Februar-børsraset: Dumpet fond for rekordbeløp – hamstret aksjer

Børsfallet i februar utløste rekordsalg av aksjefond i Nordnet. Det gikk ikke lenge før kjøpet av enkeltaksjer gikk i taket.

OVERRASKET: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forventet ikke å se at fondskunder og aksjekunder agerte så ulikt på børsfallet i februar.

Foto: Jonas Björkhag / Nordnet
  • Karl Wig
Publisert:

Nye tall fra nettmegleren indikerer at fondssparere og vanlige aksjesparere agerte svært ulikt i kjølvannet av børskorreksjonen.

– Dette overrasket oss, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til E24.

I løpet av den første uken i februar, da børser verden over falt markant i flere dager, ble det solgt aksjefond for rekordhøye 207 millioner kroner i Nordnet.

Da støvet omsider hadde lagt seg, kom en del fondskunder krypende tilbake – men status for måneden var like fullt et netto salg av aksjefond på 88 millioner kroner, ifølge tall fra nettmegleren som E24 har fått.

Les også

Forbrukerrådet har studert 20 år med data: – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

Kjøpsmulighet

For vanlig aksjehandel var situasjonen ganske annerledes: Mens børsraset også utløste storstilt salg av enkeltaksjer, var det duket for enda større aksjehamstring i ukene som fulgte.

Da februar var over kunne Nordnet notere et netto kjøp av aksjer blant kunder for 354 millioner kroner i måneden – noe nettmegleren betegner som svært høyt.

– Begge kundegruppene solgte aksjer og aksjefond i dagene da børsene raste, men aksjesparerne var mye raskere med å kjøpe seg inn igjen – og kjøpte langt mer aksjer enn de solgte, oppsummerer Sættem.

Han mener tallene viser at børsfallet skremte fondssparere, mens aksjekunder snarere tolket korreksjonen som en kjøpsmulighet.

Frem mot påske vil E24 jakte Norges beste aksjeplukker i konkurransen som har blitt en årlig tradisjon.
Her kan du melde deg på Aksje-NM 2018!

Les også

Anbefaler unoterte aksjer for Oljefondet: Kan bli blant verdens største

Havnet på konto

Det kommer uventet på spareøkonomen – på to måter:

– Jeg er både overrasket over at disse to kundegruppene reagerte ulikt på børsuroen, men mest overrasket over at aksjesparerne kjøpte så mye aksjer etter korreksjonen. Det viser at de tror sterkt på videre oppgang, tross høye kursnivåer, sier Sættem.

Nordnets tall viser at en del av fondsmidlene ble satt inn i ulike rentefond, mens resten havnet på bankkontoer.

– En del fondskunder har nok hatt litt for mye aksjefond i porteføljen sin grunnet langvarig kursoppgang. Disse ble trolig skremt av børsfallet, og solgte seg ned for å sikre gevinst. Det skal bli interessant å se om fondskundene kommer tilbake i mars og april, sier Sættem.

VFF-sjefen: – Vil overraske meg

Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (Vff), tror imidlertid ikke børsfallet har skapt frykt hos fondssparere flest.

– Norske fondssparere oppfører seg langt på vei etter læreboken, sier han til E24.

– VIL OVERRASKE MEG: VFF-direktør Bernt Zakaraissen tror ikke totalmarkedet for fond opplevde knekken som Nordnet registrerer for februrar.

Foto: Irene Sandved Lunde

VFF publiserer månedlige tall for fondsmarkedet, men februar-tallene er ikke klare før om noen uker.

– Jeg skal ikke utelukke noen færre tegninger. Men det vil overraske meg dersom februartallene viser at totalmarkedet går særlig tilbake. Et betydelig antall norske fondskunder er i månedlige spareavtaler, påpeker Zakaraissen.

– Er det avtaler dere erfarer at folk står i, også i dårlige tider?

– Ja, de fleste har lest bruksanvisningen, og vet at det er smart å tenke langsiktig. Jeg tror nok at de som er på Nordnet ikke er helt representative for den jevne fondssparer. Det vil ikke overraske meg om de er mer traderorienterte, sier VFF-sjefen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fondssparing
  2. Aksjehandel

Flere artikler

  1. Forlenger frist for enklere aksjesparing

  2. Betalt innhold

    Er den grønne bølgen over i aksjefond?

  3. – Mange menn har overdreven selvtillit

  4. Børsuroen: Småinvestorer dumper aksjer for 192 millioner

  5. Småinvestorer skremt av børsfallet – dumpet aksjer for over 200 mill.