Giftet deg, skilt deg eller kjøpt ny bolig?: Husk å endre skattekortet hvis du har giftet deg eller kjøpt ny bolig

Store endringer i privatøkonomien gjør at du bør endre skattekortet ditt. To av de viktigste er endring i sivilstatus eller kjøp av ny bolig.

Skattekort 2013
Publisert:

Endrer fradragssiden. Skattekortene som ble sendt ut i desember er bygget opp rundt fradragene du har. Dermed er endringer på fradragssiden viktige å følge opp. En av de viktigste er når du får mer eller mindre i lån.

Mer i lån? De som har kjøpt ny bolig bør også endre skattekortet. Særlig gjelder det de som har fått høyere lån og dermed betaler mer i renter.

Nå går gjeldsfradraget opp, og dermed kan du få lavere skatt hver måned med nytt skattekort.

Får du 1 million kroner mer i lån, betyr det 40.000 kroner mer i renteutgifter, hvis renten er 4 prosent. Det gir deg 11.200 kroner (28 prosent av 40.000) mindre i skatt, nesten en tusenlapp i måneden.

Tilsvarende: Hvis du har fått mindre gjeld og betaler mindre renter, går fradraget ned. Dermed skal du betale litt mer skatt hver måned. Du risikerer restskatt hvis du ikke endrer skattekortet.

Skatteetaten peker på at dette er et av de viktigste tilfellene da man bør endre skattekortet:

– Kjøp av ny bolig som endrer på formuessituasjonen og/eller renteutgifter er ofte utslagsgivende for å få et nytt skattetrekk uavhengig av om man har tabellkort eller prosentkort, forteller Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet til Dine Penger.

Les også:Fant 886 millioner svarte kroner

Giftet deg? Endring i sivilstatus kan gjøre at du kommer i en annen skatteklasse og du kan dermed ha krav på andre fradrag.

Dette gjelder både hvis du har giftet deg, eller hvis du har gått fra partneren. Du bør derfor be om nytt skattekort så du kommer i riktig skatteklasse.

Hvis man mister ektefellen kan det også være lurt å be om nytt skattekort:

Over skattegrenser? Du bør bytte skattekort hvis lønnsøkningen gjør at du tipper over en av marginalskattegrensene, forteller Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten

– Personer som blir enker/enkemenn bør vurdere om det er behov for å endre skattekortet grunnet endrede pensjoner og forumesforhold, forteller Anette Bjerke.

Hun minner også om at personer som går over til eller fra ytelser fra NAV bør også vurdere å få beregnet nytt skattekort

Aleneforsørger? Hvis du har skilt lag med partneren og blitt aleneforsørger for barn under 18, er det også lurt å be om nytt skattekort. Nå har du rett på et særfradrag for aleneforsørgere.

(NB: Vi kom da artikkelen ble publisert i skade for å skrive at aleneforsørgere får skatteklasse 2. Dette er ikke riktig, fradraget er fjernet fra skatteåret 2013, men erstattet med særfradraget.)

Les også:Nesten 100.000 slapp å betale restskatten sin

Høyere lønn? De som har fått lønnsøkning og har tabellkort kan stort sett sitte i ro.

Skattekortet tar høyde for noe lønnsøkning, men ikke hvis inntekten din har fått en stor endring:

– Dersom det kun er lønn som endres og man har tabellkort vil det vanligvis ikke være nødvendig med nytt skattekort, forteller Anette Bjerke.

Unntaket her er dersom man får vesentlig høyere lønn som gjør at man tipper over en av toppskattesatsene på 509.800 kroner – når man får 44,8 prosent skatt på siste krone man tjener (marginalskatt), eller over 828.300 kroner der man får 47,8 prosent marginalskatt.

Beregn din skatt! Lønnsmottagere kan bruke Dine Pengers skattekalkulator for å beregne hvor stor skatten blir i 2013. Du finner kalkulatoren her

Dessuten: Har du prosentkort – med andre ord at skattetrekket ditt alltid er en prosentsats av lønnen du får – bør du alltid be om endringer i skattekortet ved endringer i lønnen.

Gjør det bedre selv. Mange synes det er trygt å heller betale inn litt for mye skatt enn å betale inn for lite. Da slipper jeg i hvert fall baksmell, tenker de fleste.

Men restskatt er ikke ulovlig, og det er ikke farlig så lenge du har penger til å betale en eventuell restskatt når skatteoppgjøret kommer neste vår.

Slik gjør du det:

Skattekortet kan du endre elektronisk ved å fylle ut skjema hos Skatteetaten her.

– Hittil i år har vi hatt 564.067 endringer av skattekort. Erfaringsmessig skjer de fleste endringer første halvår. Vi antar derfor at antall endringer vil bli omtrent som i fjor, forteller Anette Bjerke.

NB: Husk at hvis du har restskatt i år, har du frem til fredag 31. mai for å betale inn restskatt og slippe renter. Les mer her: Unngå renter på restskatten

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om