Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

Nå sparer vi mer i spareavtaler i fond. Økningen i sparebeløp er størst for de mellom 15–24 år. Privatøkonom råder unge å ikke begynne med sparing i fond før de har spart opp nok i de gunstigste spareordningene for aldersgruppen.

HEIER PÅ REGELMESSIG SPARING: Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim mener at unge bør fylle opp kvoten i gunstige ordninger for boligsparing før de starter med fondssparing.

Foto: Thomas Andreassen VG
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Både antall spareavtaler og gjennomsnittlig månedlig sparebeløp er i vekst. Antallet spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond økte med 34.000 siste året, tilsvarende en oppgang på 4 prosent. Det viser en fersk stor undersøkelse fra Verdipapirfondenes forening.

Økningen i sparebeløp er størst for de mellom 15–24 år. I løpet av de siste året økte disse gjennomsnittlig månedlig sparebeløp fra 481 kroner til 510 kroner, noe som tilsvarer en økning på 4 prosent.

Stiller spørsmål ved om unge sparer i lure spareformer først

Forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Hallgeir Kvadsheim heier alltid på regelmessig sparing. Men han stiller spørsmål ved om alle unge som nå sparer i fond, først har spart nok i de viktigste spareordningene for denne aldersgruppen.

Han mener at unge i den alderen bør ha fokus på å bygge opp egenkapital til egen bolig i BSU-ordningen.

– Det viktigste er å fylle opp BSU-kvoten og spare opp en buffer på sparekonto til uforutsette utgifter, sier Kvadsheim til E24.

Samtidig understreker han at dersom unge har likviditet etter at BSU-kvoten er fylt opp, bør de spare i BSU 2.0.

Les også: Hvor mye penger må du ha for å være superrik? (for abonnenter)

Sårbar for svingninger i aksjemarkedet

Privatøkonomen minner om at aksjemarkedet svinger opp og ned, og for dem som har tenkt å spare til den første boligen i aksjemarkedet, kan plutselig boligdrømmen ryke.

– Du er sårbar for svingninger i aksjemarkedet, når du sparer i aksjefond, sier Kvadsheim.

Han mener at unge som har fylt spart opp kvoten i BSU, en buffer på sparekonto, og i tillegg har spart i BSU 2.0, kan spare i aksjefond eller kombinasjonsfond.

– Disse unge som har en sparehorisont på 5–10 år, kan spare i aksjefond. Unge med en sparehorisont på 2–5 år kan spare i kombinasjonsfond, der risikoen er lavere, sier Kvadsheim.

I fjor høst ble aksjesparekonto lansert. Tanken bak aksjesparekonto er å gjøre det mer attraktivt for nordmenn å spare i enkeltaksjer og aksjefond.

– Lurt å ha spareavtalen innenfor aksjesparekonto

Undersøkelsen til Verdipapirfondenes forening viser også at ved årsskiftet var 182.000 spareavtaler, tilsvarende 21 prosent av alle spareavtaler, flyttet inn på en aksjesparekonto. Undersøkelsen viser at vi sparer noe mer i snitt per måned innenfor aksjesparekonto-ordningen enn utenfor.

Gjennomsnittlig månedlig sparebeløp gjennom aksjesparekonto var 1128 kroner, mens snittet utenfor ordningen var 897 kroner.

– For de aller fleste er det lurt å ha spareavtalen innenfor en aksjesparekonto, sier Kvadsheim.

Han viser til at den store fordelen er rentesrente–effekten av utsatt skatt når du selger aksjer og fond innenfor aksjesparekontoen.

– Med aksjesparekonto unngår du å bli innelåst i et fond der du har en gevinst, når fondet gjør det dårligere, sier Kvadsheim.

Les også

Nordea-beregning: Disse ti børsdagene dobler avkastningen siste 22 år

Skatteamnesti kun ut året

Han trekker frem at ved flytting av aksjer og aksjefond gis det skatteamnesti ved flytting kun ut året.

Kvadsheim mener at det er viktig at de som har ikke har flyttet over aksjer og oppsparte andeler i aksjefond ennå er klar over fristen, slik at man kommer i mål.

Det har nemlig vært eksempler på at flytting av aksjer og oppsparte andeler i aksjefond fra en aktør til en aksjesparekonto hos en annen aktør har tatt urimelig lang tid.

– I verste fall er det blitt brukt flere måneder på å flytte aksjer og andeler i aksjefond fra en aktør til aksjesparekonto hos en annen aktør, sier Kvadsheim.

Privatøkonomen sier samtidig at det er ikke noen fordel å vente med å be om flytting av aksjer og aksjefondsandeler nærmere nyttår.

– Mitt råd er at de som skal få benyttet seg av skatteamnestiet, bør raske på. Det er kun et halvår igjen av fristen, sier Kvadsheim.

– 800.000 nordmenn har spareavtale

Direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening er enig i at flytting av aksjer og oppsparte andeler i aksjefond fra en aktør til en aksjesparekonto hos en annen aktør har tatt for lang tid i noen tilfeller.

POSITIV TIL TIDLIG START: Direktør Bernt Zakariassen i bransjeorganisasjonen Verdipapirfondenes forening (VFF) mener at det er fornuftig å starte sparing i fond tidlig.

Foto: Irene Sandved Lunde

– Det har tatt for lang tid i noen tilfeller. Vi i foreningen har bidratt med veiledninger til aktører i bransjen for å strømlinjeforme flytting, sier Zakariassen.

Zakariassen anslår at 800.000 nordmenn har spareavtale i ett eller flere verdipapirfond. Ved utgangen av fjoråret hadde antallet spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond vokst til 853.000.

Han mener at viktigheten av å ta ansvar for egen sparing har gått opp for folk.

– Undersøkelsen viser at flere unge har skjønt at det er fornuftig å starte sparing i fond tidlig, sier Zakariassen til E24.

Samtidig peker han på at ved å starte tidlig med fondssparing, trenger man ikke spare like mye per måned som når man starter først som 50-åring.

Les også

BSU-rentene varierer kraftig fra bank til bank: Så mye kan du tjene

Store kjønnsforskjeller

Undersøkelsen viser også at det er store kjønnsforskjeller når det gjelder sparing i fond. Menn har både flere spareavtaler enn kvinner og de sparer mer hver måned. Menn sparer i snitt 228 kroner mer enn kvinnene hver måned.

Menn står nå for 59 prosent av nordmenns totale tegning gjennom spareavtaler, mot kvinners 41 prosent. Dette er imidlertid noe jevnere enn året før da
tallene var henholdsvis 63 prosent og 37 prosent.

– Det er noen nedarvede mønstre som kommer til uttrykk. Menn har gjerne et inntrykk av at de er bedre på sparing enn kvinner, sier Zakariassen.

Samtidig peker han på at i enkelte familier sparer mannen både til seg selv og kona.

– Jeg vil sterkt oppfordre kvinner til å ta mer ansvar for sparing. Kanskje vil de gjøre det bedre enn menn, sier Zakariassen.

Les også

Forbrukerrådet: – Dette har komplisert IPS-sparingen

Les også

– Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

Les også

Aksjefond forbudt i USA er blitt tillatt i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Privatøkonomi
  2. Fondssparing

Flere artikler

  1. Snart stenger skattevinduet for aksjesparere

  2. Forlenger frist for enklere aksjesparing

  3. Nordmenn går glipp av milliarder: – Bekymringsverdig

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbrukerrådets aksjefond-gjennomgang: Mener flaks avgjør prestasjonen

  6. Nordea har lansert spareroboten