Japans største flyselskap setter Dreamlinere på bakken - Norwegian fortsetter å fly

Norwegian har ikke opplevd de problemene som ligger bak ANAs beslutning om å kansellere flyvninger med flytypen Boeing Dreamliner.

NY DRØM: Norwegian har både Boeing 787-9 og Boeing 787-8 i sin flåte. Her ble en flunkende ny 787-9 presentert på Gardermoen.
Publisert:

Saken er oppdatert fredag ettermiddag etter at ANA har kommet med mer spesifikk informasjon om situasjonen. I en tidligere versjon av saken siterte E24 den britiske avisen The Guardian på at alle Dreamliner-fly er satt på bakken. Foreløpig dreier det seg om seks fly.

Japans største flyselskap ANA setter seks fly av typen Boeing 787 Dreamliner på bakken, og undersøker om problemet som er funnet i enkelte av flytypens motorer fra Rolls-Royce, også gjelder resten av deres flåte på 50 fly av samme type, skriver Financial Times. Den britiske avisen The Guardian meldte først at alle Dreamliner-flyene i det japanske selskapet var satt på bakken.

Norwegian bruker flytypen 787 på sine langdistanseflyvninger og har i dag 11 slike fly i drift. 32 nye fly er i bestilling, ifølge flyselskapet.

– Vi er i løpende dialog med Boeing og Rolls Royce om dette og andre ting. Norwegian har ikke opplevd noe av det ANA rapporterer om og fortsetter å fly som normalt. Sikkerheten kommer alltid først, skriver kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, i en sms til E24.

Det er heller ikke kommet meldinger om at andre flyselskap som har Dreamlinere i flåten, har satt disse på bakken.

Les også: Norwegian doblet overskuddet

– Spesifikt problem

ANA har verdens største flåte av Dreamlinere i drift, med nærmere 50 fly.

Selskapet sier i en uttalelse fredag at det er seks fly som er satt på bakken, og at de ikke vil spekulere på om problemene kan gjelde større deler av flåten. Selskapet avventer videre undersøkelser for å finne ut av dette.

– Forhåpentligvis kan vi begrense antallet fly på bakken til det omfanget vi har nå, sier en talsperson til FT.

Feilen som er avdekket gjelder en komponent i motortypen Rolls-Royce Trent 1000, men Rolls-Royce sier i en uttalelse at problemet gjelder en liten del av ANA-flåten.

Selskapet legger til at de flyene som er berørt følger helt unike operative programmer.

Programmene skal ha å gjøre med at ANA benytter flytypen, som vanligvis flyr på langdistanseruter, til kortere innenlandsruter. Ifølge Financial Times reiser dette spørsmål blant flyanalytikere om det kan bety at ANA-flyene opererer slik at motorene blir presset for hardt.

Les også: Norwegian kåret til Europas beste lavprisselskap

Oppdaget under gransking

Motorfeilen ble oppdaget da ingeniører fra både ANA og Boeing gransket årsaken til en hendelse i februar, da en av ANAs Dreamlinere måtte snu og returnere til Kuala Lumpur da en av motorene ble overopphetet. Granskingen avdekket skade på turbinblad i motoren.

En talsperson for Boeing i Japan sier at også de er klar over situasjonen og arbeider sammen med ANA og Rolls-Royce for å løse alle problemer som oppstår med fly som er i drift.

Hjemsøkt flytype

Boeings fly av typen Dreamliner gjorde sin debut i 2011, og er plukket opp av en rekke flyselskaper som satsning i overgangen til en moderne og mer energieffektiv flytype.

Men det har vært alt annet enn en problemfri lansering - og derfor fortsetter tekniske problemer med flytypen å skape oppmerksomhet.

I 2013 førte for eksempel en feil i flyets litiumbatterier til brann i et av flyene som Japan Airlines da hadde begynt å operere. Det førte til at den globale flåten Dreamlinere ble satt på bakken i flere måneder på vårparten.

Da Norwegian fikk sitt første 787-8 i juni 2013, var det to måneder på overtid. Siden har Norwegian opplevd problemer med både bremsene, strømforsyningen, hydraulikkpumpe, nødlys, nødsystemet og det er meldt om andre problemer med «deler», uten at det er spesifisert hvilken.

Ofte endte det med at selskapet måtte leie inn andre fly for å erstatte Dreamliner.

Kjosfast

Utover høsten i 2013 førte de mange tekniske problemene til utallige forsinkelser med flyvningene. 25. september 2013 kulminerte det hele i et oppvaskmøte mellom Norwegian og Boeing, men det ga ingen stopp på problemene. Norewegians egne tall viste på det tidspunktet at bare halvparten av alle rutene til USA og Asia gikk til oppsatt tid.

Det ble etterhvert et etablert begrep å være Kjosfast: altså at man var passasjer som satt fast enten på en flyplass, i et fly og ventet, eller på hotell, som følge av forsinkelsene i Bjørn Kjos' Norwegian.

Publisert:

Her kan du lese mer om