Sjekk de andre navnene på topplisten: Emma og Filip var mest populært i fjor

Her er de mest brukte fornavnene til norske babyer i 2013.

Emma har vært blant de mest populære fornavnene på jenter i flere år. Mer overraskende er det at Filip er på topp blant guttene.
Publisert:

Emma har vært klart mest brukte jentenavn i senere år og er tilbake på topp. Filip, sammen med Philip, Fillip og Phillip, gjør et kjempehopp og blir årets guttenavn, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Filip lå nemlig helt nede på 18. plass i fjor, og har dermed klatret kraftig på popularitetsstigen det siste året. Det samme gjelder William som klatrer opp fra 6. til 2. plass. Først på 3. plass kommer de senere års topp, Lucas.

Andre guttenavn som har hatt fremgang det siste året, er Jakob som krabbet opp seks plasser til 5. plass, Isak, opp seks til 10. plass og Sebastian, opp sju til 13. plass.

Sjekk hele navnestatistikken på SSB.

Les også:Unge på disse stedene sparer mest

Jentenavn som slutter på a. Fortsatt slutter 52,8 prosent av jentenavnene på a eller ah.

Emma kom med et brak på navnetoppen i 2003 og har siden dominert. Jentenavnet hadde tidlig en bølge med topp i 1880, den neste begynte om lag 1990. Emma var 1990-tallets navn i Sverige og mye brukt internasjonalt før det kom til Norge.

Fjorårets toppnavn, Nora, gikk ned til 5. plass og gjorde dermed plass til de vanlige toppnavnene Emma, Sara og Sofie. Maja, som er populært i Sverige for tiden, gikk opp ti plasser, til 6. plass. Victorias har også hatt stor fremgang, opp ni plasser til 10.

Les også:Denne ferieformen har økt 300 prosent i fjor

Han som elsker hester. Filip kommer fra gresk, Philippos, og betyr «Han som elsker hester». Mange kjenner navnet fra apostelen Filip i Bibelen. Navnet er lite brukt før det tar seg opp fra 1980. Tidligere var Philip mest vanlig skrivemåte, men de siste ti årene har Filip overtatt. Filip var mest brukte guttenavn i Sverige rundt årtusenskiftet.

Navn som har hatt størst fremgang de siste årene, er Filip, William og Odin for gutter, og Sara, Alma og Adelen for jentene. I litt lengre perspektiv har Liam, Matheo, Aksel, Olivia, Alma og Ella hatt stor fremgang.

Lokale variasjoner må man lete etter. Olivia er et navn i fremgang, som topper listen i Stavanger og er nummer to i Bærum. Mohammad med flere skrivemåter topper i likhet med tidligere år i Oslo. Oliver er øverst i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Publisert:

Her kan du lese mer om