Haxi-kjørers advokat: – Som å skyte spurv med en kjempekanon
Hevder hans klient ble ilagt bil-nekt og 8000 kroner i forelegg etter å ha kjørt for tjenesten én gang. – Kjempebra, sier Taxiforbundet.
– Han lastet ned Haxi-appen og var nysgjerrig på den. Han har kun foretatt kjøring én gang, og det var tilbake i september. I går fikk han en telefon av politiet, og han har vært inne til avhør i dag, sier advokat Ove Landa til E24.
Tidligere tirsdag skrev E24 at politiet i Stavanger skal ha gått til aksjon mot flere Haxi-sjåfører i Stavanger.
Ifølge Haxi-grunnlegger Aleksander Soender skal det dreie seg om minst fire personer, alle registrert som sjåfører.
Landa representerer en 22 år gammel mann som skal være blant disse.
Det har ikke lykkes E24 å få aksjonen bekreftet av Stavanger-politiet selv, som så langt ikke har ønsket å uttale seg. Rogaland politidistrikt har henvist til politiadvokat Stian Eskeland, men E24 har ikke fått kontakt med ham tross flere forsøk.
Haxi: Flere sjåfører anmeldt i Stavanger etter politiaksjon
– Skremmende opplevelse
Landa mener lovens lange arm er strukket vel langt i hans klients tilfelle.
– Dette er ikke en mann som har drevet med pirattaxi-virksomhet. Han har lastet ned appen og prøvd den én gang. Politiets opptreden i min klients konkrete sak oppleves nok av han som svært skremmende opplevelse. Han hadde faren med seg til avhøret, men han fikk ikke tillatelse av politiet til å være til stede under avhøret, sier Landa.
Politiet besluttet å ilegge et forelegg på 8000 kroner, samt inndragning av bruk av personbilen han benyttet i tre måneder, opplyser advokaten.
– Er det en overreaksjon?
– Ja, etter det min klient har fortalt, så blir dette som å skyte en liten spurv med en kjempekanon.
Advokaten understreker at han nå venter på å få mer informasjon om avhøret utlevert fra politiet.
– Dette er svart kjøring satt i system
Fornøyde
Imens har Norges Taxiforbund bare lovord å komme med om politiets Haxi-håndtering.
– Vi synes det er kjempebra de tar ordentlig tak i dette. Vi har sagt hele tiden at dette er ulovlig kjøring, sier styreleder Knut Thomassen til E24.
– En av sjåførene skal kun ha brukt tjenesten én gang. Tar politiet tak i feil ende?
– Det er vanskelig å kommentere slike enkeltsaker.
– Men det vi ser, er at ungdommene som kjører ofte ikke klar over hva de faktisk gjør. Og etter hvert som de tjener mer penger, blir det vanskeligere å slutte. Derfor er det så viktig at politiet slår skikkelig ned på dette, sier Thomassen.
Straffes likt
Etter det E24 forstår skal Stavanger-politiet ha brukt samme straffereaksjon mot flere.
E24 har vært i kontakt med en annen Haxi-sjåfør som sier han fikk en politimann som passasjer.
Ifølge sjåføren, som ikke ønsker å få navnet sitt på trykk, endte det med halvannen times avhør, tre måneders bruksforbud på bilen og 8000 kroner i forelegg – det samme som Landa opplyser at hans klient fikk.
Haxi ble grunnlagt i nettopp Stavanger i fjor, og er en tjeneste for å avtale «kompiskjøring» som et alternativ til vanlig taxi.
Den har vist seg svært kontroversiell. I august gikk Norges Taxiforbund til anmeldelse av en Haxi-sjåfør. Taxiforbundet mener Haxi og andre «kompiskjøring»-tjenester bryter loven fordi sjåførene ikke har drosjeløyve.