Tror boligprisene har falt opp mot én prosent i mars – men påsken kan bli unormalt god

Aktiviteten i boligmarkedet fikk seg en smell da myndighetene innførte strenge coronatiltak. Nå er den på vei opp igjen, melder meglertopper.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren forbereder seg på en unormalt travel påske i boligmarkedet.
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– 12. mars, da tiltakene fra myndighetene kom, stoppet alt helt opp. Så hadde vi to uker der vi var nede i 50–60 prosent av normal omsetning. Men vi nordmenn er helt usannsynlig tilpasningsdyktige, så på fredag og mandag hadde vi noen av de bedre salgsdagene gjennom året.

Det sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren. Hun forteller at aktivitetsnivået i mars totalt har ligget på rundt 80 prosent av normalen for en mars-måned hos Privatmeglerens kontorer.

Kan falle én prosent

Etter en mars måned hvor det meste er blitt snudd på hodet på grunn av spredningen av coronaviruset, er det knyttet stor spenning til hvordan boligprisene har utviklet seg denne måneden. Fredag 3. april legger Eiendom Norge frem den månedlige boligprisstatistikken.

Les på E24+

De slo til og kjøpte hus midt i coronakrisen

Mars er vanligvis en god måned i boligmarkedet, hvor det såkalte «vårslippet» av boliger så smått begynner å merkes. I fjor steg prisene nominelt med 0,7 prosent i Norge i mars.

– Jeg tror vi får en nedgang i prisene på mellom 0,5 og én prosent både i Oslo og ellers i landet. Det blir nok en litt svakere vekst prismessig enn normalt, men ikke veldig mye, sier Meier.

Også administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom tror tiltakene som ble satt i gang i mars vil få utslag på prisene. DNBs meglerkontorer har hatt 15 prosent mindre aktivitet enn fjorårets marsmåned.

Buraas tror prisene vil holde seg flate i Oslo, men at de på landsbasis kan ha falt opp mot én prosent.

– Hva som vil skje med prisene utover våren, blir helt avhengig av hvor kraftige og langvarige tiltak myndighetene setter inn. Det er klart at en langvarig «lockdown» vil påvirke boligprisene som alt annet, sier han.

Forbereder seg på unormal påske

Både Meier og Buraas er spent på hvordan påsken blir i år. Ettersom mange reiser bort i påskeferien, pleier det å være stille i boligmarkedet på denne tiden – men nå legger både Privatmegleren og DNBs meglerkontorer opp til travle helligdager.

– For første gang i livene våre blir det en hjemmepåske for alle – det er i alle fall første gang i mitt liv. Nå har vi vært inne i snart tre uker, og mange har nok litt klaustrofobi. Jeg tror vi kommer til å se at folk vil ut og gjøre noe positivt, og kanskje gå og drømme litt på en visning, sier Meier.

Les også

Prisene på Obos-boliger falt i mars

– Omsetningsvis kan det fort bli en unormalt bra påske, så det er ingen grunn til å legge seg nedpå. Nå har folk tid til å komme på visning og sette seg inn i markedet, så jeg blir ikke overrasket om vi får solgt noen gode enheter denne påsken, sier Buraas.

Ketchupeffekt etter coronakrisen

Når boligmarkedet er urolig, er det som regel de små enhetene, samt boliger i det øvre prissjiktet som blir vanskeligere å selge. Slik ser det ut til å være også nå, forteller Meier og Buraas.

Også hyttemarkedet kan gå noe tregere, ettersom det i mange kommuner er satt inn ekstra strenge regler for inn- og utreise.

Når færre objekter kommer ut på markedet, tror Meier det kan komme en «ketchupeffekt» når de strenge coronatiltakene lettes på.

Les også

Meglerbransjen stanser store fellesvisninger

– Mange må jo ha ny bolig fordi de har endret livssituasjon – at de har fått barn eller har skilt seg. Vi ser ofte at de kan sitte på gjerdet når markedet er usikkert, men når tiltakene endres kommer mobiliteten lett tilbake, sier hun.

– Vi skal lære

Alle meglerkontorene har satt i verk tiltak for å hindre smitte på visning. Noen har videovisninger, og på visning får bare én interessent være inne om gangen.

Privatmegler-sjefen har merket seg at disse tiltakene har falt i god jord hos kundene – og ikke bare fordi de bidrar til å hindre smitte.

– Jeg tror vi skal lære litt av det vi opplever nå, og at vi skal videreføre at meglerne setter av mer tid til å prate med en og en interessent. Videovisninger tror jeg også har kommet for å bli – det gir en bedre kundeopplevelse når de raskt kan se om en bolig er aktuell for dem eller ikke. Det gir en mer effektiv tidsbruk både for kundene og meglerne, sier Meier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligmarkedet
 3. Coronaviruset
 4. Grethe Meier
 5. Privatmegleren
 6. Boligpriser
 7. DNB Eiendom

Flere artikler

 1. Tror vårslippet kom i påsken: – Virker som mange sitter på gjerdet

 2. Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

 3. Meglere ber boligselgere senke forventningene

 4. Boligsalget hoppet: – Villeste jeg har opplevd på 25 år

 5. Advarer mot å selge bolig før du kjøper ny: – Mange kjøper en «halvveis» bolig