Regjeringen øker bostøtten

Regjeringen øker bostøtten for folk med lav inntekt, mens det vil bli mindre lønnsomt å være spekulant i boligmarkedet.

Foto: Anette Karlsen NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
 • Sigrid Moe
 • Mathias Vedeler
Publisert:

Finansminister Siv Jensen har lenge forsøkt å bremse boligprisveksten og gjeldsveksten i Norge.

I forkant av offentliggjøringen av statsbudsjettet, var det stille om hva regjeringen akter å gjøre med boligmarkedet. En såkalt «bred omtale av boligmarkedet» var varslet, og eiendomsbransjen har ventet i spenning på hva boligskatt-motkjemper Jensen vil dra opp av hatten.

Få siste nytt om statsbudsjettet i E24s direktestudio.

I statsbudsjettet er det uttrykt bekymring for at høy gjeld og sterke prisforventninger i boligmarkedet kan gi en langvarig baksmell i norsk økonomi.

Regjeringen vil videreføre lav beskatning av primærboligen, altså boligen folk eier og bor i. Det er som ventet ingen endringer i beskatningen av folks hjem.

De vil derimot gjøre noe med verdsettelsen av gjeld knyttet til bolig nummer to, noe som kan bety effekten av rentefradraget reduseres noe for sekundærbolig.

Les også

Regjeringen kutter i årsavgiften – øker bensin og dieselavgiften

Mindre attraktivt å ta opp boliggjeld

Dette er blant tiltakene regjeringen forslår for å avhjelpe boligmarkedet.

** Sekundærbolig: Regjeringen kommer med forslag som skal begrense spekulasjon i boligmarkedet.

Verdsettelsen av gjeld på sekundærbolig og næringseiendom reduseres med 20 prosent.

Det gjør at det blir mindre attraktivt å ta opp gjeld for å investere i eiendom slik at effekten av rentefradraget for sekundærboli reduseres noe.

Aksjer og driftsmidler får derimot en verdsettingsrabatt, som gjør at det blir mer attraktivt å flytte investeringer over i aksjer.

Formueskatten ble i 2016 økt til 80 prosent av anslått markedsverdi, mot 50 prosent i 2013.

Bunnfradraget for formueskatt er på 1,48 millioner.

Lurer du på hvordan skatten din blir? Skattebetalerforeningen svarer i nettmøte fra klokken 14.00.

** Skattelette gjør det mindre gunstig å ta opp boliglån: Ettersom reduksjonen i skattesatsen på alminnelig inntekt blir redusert til 24 prosent i 2017, vil rentefradraget få en lavere skattemessig verdi.

** BSU: Uendret maksimal sparing.

** Bostøtte: Regjeringen foreslår å bevilge 2,875 milliarder kroner til bostøtte i 2017. Bostøtte er en statlig støtteordning som hjelper folk med lav inntekt og høye boutgifter. I gjennomsnitt vil 100.500 husstander få bostøtte hver måned i 2017, anslår regjeringen.

Regjeringen foreslår at satsene for å få bostøtte justeres i takt med prisstigning i samfunnet, noe de mener vil gjøre at færre husstander som egentlig har behov for støtte, faller ut av ordningen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier at regjeringen fornyer og forbedrer bostøtteordningen.

– Regjeringen tetter et hull i det sosiale sikkerhetsnettet, sier han i en pressemelding.

** Ligningsføring av fritidseiendom: Departementet vil utrede forbedringer i dagens verdsettingssystem for fritidseiendom. Det heter i budsjettet at et eventuelt nytt system for å fastsette ligningsverdier av fritidseiendom kan tidligst foreslås i budsjettet for 2018.

** Boligbygging: Regjeringen er nok en gang tydelige på at mer boligbygging er det fremste virkemiddelet for å skape balanse i boligmarkedet. Det jobbes med nye tiltak for å fremme boligbygging, deriblant videre forenklinger av plan- og bygningsloven og byggeteknisk forskrift. Det vil komme nye forslag i løpet av høsten.

I tillegg vil regjeringen etablere det de kaller «en nasjonal fellestjeneste for byggesaker».

I dag blir byggesøknader i hovedsak behandlet på papir i kommunene. Med den nye digitale tjenesten ønsker regjeringen å skape høyere effektivitet i kommunenes saksbehandling.

Regjeringen skriver videre at tjenesten vil legge til rette for flere korrekte og fullstendige byggesaker og økt likebehandling av søknadene.

Kan komme innstramminger

Onsdag viste statistikk fra Eiendom Norge at boligprisveksten i landet har bikket 10 prosent. Boliger i Oslo er 18,3 prosent dyrere enn for ett år siden, og den skyhøye prisveksten smittes regionalt i Østlandsregionen. I tillegg er norske husholdningers gjeld blant de høyeste i Europa takket være rekordlav rente og liten beskatning av boligformuen.

I fjor sommer presenterte Jensen regjeringens boligpakke med forslag til ny boliglånsforskrift, som ble evaluert av Finanstilsynet i høst. Nye forslag til innstramming i boliglånsforskriften er sendt på høring med høringsfrist 24. oktober.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Eiendom
 3. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Økonomer og SV ber Jensen lytte til IMFs råd om boligskatt

 2. – Vil ha minimal effekt på boligmarkedet

 3. Statsbudsjettet på 1-2-3

 4. Annonsørinnhold

 5. Jensen om Oslos boligpriser:– Ikke bærekraftig over tid

 6. Slik blir skatten din i 2017