Skjeggkre-bolig satte prisrekord

De er ekle, inntar stadig flere hjem, og tar et stort jafs av boligenes salgsverdi – eller?

HAR SKJEGGKRE: De synes ikke på bildet, men selgeren advarte budgiverne om at krypene finnes i rekkehuset – som deretter gikk nesten 400.000 kroner over prisantydning.
Publisert:

Nyere rettsavgjørelser slår fast at skjeggkre utløser kraftige verdifall på norske boliger.

Men et rekkehus i Nittedal forteller en annen historie.

Budgiverne ble varslet om krypene som fulgte med på kjøpet – og presset likevel salgsprisen nær 400.000 kroner over prisantydning.

Megler Jon Solberg satte 5,2 millioner i prisantydning for det 131 kvadratmeter store rekkehuset.

Les også

Meglertopp om skjeggkre-«rabatt»: – Ganske brutalt

Var ærlig i prospektet

I salgsoppgaven sto det at skjeggkre var blitt oppdaget.

– Det er alltid litt spennende når jeg selger boliger med skjeggkre, for man vet jo ikke hvordan det kan virke inn. Vi satte likevel ikke prisantydningen lavere enn vi pleier, sier megleren til E24.

Rekkehuset ble solgt for 5.575.000 kroner. Det er ny prisrekord i sameiet, som totalt teller over 50 enheter og har hyppige salg, opplyser Solberg.

– Man har jo lest skrekkoverskriftene, men budgiverne var åpenbart ikke skremt. Jeg solgte nettopp et nabohus hvor vi også informerte om skjeggkre, og også dette oppnådde veldig god pris, sier megleren.

NEPPE ET KOSEDYR: Men skjeggkre skader hverken mennesker eller selve boligen, ifølge fagfolk. En tingrettsdom fastslår likevel at krypene er såpass ekle at de sender markedsverdien på boliger kraftig ned.

Dom: Skjeggkre gir prisras

Hans erfaring står i kontrast til en fersk tingrettsdom E24 har omtalt denne helgen: En boligkjøper gikk til søksmål etter å ha oppdaget en stor skjeggkre-familie ved innflytting.

Les også

DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Selgeren sier han ikke la merke til krypene, men retten avfeide unnskyldningen: Skjeggkre-bestanden skulle ha blitt oppdaget og informert om, og selgeren ble dømt til å betale 350.000 kroner i prisavslag for «grov uaktsomhet».

Dommeren bemerker at skjeggkre hverken er farlige for mennesker eller for selve boligen, men at det er «ekkelt» for mange, og ødeleggende for boligers markedsverdi. Det klekkelige beløpet tilsvarer 10 prosents prisskrell.

Denne dommen er ikke den eneste, men den siste i en voksende bunke med strenge rettsavgjørelser mot boligselgere. Det er i ferd med å etableres en rettspraksis hvor skjeggkre utløser saftige prisavslag – noen ganger også over ti prosent.

Les også

Insektinvasjon havnet i retten: Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

– Henger etter i timen

Men rettsavgjørelsene møter motbør.

Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer sier det mangler dokumentasjon for å fastslå at skjeggkre utløser så store verdifall på boliger. Hans erfaring er at en del boliger med skjeggkre ikke vil bli mindre verdt i det hele tatt.

– MANGLER STØTTE I MARKEDET: Flere av rettsavgjørelsene som «priser» skjeggkre til mange hundre tusen kroner henger etter i timen, mener juridisk direktør Ina Annett Grunnvåg i Eie.

Ina Annett Grunnvåg er juridisk direktør i Eie Eiendomsmegling, en av Norges store meglerkjeder. Hun sier de har solgt en rekke boliger med skjeggkre, og har vanskeligheter med å spore klare prisforskjeller.

– Jeg synes noen av domsavgjørelsene henger etter i timen, sier hun til E24.

– Skjeggkre er i ferd med å bli relativt utbredt i Norge nå, og som kjent er de hverken skadelige for mennesker eller boligene. De skiller seg ut fordi man sjelden blir helt kvitt dem, men det finnes likevel gode metoder for begrense bestanden kraftig, og da er de heller ikke veldig sjenerende, sier Grunnvåg.

– Har ikke støtte i markedet

Hun presiserer at det er viktig at selgere opplyser om alle kryp de skulle vite om, slik at kjøpere selv kan avgjøre selv om det er en ulempe, og ikke får ubehagelige overraskelser.

Men når dette først gjøres, erfarer hun heller ikke at kjøpere skygger banen, slik rettsavgjørelser synes å legge til grunn. Hun bemerker at et prisfall på 10 prosent er kraftig.

– Så store prisfall mener jeg ikke har støtte i markedet. Vi har flere eksempler på eiendommer som oppnår gode priser til tross for opplysning om skjeggkre. Dette synes å være en generell tendens på tvers av områder, og uavhengig av om man står overfor bruktbolig eller nybygg, sier hun.

Les også

Gikk på skjeggkre-smell - endrer forsikringsvilkårene

Les også

– Styret bør ta styringen med bekjempelsen

Les også

– Svært gledelige resultater

Publisert:

Her kan du lese mer om