Kommentar: Endelig prisfall
Lavere boligpriser i mai sier lite om det norske boligmarkedet, men ganske mye om galskapen i Oslo.
- Per ValebrokkTidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Denne ukens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viser at gjennomsnittsprisen på hus, leiligheter og rekkehus landet over falt 1,1 prosent i mai. Dette er den svakeste maimåneden på 14 år.
Ingen ting tilsier at vi skal være bekymret av den grunn. For mens Oslo-prisene faller 1,4 prosent i mai, stiger prisene i det aller meste av landet. Sterkest er økningen i Stavanger, der boligene steg 1,0 prosent forrige måned. Gjeninnhentingen etter noen års krise kan være i gang for oljebyen.
Tiden det tar å selge en bolig er også udramatisk og forteller om et marked i vater. I mai tok det i gjennomsnitt 31 dager å selge en bolig i Norge, det er én dag mindre enn mai i fjor.
Det norske boligmarkedet er hverken deprimert eller nede for telling. Det er kun Oslo som er i ferd med å gjenfinne noe som kan minne om mental balanse etter flere år med avsindig prisvekst. De seneste to årene har boligprisene i hovedstaden steget over 40 prosent. Alle typer boliger har skutt i verdi, men det er ikke minst små og sentrumsnære leiligheter som har ledet an. Disse har vært ansett som gode investeringsobjekt basert på en forventning om ytterligere prisvekst og gode utleiepriser. Flere forhold forklarer fallet i Oslo nå, men de to viktigste er nok disse:
- Mindre innflytting til Oslo fra resten av landet og fra arbeidsinnvandrere og flyktninger
- Innstramminger i den såkalte boliglånsforskriften, slik at bankene har måttet stille strengere krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling
I tillegg er det bygget mye i og rundt Oslo og enda mer kommer, slik at kjøperne har mer å velge mellom. Det høye prisnivået er i seg selv også med på å bremse prisveksten. Selv for Oslo-markedet virker tyngdekraften før eller senere.
Her falt boligprisene mest – og her stiger de fortsatt
Enkelte økonomer mener psykologien kan spille inn og drive Oslo-prisene ned betydelig, ikke minst hvis vi journalister skifter fokus fra prisfest til prisras. Det hadde vært fint for oss pressefolk om vi hadde så mye makt, men jeg tror dessverre ikke det er slik. Substansielle forhold teller uendelig mye mer enn psykologi og medieoppslag. Norsk økonomi er sunn, arbeidsledigheten er på vei ned og renten skal neppe stige mye fra dagens rekordlave nivåer. Det meste tyder derfor på at boligmarkedet over hele landet, selv i Oslo, skal klare seg greit.
Oslo-markedet skal ganske sikkert falle videre, men neppe betydelig. Og om vi mot all formodning skulle få et krakk på eksempelvis 30 prosent, så ville det tatt prisene tilbake til 2015-nivå. Altså ikke dramatisk for boligeiere flest, selv om enkelte investorer og banker ville fått problemer.
Festen i Oslo-markedet har vært vill, men alle som har vært med på en god fest, vet at bakrusen er raskt overstått.