Meglertall viser nytt prisfall for svenske leiligheter

Men økonomenes favoritt-indeks viser flat boligprisutvikling hos «söta bror» i mars.

LEILIGHETS-PRISFALL: Hovedstaden er med på å trekke ned svenske leilighetspriser i mars. Her fra en sommerdag ved Stockholm havn.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Snittprisene på leiligheter i Sverige falt 0,7 prosent i mars, mens prisene på eneboliger er opp 0,6 prosent, viser ny statistikk fra den svenske meglerbransjen mandag.

Samtidig har Valueguard publisert sin nye HOX-indeks, en mer bearbeidet boligstatistikk som flere økonomer tillegger mer vekt. Denne viser paddeflat prisutvikling på 0,0 prosent for både leiligheter og eneboliger i mars.

Analysesjef Per-Arne Sandegren i Svensk Mäklarstatistik oppsummerer den svenske boligprisutviklingen som «stillestående eller noe nedadgående», og viser til at samtlige områder i Sverige utenom Malmö fortsatt har negativ årsvekst.

Les også

Sveriges boligpriser står bom stille

– Kan tyde på at effekten er tatt ut

Samtidig var salgsvolumet i mars uvanlig lavt.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes det svenske markedet nå fremstår avventende, og tror det kan ha sammenheng med regjeringens strengere nedbetalingskrav for boliglån som trådte i kraft i starten av mars.

– Omsetningsvolumene er lave i mars, og prisene mer eller mindre flate, sier Geving til E24, og fortsetter:

– Ser du dette i sammenheng med at omsetningen økte ganske kraftig i februar, altså før kravet trådte i kraft, stemmer bildet ganske godt. Det kan tyde på at mye av effekten er tatt ut i forkant av innføringen, så får våren vise hvordan dette forløper videre.

Les også

Analytikere tror pilene snur igjen: Varsler bolignedtur til 2020

Ni prosents prisfall på ett år

For Sverige som helhet har prisene på leiligheter falt 6,5 prosent siden samme tid i fjor, mens husprisene har løftet seg 0,6 prosent.

I Stockholm sank leilighetsprisene rundt én prosent i forrige måned, noe som sender årsveksten ned i minus ni prosent – den største prisfallet over tolv måneder i landet.

Valueguards HOX-indeks viser et lignende bilde hvor Stockholms leiligheter har falt litt 10,3 prosent i verdi det siste året, mens leilighetsprisene i hele landet er tilbake 8,6 prosent.

Valueguard-analytikerne mener likevel at fjorårets svenske boligprisras har stanset, og viser til prisbyks i januar fulgt av utflating i februar og mars. For første kvartal er HOX-indeksen opp 3,0 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Sverige

Flere artikler

  1. Boligprisfallet fortsetter i svenske meglertall

  2. – Svakere enn ventet

  3. Kraftigste svenske nyboligboom på 25 år

  4. Forventer rush i boligmarkedet

  5. Salgsbyks for nye boliger i september