Her har boligprisene steget 12 prosent det siste året

- Det er klart i overkant av hva noen ønsker seg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge om markedet i Tromsø.

KRAFTIG ØKNING: Prisene i Tromsø har de siste 12 månedene steget hele 12,3 prosent. I løpet av høsten vil de normalisere seg, tror Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
  • Tuva Bønke Grønning
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Ny boligprisstatistikk. Sommermånedene er tradisjonelt en tid hvor boligmarkedet går en del saktere enn ellers i året. Det er færre boliger på markedet, og mange er kanskje mer opptatt av å nyte en etterlengtet sommerferie enn å selge og kjøpe bolig.

Da Eiendom Norge tirsdag la frem boligprisstatistikken for juli, viste den imidlertid et noe annet bilde: boligprisene i landet har steget 0,1 prosent fra juni til juli.

(Sjekk hvordan prisene er i din by i tabellen nederst i saken)

Sesongkorrigert vekst i juli er 0,9 prosent, noe som er litt overraskende, forteller Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, under pressekonferansen.

- Dette er sterke tall for juli å være. Vi ser en forsiktig oppgang i en måned hvor vi vanligvis ser en nedgang. Vi opplever markedet som trygt, godt og normalisert, sier han.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge

Dreyer understreker imidlertid at det er lav omsetning av boliger i juli, og at denne sommermåneden derfor bør ses i sammenheng med august når de tallene kommer om en måned.

Les også:Her kan det bli boligprisboom

Tromsø fortsatt på topp. De siste månedene har Tromsø utpekt seg som byen med størst boligprisøkning, mens Kristiansand lenge har vært å finne i den andre enden av skalaen.

- Det er store regionale forskjeller i Norge. Tromsø har lenge skilt seg ut som det sterkeste markedet, og dette har ikke forandret seg. De siste 12 månedene har Tromsø hatt en vekst på 12,3 prosent, sier Dreyer, og fortsetter:

- Det er klart i overkant av hva noen ønsker seg, kanskje bortsett fra de som selger bolig akkurat nå.

Han sier videre at de tror markedet i Tromsø vil komme til å normalisere seg utover høsten. Han trekker frem Tromsø og Bergen som byer som skiller seg ut ved at det er lite byggeaktivitet, og derfor stiger prisene.

- Tromsø har hatt en voldsom vekst i mange år etter flere år med nedgang tidligere. Vi kan si at veksten er en korreksjon av nedgangen, men vi kan ikke fortsette å ha en prisvekst på over 12 prosent, sier Dreyer til Dine Penger.

Han peker på at den kraftige prisstigningen gir tøffe rammebetingelser for de som skal kjøpe, men understreker at det er flere byggeprosjekter på gang nå, som sannsynligvis vil dempe noe av presset.

Friskmeldt Kristiansand? Kristiansand har lenge ligget helt i bunn på prisutviklingslisten, men ble forrige måned «slått» av Sandnes.

- Kristiansand har hatt landets tøffeste marked i mange år. Dette har nå normalisert seg, og Kristiansand er på vei mot en positiv 12-månedersvekst, sier Dreyer.

Ellers har det vært en normal julimåned når det gjelder omsetning, og Dreyer understreker at selv om prisene har vært høyere enn normalt har ikke aktiviteten vært det.

- Ikke overraskende er det de store byene som har størst vekst i juli. Leiligheter preger markedet, og det selges få eneboliger i juli, sier han.

I Oslo ble det bare solgt 15 eneboliger i juli, mens det til sammenligning ble solgt over 600 leiligheter. At det selges få eneboliger i juli gjør at markedet går tregere utenfor byene.

- Boligmarkedet i Norge går for øyeblikket på skinner, mener Dreyer.

Les også:- Kristiansand beveget seg i en annen retning enn resten av landet

ØKNING: Boligprisene steg 0,1 prosent fra juni til juli i år. Sesongjusterte tall viser en økning på 0,9 prosent, noe som er gode tall til å være juli.

Steg i juni. Forrige måned viste salgstallene fra hele landet at prisene var 0,5 prosent høyere i juni enn det de var i mai.

Stigningen på 0,5 prosent er tatt i betraktning det man mener er normale sesongavhengige variasjoner i boligprisutviklingen.

Ikke justert for sesongvariasjoner ser meglerne derimot at prisene falt med 0,5 prosent fra mai til juni.

Les på E24:Nest høyeste boligsalg noensinne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. I denne byen stiger boligprisene mest utenfor Østlandet

  2. Her har boligprisveksten vært tre ganger så høy som resten av landet det siste året

  3. Oppgang for boligprisene

  4. Kraftig boligprisvekst i juli

  5. Boligprisene steg 0,9 prosent i september