- Ligg unna oppussingsobjekter

Håndverkerkostnadene øker kraftig og raserer lønnsomheten i oppussingsobjekter. Særlig små leiligheter blir kostnadsbomber.

KOSTER FOR MYE: Dumt å kjøpe oppussingsobjekt for å spare penger. Foto: Colourbox.com
Publisert:

Å få en elektriker hjem for å fikse noe i blokkleiligheten, er blitt 40 prosent dyrere på fem år. Bare siden i fjor er prisene gått opp syv prosent, viser Statistisk sentralbyrås (SSB) byggekostnadsstatistikk. Også andre håndverkere har økt prisene, men ikke like mye som elektrikerne.
- Kjøperne undervurderer både oppussingsbehovet og hvor mye denne oppussingen vil koste. Derfor er det som regel bedre økonomi i å kjøpe en bolig i bedre stand, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Bjørn Øye, Prognosesenteret.

Mindre gunstig

Boligkjøpere bør derfor kreve et stadig større kronemessig prisavslag for boliger med stort oppussingsbehov.
Men de færreste tenker på slikt når budrunden er på sitt heftigste. Dermed kan mange oppleve at oppussingsobjektet ble et langt mindre gunstig boligkjøp.
- Du kan ikke forvente å gjøre kupp på de såkalte oppussingsobjektene. De prises relativt høyt, sier Øye, som utarbeider analyser av boligkostnader.

Spekulasjon er bingo

Spekulasjon med oppussingsobjekter er heller ikke noe Øye vil anbefale:
- Kjøper man en bolig for så å pusse den opp for videresalg tar man i prinsippet trippel risiko, sier han.
- I tillegg til undervurderingen av både oppussingsbehovet og kostnadene, kan markedet endre seg fra kjøps - til salgstidspunktet. Oppussingsobjekter er derfor ikke et marked for amatørinvestorer eller amatøroppussere, sier tallknuseren.
Les også:

Sjekk dette før boligkjøpet

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Dobbelt så høye

Eiendomsmeglerbransjen har tidligere anslått at oppussingskostnadene blir dobbelt så høye som boligkjøperne anslår.
Mange fingernemme tenker at de skal ta en del av oppussingsjobben selv. Også her går mange på en smell. Egeninnsatsen tar som oftest langt større tid enn man tror.
I tillegg er det de håndverkerjobbene du ikke kan gjøre selv, som har steget mest i pris.
Les også:

Nå kan du pusse opp badet selv - på eget ansvar

Elektriker og rørlegger

Kostnadene til elektrikerarbeid og rørleggerarbeid har nemlig steget henholdsvis 40 prosent og 30 prosent de siste fem årene.
Snekring, maling og legging av gulv, som de fleste av oss klarer selv, har derimot «bare» steget drøyt 20 prosent siste fem år, viser SSBs tall.
Du kan altså ikke spare deg bort i fra det største prissjokket ved å gjøre jobben selv.

Små oppussingsobjekter gir størst tap

Særlig små leiligheter er kostnadsbomber når det gjelder oppussing. På bakgrunn av 125 oppussingsobjekter i Oslo, har Dine Penger tidligere beregnet hva som er billigst å kjøpe: en normalt velholdt leilighet eller et oppussingsobjekt og sette det i tilnærmet lik stand som den velholdte?
Dine Pengers beregninger indikerer at små oppussingsobjekter (under 50 kvadratmeter) bare koster fire prosent mindre enn gjennomsnittlig velholdte leiligheter.
Med en så liten «oppussingsrabatt» kommer du ikke langt i oppussingen. Derfor er den altfor liten til at det lønner seg å kjøpe et oppussingsobjekt.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Optimistiske førstegangskjøpere

Forklaringen til at særlig små leiligheter har lav oppussingsrabatt kan være at førstegangskjøpere er overrepresentert som kjøpere av de små leilighetene.
Førstegangskjøpere har aldri pusset opp en egen bolig og blir derfor litt vel optimistiske og undervurderer oppussingsarbeidet når de skal by på boligen.
Les også:

- Må pusse opp smartere

Krever større rabatt

For store oppussingsobjekt (over 50 m2) er oppussingsrabatten 15 prosent. De store leilighetene blir ofte kjøpt av dem som tidligere har vært gjennom et oppussingsprosjekt eller to.
Mange vegrer seg for en reprise av oppussingsbataljen og krever derfor et større prisavslag for en leilighet med stort oppussingsbehov enn det førstegangskjøperne gjør.

Taksten ingen pekepinn

Det er ingen automatikk i at du har gjort et smart kjøp dersom du kjøper oppussingsobjektet til verditakst. Takstmannen verdsetter boligen til markedspris, det betyr at han baserer seg på hva han forventer at markedet er villig til å betale.
Dersom takstmannen ser at boligen behøver oppussing for 300.000 kroner, tar han lite hensyn til en slik ulempe, dersom han vet at markedet ikke bryr seg så mye om det.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om