Nye boligpristall torsdag: Meglertopp frykter ny prisbonanza
Økonomene er i ferd med å friskmelde boligmarkedet. Torsdag kommer mars-fasiten, og meglertopp Carl O. Geving frykter den vil indikere starten på en ny prisgalopp.
I forkant av torsdagens mars-fasit for boligmarkedet sier eiendomsmeglertopp Carl O. Geving at han begynner å bli bekymret for ny prisbonanza.
Så langt i år har månedsrapportene til Eiendom Norge vist flere tegn til bedring etter fjorårets prisras.
– Akkurat nå er jeg mer bekymret for at vi skal få en ny priseskalering i pressområdene, enn at boligmarkedet skal falle dypt, fremholder Geving, som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, overfor E24.
Februar-fasiten til meglerbransjen viste sesongjustert prisoppgang.
– Det er hyggelig at boligmarkedet viser robusthet etter fjorårets korreksjon, men når markedsforventningene stiger, er det en reell fare for at prisene skyter mer fart enn vi ønsker, utdyper meglertoppen.
– Vi er ikke så glad i de store markedssvingningene som ofte følger med stemningsskifter, fordi det påvirker gjeldsopptak og øker risikoen. I det lange løp vil folk flest være tjent med et stabilt marked, fordi de fleste er både kjøpere og selgere i boligmarkedet.
Venter endelig bekreftelse
Når Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, presenterer en ny månedsrapport torsdag, ligger mye av spenningen i hvordan den totale utviklingen har vært i første kvartal.
Finanstilsynsdirektøren: – Et rentesjokk kan utløse et kraftig prisfall
Og premissene er svært enkle, ifølge Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets:
Dersom prisene steg sammenlignbart i mars eller var de samme som måneden før, går boligmarkedet ut av første kvartal med prisvekst. Dersom prisene falt, går boligmarkedet ut av første kvartal med en prisnedgang.
Tidligere denne uken la Fjære akkurat det regnestykket til grunn for at man skal kunne friskmelde boligprismarkedet. Hun mener den formelle bekreftelsen på at vi er ute av prisfallet for denne gang er nettopp at første kvartal ender i pluss.
– Vi tror ikke det blir noen voldsom rekyl, ettersom boligbyggingen har vært høy og renten etter hvert skal opp etter å ha vært lav lenge. Så vi tror på en flat utvikling i tiden fremover, sa Fjære til E24 tirsdag.
Venter prisvekst
Da Obos la frem sine salgstall for mars tirsdag, var konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj klar i sin tale:
– Etter et helt kvartal med sammenhengende prisvekst, mener vi at fallet i bruktboligprisene er over for denne gang, sa Siraj.
Hos Sparebank 1 Markets mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen det blinker både grønt og gult før torsdagens tallslipp.
Sjeføkonom om boligutbyggere: – Mange vil aldri innrømme priskutt
– Vi venter en videre prisøkning på 0,5 prosent, kanskje noe lavere. Vi ser at lagret av usolgte boliger synker, og rapportene fra meglerne er at det vil fortsette, sier Andreassen.
Selv om han ser for seg oppgang, er han ikke så dristig at han vil friskmelde boligmarkedet.
– Nedturen vi har sett er kanskje tilbakelagt, men situasjonen som vi er i nå, er ikke evigvarende. Det er først og fremst fordi det fortsatt er altfor lønnsomt å bygge nytt. Samtidig ligger fortsatt gjeldsveksten foran inntektsvekten, noe jeg ikke tror er bærekraftig på sikt. Det går ikke an å si nå at boligmarkedet er risikofritt, sier Andreassen.
Saken fortsetter under bildet ...
Frykter for Oslo-markedet på sikt
Særlig en ting bekymrer Andreassen på litt lengre sikt – boligmarkedet i Oslo.
– Fremover vil det bli ferdigstilt mye nytt i Oslo som kan legge en demper på prisveksten. De som flytter inn må komme fra et sted, og de må enten flytte ut eller komme utenfra, og jeg tror ikke på noen stor innflytting til Oslo. Det blir spennende å se hvordan bruktmarkedet utvikler seg da, sier han.
Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist
Han sier at vi ikke er tilbake der Oslo-prisene en gang var, og at prisene relativt sett ikke skal høyere enn de har vært tidligere.
– Jeg tror ikke det bør overraske om boligprisene i Oslo i forhold til resten av landet er 10 prosent for høye nå basert på hva differansen har vært før. Når man da får et så sort tilbud i Oslo, vil det kunne være noe som legger press på markedet, sier Andreassen.
Selv om han alltid mener det blinker et rødt lys i horisonten, vil han ikke svartmale situasjonen helt.
– Det kan ta et par år før vi får den tilpasningen. Samtidig er det slik at dersom prisene stiger mer i resten av landet enn det gjør i Oslo, vil vi se at differansen blir mindre, og da er det ikke sikkert dette vil slå så hardt ut, sier sjeføkonomen.