DNB ber Siv Jensen endre boliglånsreglene

Og ikke helt slik Finanstilsynet har rådet henne til.

SKAL TA BESLUTNING: Finanstilsynet anbefaler finansminister Siv Jensen å myke opp boliglånsforskriften i Oslo, og stramme den inn for resten av landet. DNB mener Jensen kun bør gjøre det første.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Vi synes boliglånsskriften skal endres. Vi ønsker like vilkår i hele landet, og signalene tyder på at det vil skje, sier sjefen for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, til E24.

Dagens omstridte boliglånsforskrift utgår i juni, og debatten er godt i gang.

De fleste eksperter synes enige om at forskriften – som ble innført 1. januar i fjor – har bidratt til å stagge boligprisgaloppen i Norge.

Flere mener sågar at virkemidlene er for sterk kost – særlig i Oslo, som ble underlagt ekstra strenge boliglånskrav. Det er også i hovedstaden at boligprisene falt mest i fjor.

Samtidig advares det om konsekvensene av å forkaste hele forskriften.

I det finansminister Siv Jensen og hennes departementet nå skal avgjøre om forskriften skal skrotes, videreføres eller endres, har de fått klare råd fra Finanstilsynet.

Tilsynet foreslår både en oppmykning og en innstramming.

Les også

Meglersjef advarer mot nytt boliglån-krav: – Dette reagerer jeg kraftig på

Vil kun ha oppmykningen

De anbefaler Finansdepartementet å skrote det særskilte kravet om 40 prosent egenkapital for kjøp av sekundærboliger i Oslo.

Men tilsynet vil også svekke bankenes mulighet til å gi lånesøkere unntak fra hovedkravene for å få lån – fra dagens 10 prosent av utlånene, til åtte prosent.

Åtte prosent er unntaksgrensen for Oslo i dagens forskrift, men tilsynet foreslår at denne nå skal gjelde over hele landet.

DNB støtter oppmykningen, men går imot innstrammingen.

– Vi føler at Finansdepartementet har oppnådd det de ønsket i Oslo: Særreglene som skulle bremse spekulanter i markedet ser ut til å ha bremset, og markedet er mindre hett. Vi håper særreglene for Oslo skrotes slik at boliglånsreglene harmoniseres i hele landet. Samtidig ønsker vi å beholde muligheten for unntak for ti prosent av lånene, sier Blekeli Spiten, og fortsetter:

– Det er viktig for oss å beholde handlingsrommet vårt til å gjøre forsvarlige unntak fra hovedretningslinjene, spesielt overfor unge boligsøkere.

Les også

Tror boliglånsforskriften videreføres: – Opphever man den nå, er det grunn til å tro at det vil fyre opp prisene

Nordea: Lever godt med forslaget

Norges største bank får delvis følge av Nordea, som sier de har sansen for endringene tilsynet foreslår.

Det viktigste er skrotingen av Oslo-kravene slik at boliglånsreglene blir like for hele landet, ifølge kommunikasjonssjef Christian Steffensen.

– Det er litt viktig, for har du en regional avvikskvote, så er den absolutt. Men er den nasjonal, så kan det være forskjeller mellom regionene. Det er ulike behov for avvik forskjellige steder, avhengig av hvor høye boligprisene er, sier Steffensen til E24.

– Det gir dere mer fleksibilitet?

– Ja, det vil gi bedre fleksibilitet enn vi har i dag.

– Betyr det at dere støtter Finanstilsynets forslag?

– Vi vil leve godt med endringene de foreslår, svarer Steffensen, og presiserer at de heller ikke har noen problemer med å forholde seg til dagens forskrift.

– Den har hatt en fornuftig effekt. Før forskriften kom hadde vi en prisvekst som ikke var bærekraftig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Bank

Flere artikler

  1. Siv Jensen rådes til å myke opp boliglånsforskriften av sine egne

  2. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

  3. Eksperter: Jensen vil få klart råd om å beholde boliglånsreglene

  4. Pønsker ut nye regler for boliglån: «Alle» ber Sanner trosse Finanstilsynet

  5. Tror Jensen gjør fryktet oppmykning i boliglånskravene