Nordea-topp: – 80 prosent er finansielle idioter

Nordea er i gang med brannslukking etter kontroversielle uttalelser fra styreleder og kongevenn Björn «Nalle» Wahlroos.

FRITTALENDE: Styreleder i Nordea, Bjørn Wahlroos, uttalte blant annet at Europa er «in deep shit» og at «80 prosent av folk er idioter» under et seminar onsdag.

Magnar Kirknes/
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Nå støter jeg nok noen. Men cirka 80 prosent av folk er idioter, sa styrelederen.

- I alle fall når det kommer til penger. Finanssektoren handler om å flytte penger fra de 80 prosentene uten ideer til de 20 prosent som faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel som tar penger fra idioter til folk som er flinkere med penger, så alle får det bedre. Både idiotene og de andre, sa han, ifølge finans.dk (krever innlogging).

– Europa er «in deep shit»

Det var under et seminar i Danmark onsdag at det kom frem at Wahlroos anser de fleste folk som mindre intelligente. Og at det er bankens oppgave å kanalisere pengene fra idiotene til folk med ideer.

Videre var den frittalende Nordea-styrelederen svært pessimistisk da han omtalte Europa, som står med «knærne i dritt».

– Europa er «in deep shit». Noe har gått fullstendig galt i vesten. Det politiske systemet kan ikke løse problemene: Det er ikke vekst og gjentatte små kriser i land som Portugal, Hellas og Irland. Og det skjer altså imens det er vekst i resten av verden, uttalte han.

Wahlroos sa videre at banksektoren ble for sterk regulert, og hadde lite å stille opp med da den finansielle krisen var et faktum i 2008.

Les også

«Nalle» tjener over 167 mill. i utbytte og honorar

– Ikke Nordeas syn

Nordea tar nå avstand fra uttalelsene, etter å ha blitt konfrontert med om det er Nordeas offisielle syn at 80 prosent av befolkningen er idioter.

– Jeg kan konstatere at det er absolutt ikke Nordeas syn, og han uttaler seg ikke i Nordeas navn, sier Nordeas pressesekretær Petter Larsson til det svenske nettstedet di.se, og henviser videre spørsmål til Wahlroos.

Les også

Dette er «Knugens» portefølje

Tidligere kommunist

Wahlroos er én av tungvekterne i den skandinaviske banksektoren, og har et mektig nettverk. Blant annet er han venn av Sveriges kong Carl Gustaf.

62-åringen har sittet i styret til Nordea siden 2008, og ble styreleder i 2011. Han er blant de største aksjonærene i Nordea.

Han har også aksjer i selskapet han selv grunnla, finanskonsernet Sampo Group. I tillegg sitter han med en stor eierpost og er styreleder i den finske papirprodusenten UPM-Kymmene.

På begynnelsen av 70-tallet var Björn Wahlroos en ung revolusjonær kommunist organisert i en studentorganisasjon. Imidlertid har gjort han gjort helomvendig til å bli en av Nordens mektigste toppsjefer i næringslivet.

Les også

Har du gått på limpinnen til Richard Branson eller Gunn Wærsted?

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordea

Flere artikler

  1. Nordeas mektige styreleder spår lysere tider med Trump som president

  2. Nordea-fusjon avvist av Nederland

  3. Tysk avis: Merkel jobber med nødplan for Deutsche Bank

  4. – Tyskland er en katastrofe

  5. Skroter bankregler innført etter finanskrisen