutten av 80-tallet, sier Iversen.

Irene har lært sin lekse

Irland, Spania og Danmark er alle eksempler på boligmarkeder der prisene har falt med fra 20 til 50 prosent. Iversen fremhever Irland som skrekkeksempelet man for all del vil unngå å kopiere.

Irene har sett boligprisene falle med over 50 prosent fra toppen i 2007.

Frances Kiernan, førstesekretær på Irlands ambassade i Oslo, innrømmer at man ved ikke å ha gjort gode nok kredittvurdering sitter igjen med triste enkeltskjebner.

Fordi man har gitt lån til folk som reelt sett ikke var betalingsdyktige, sitter personer igjen med et uhåndterlig lån etter boligprisfallet.

- I dag har man lært av feilene man gjorde da, og man vil for all del unngå at noe lignende skal skje i fremtiden. Ingen forventet det som skjedde i 2008, og man gjør i dag svært grundige kredittvurderinger, sier Kiernan til E24.

Irske banker krever nå mellom 10 og 20 prosents egenkapital ved kjøp av bolig, avhengig av den finansielle situasjon til låntakeren.

- FORNUFTIG: Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken mener det var smart å heve kravet til egenkapital.

KLP

LES OGSÅ: Boligprisene falt i juni

Feil medisin å stenge unge ute

Jæger mener fremdeles det er feil medisin mot dagens boligmarked å stenge unge ute i leiemarkedet.

- Det som er trist med dette er at Finanstilsynet unnskylder seg med at boligene kan falle i pris. Det er klart det kan skje, men de fleste vil kunne betjene lånene sine hvis bankene hadde klart å gjøre jobben sin. Man bør vurdere betalingsevne i stedet for å se så rigid på hvor mye egenkapital man klarer å stille, sier Jæger til E24.

Administrerende direktør i KLP, Leif Magne Andersen, mener det var et fornuftig grep å heve kravet til egenkapital.

- For de som sitter igjen med gjeld, vil det være lurt å ha egenkapital som en buffer ved et eventuelt prisfall. Kravet til 15 prosent er høyt og har skapt en uheldig bieffekt, men å bruke det som verktøy mener jeg har vært bra, sier Andersen til E24.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Beskytter bankene fremfor de unge

  2. Vil ikke hyle og skrikeom egenkapitalkravet

  3. Norges Bank om egenkapitalkravet:- En veldig viktig buffer for norsk økonomi

  4. Annonsørinnhold

  5. – Boligeiere må tjene 60.000 kroner mer i året

  6. Hun mener Finanstilsynets lånetak er i førstegangskjøpernes interesse