Oslos «boligsmitte» forbløffer: – Det sprer seg

Oslo fikk sin svakeste august-måned hittil – men er likevel ikke byen hvor boligprisene falt mest. Økonomer og meglertopper er forbløffet.

OVERRASKET: Direktør Christian V. Dreyer i meglerforeningen Eiendom Norge hadde ikke trodd at boligfasiten for august skulle vise at boligprisene i flere byer faller like mye – eller mer – som i Oslo.
Publisert:

– Dette er overraskende, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer til E24.

Boligstatistikken for august viser prisfall i fem av landets seks største byer – i det som normalt er blant årets aller sterkeste boligmåneder.

For Oslos del er august-fasiten den dårligste siden prismålingen startet i 2003. Likevel er det ikke Oslo som har den største prisnedgangen.

Mest falt prisene i Kristiansand (-0,6), men også Trondheim (-0,3), Stavanger (-0,1) og Tromsø (-0,2) hadde en negativ prisutvikling foruten Oslo (-0,3). Bergen var et unntak med prisoppgang.

Les også

Nytt boligprisfall i Oslo i august

Sjeføkonom: – Det sprer seg

– Dette skyldes nok en smitteeffekt fra Oslo, og et klart svakhetstegn for landet som helhet, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Dreyer påpeker at de nominelle prisfallene faktisk er markante – og egentlig kraftigere enn de fremstår – siden boligprisene vanligvis stiger et par prosent i august.

– Vi forventet riktignok en svakere prisutvikling i flere regioner, men dette er en overraskende markant nedgang til august å være i flere byer, sier Dreyer.

– Så får vi se om det blir en kortsiktig månedseffekt, eller en lengre trend, legger han til.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank kaller det en «dårlig nyhet» for boligmarkedet.

– Prisfallet sprer seg fra Oslo til andre byer, sier han til E24.

– Det kan enten skyldes psykologisk smitte, eller at det tar lengre tid før boliglånsforskriften virker inn, sier Jullum, som også påpeker at lageret av usolgte boliger har økt.

Les på Dine Penger:

– DET SPRER SEG: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror «psykologisk smitte» fra Oslo kan ha fått fotfeste i andre byer.

Tror Oslo skaper frykt

Økonomene får følge av meglertopper. Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror negativ psykologi råder:

– Korreksjonen i boligmarkedet er klart sterkere enn de økonomiske realitetene tilsier. Negative forventninger har skapt ubalanse i markedet, spesielt i Oslo, som gir ringvirkninger i resten av landet, sier Geving til E24.

Dreyer i Eiendom Norge tror negative Oslo-overskrifter kan ha satt en støkk hos boligkjøpere i andre byer.

– Ja, jeg tror vi nå ser en viss smitteeffekt fra de negative beskrivelsene av markedet i hovedstaden, sier Dreyer.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Samtidig har det vært økt boligbygging flere steder, og det er nå boligoverskudd i Trondheim og Bergen. På toppen kommer avtagende befolkningsvekst og låneinnstrammingene fra nyttår. Det er altså flere makrodrivere som demper markedet, og så kommer Oslo-skriveriene på toppen og forsterker prisfallet.

... men boligsalget går unna

Selv om prisene falt overraskende mye flere steder, viser august-tallene at salgsaktiviteten i markedet holder koken, og vel så det:

I august ble det solgt 8.631 boliger. Sett bortsett fra i fjor, da salget var 0,8 prosent høyere, har det ikke blitt solgt så mange boliger i august siden minst 2007.

Det synes vi er veldig gode nyheter, fordi det betyr at det er ganske bra dynamikk i markedet, og indikerer at kjøpere og selgere møter hverandre, sier Jullum.

Hvis antallet usolgte boliger hadde økt kraftig, samtidig som omsetningen hadde vært lav, sier Jullum han hadde mistenkt at prisene skulle falle markant også fremover.

Tror ikke på lang korreksjon

Les også

Ap i boligkrangel med Høyre: – Dere har lurt velgerne

– Men det er ikke slik at det hoper seg opp med boliger og at vi står overfor flere måneder med kraftig prisfall, mener sjeføkonomen.

Dreyer i Eiendom Norge sier august-fasiten ikke får dem til å endre prognosene fremover. Det betyr at meglerforeningen forventer at korreksjonen fortsetter i noen måneder denne høsten, men at en utflating kommer ved årsskiftet.

– Samtidig er det stor usikkerhet i markedet nå, sier Dreyer.

Les på Dine Penger:

Les også

Uvanlig svak boligprisutvikling i august

Les også

Økonom-strid om Oslo-prisfall

Les også

Lokker med boligsirkus i trått marked

Publisert:

Her kan du lese mer om