Boligprisene steg 0,5 prosent i april

Boligåret 2017 fortsetter å slakke ned farten etter elleville 2016, og fremover vil prisene bremse enda mer, tror Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

FLATER UT: Boligprisene steg nok en gang, i perioden mars-april. Men justert for sesong var utviklingen flat, og veksten har en klar avtganede trend. Her en blokk på Bjølsen i Oslo.
  • Karl Wig
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Norske boliger fordyret seg med 0,5 prosent i løpet av april. Dette er normalt en sterk boligmåned, og justert for sesongmessige variasjoner står boligprisene bom stille.

– Dette er en av de svakere april-månedene vi har sett de siste årene, sa Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer da han la frem tallene torsdag formiddag.

Dermed fortsetter den moderate boligprisutviklingen som – enn så lenge – har stått i stil til forventningene om et boligår som ikke repeterer elleville 2016.

E24s ekspertrunde: – Boligprisveksten dabber betydelig av

DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære er likevel noe overrasket over hvor fort prisveksten nå avtar.

- Det roer seg litt raskere enn vi hadde ventet, både forrige måned og denne måneden, sier Strøm Fjære til E24.

Les også

Meglere før april-fasiten: Gir gladmelding til boligkjøpere

– Ikke usannsynlig med korreksjon

Januar bød i tradisjon tro på en «kickstart» med 2,7 prosents prisvekst, noe som likevel er mer beskjedent enn tidligere år. Deretter fulgte prisoppganger på 0,8 prosent i februar og 0,7 prosent i mars – før prisveksten nå altså flater enda mer ut.

– Vi har nå hatt fire måneder på rad med en helt annet trend enn vi har vært vant til ganske lenge, sier Dreyer, som betegner 2017 som det mest moderate boligåret på lenge.

– Denne utviklingen tror vi kommer til å fortsette også i mai og månedene fremover, legger han til.

Eiendom Norges hovedscenario er at boligprisene fortsetter å flate ut før sommerferien, etterfulgt av høstmåneder med stillestående eller svakt synkende priser.

– Men etter 24 prosents prisvekst i Oslo det siste året, er det heller ikke usannsynlig at det kan komme en korreksjon, sier Dreyer.

Tolvmånedersveksten er nå nede i 10,7 prosent for hele landet – fortsatt høy, men klart fallende.

Les også

Hva meglerne snakker om, når de snakker om «normalen» i boligmarkedet

Salgsbrems i Oslo

Hittil i år har det blitt solgt 26.824 boliger i hele Norge. Det er en liten nedgang fra i fjor, men Dreyer betegner aktiviteten som fortsatt god. Det er imidlertid store regionale forskjeller:

  • Stavanger opplever en kraftig styrking i boligsalget, med 27,7 prosent flere omsetninger hittil i år enn i fjor.
  • Imens er boligsalget i Oslo ned 10,9 prosent.

– Det er et tydelig skifte på gang i Oslo. Tilbudssiden øker nå mye. Mange boliger må ut både to og tre runder før de blir solgt. Markedet er i bedre balanse, sier Dreyer, som tror det vil vises i prisutviklingen fremover.

Oslo-boligene ble i snitt 0,6 prosent dyrere i april, noe som er en betydelig lavere prisvekst enn på samme tid i fjor. Tolvmånedsveksten går ned til 20,7 prosent.

Også store meglerkjeder har rapportert om Oslo-boliger som er vanskeligere å selge etter første visning, og selgere som må se seg nødt til å fire på prisene. Prisene på OBOS-tilknyttede boliger sto også bom stille i måneden som gikk.

Boligkjøperne har mye mer å velge i, og selgerne må bruke mer tid, sier Dreyer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Boligprisfall i juni

  2. Ferske boligtall tirsdag: Meglertopp og analytikere åpner for prisfall

  3. Fem ekspertprognoser: Denne veien tar boligprisene

  4. Flat utvikling for boligprisene i Norge, ifølge meglerbransjens fasit

  5. April fikk kraftigste boligprisvekst på ti år