Boligprisene steg 1,2 prosent i august (sesongjustert -0,4)

For fjerde måned på rad får norske boliger et sesongkorrigert prisfall.

Publisert:

I august ble boligene i snitt solgt til 1,2 prosent høyere priser enn i juli, viser ferske tall fra meglerbransjen. Prisøkningen er uvanlig lav for det som pleier å være årets nest heteste boligmåned, og den underliggende prisutviklingen forblir negativ. Det sesongkorrigerte boligprisfallet var på 0,4 prosent.

- Dette er den fjerde måneden på rad med negativ utvikling i de sesongkorrigerte prisene, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Et sesongkorrigert prisfall var ventet av flere meglere og eksperter, etter flere måneder med nedkjøling i landets største by. Men nå er det ikke bare Oslo som trekker ned den nasjonale boligprisveksten.

Les også

Atferdsekspert: Psykologi preger boligmarkedet nå

Sterkere fall i sør enn i Oslo

- Boligprisene hadde en svakere utvikling enn normalt over det meste av landet. Vi ser det ganske tydelig, sier Dreyer.

Faktisk er det slett ikke Oslo som fikk det største prisfallet.

Blant storbyene sank boligprisene moderate 0,3 prosent i hovedstaden. Prisene sank med det samme i Trondheim, noe Dreyer sier er forventet, grunnet høy byggeaktivitet de siste året.

Stavanger-boliger ble 0,1 prosent billigere, mens boligprisene sank 0,6 prosent i Kristiansand. Alle disse nominelle prisfallene er sterkere enn de kan fremstå, gitt hvor mye prisene pleier å stige i august.

Dreyer antyder at negative overskrifter om Oslo-markedet i media kan ha bidratt, ved å skremme boligkjøpere i andre byer.

Bergen fikk et lite prisbyks på 0,5 prosent.

Les også

Nordea Markets' Oslo-prognose: – Skal falle inntil ti prosent

Årsveksten synker videre

De gjennomgående svake august-tallene gjør at tolvmånedersveksten synker videre. Nå er norske boliger kun 3,1 prosent dyrere enn på samme tid i fjor, noe som står i sterk kontrast til fjoråret, da årsveksten i prisene var tosifret.

Selve salgsaktiviteten er imidlertid som ventet. Det ble solgt 8.631 boliger i august, en nedgang på 0,8 prosent fra august 2016.

Dreyer sier tilbudssiden gjennom august hadde en markant oppgang, også i forhold til det store tilbudsslippet som vanligvis kommer i denne måneden.

- Det er en del år siden vi hadde 3000 bruktboliger til salgs i Oslo. Det er også en forklaring til at vi står der vi nå står, sier han, med henvisning til de siste månedenes priskorreksjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om