I morgen kan 1.001 være ute

Eurosonen har vaklet på randen av kollaps. USA har stanget i gjeldstaket. Rykter og frykt for finansiell kollaps i Kina har kommet og gått. Men ingenting har så langt klart å endre Norges Banks styringsrente.

FORRIGE GANG HAN GJORDE NOE: Sentralbanksjef Øystein Olsen under pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i Norges Bank i mars 2012.
Publisert: Publisert:

Men når Norges Bank torsdag starter sitt rentemøte kan en historisk lang periode med uendret styringsrente være over.

Beslutningen blir bekjentgjort torsdag klokken 10.00 og da er det faktisk 1.001 dager siden Norges Bank endret renten.

Vi må helt tilbake til 14. mars 2012 for å finne siden siste endringen i styringsrenten. Da kuttet Øystein Olsen, som da hadde sittet i sentralbanksjefstolen i 14,5 måneder, renten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.

Det er den nest laveste i norsk historie.

Les også

Slik kan oljenedturen påvirke din økonomi

Travel start for Olsen

I det hele tatt var de 14,5 første månedene som sentralbanksjef travle for Olsen. Han begynte med å sette renten opp med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent i mai 2011 for så å sette den ned med 0,5 prosentpoeng i desember før han foretok det foreløpige siste kuttet med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Men siden har Olsen hatt det langt mindre travelt – i hvert fall med å endre styringsrenten.

Turbulent periode

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, som omtalte den lange perioden med uendret norsk styringsrente i morgenrapporten onsdag, sier den lange tiden med uendret rente ikke er unik hvis vi sammenligner med USA og Storbritannia.

Men perioden hvor styringsrenten har ligget bom fast, har langt fra vært en stabil og trygg tid for verdensøkonomien.

** Våren 2012 sto eurosonens svarte får Hellas uten styringsdyktig regjering og først etter et jevnt nyvalg og intense forhandlinger kom en ny regjering på plass i slutten av juni.

** I juli samme år måtte sentralbanksjef Mario Draghi gå ut å si at sentralbanken vil gjøre hva som helst for å bevare euroen i et vellykket forsøk på å forhindre at landene i eurosonen skulle falle som dominobrikker under presset av skyhøye statsrenter.

** USA har i mellomtiden flere ganger stanget i det såkalte gjeldstaket og vært dager unna mislighold av sin statsgjeld på grunn av politisk uenighet. En uenighet som har ført til at staten sto uten budsjett høsten 2013.

** I Kina har ryktene og frykten for finanskrise kommet og gått.

Til tross for all turbulensen internasjonalt, som også har ført til tilnærmet nullrente i mange land, har Norges Bank stått fast på sin styringsrente.

– Kunne satt renten ned

Det til tross for at det flere ganger har vært slik at bankens egne beregninger har tilsagt at styringsrenten skulle nettopp ned.

– Norges Bank har i denne perioden hatt en terskel mot å sette renten ned. Det skal veldig gode grunner for å få Norges Bank til å gjøre det. Samtidig har rentene internasjonalt falt så mye at det har vært vanskelig å sette renten opp, sier Aamdal.

Norges Banks viktigste argument for ikke å senke renten har vært og er å forhindre at norske husholdninger pådrar seg for mye gjeld.

Det kan få konsekvensen at den tunge gjelden i befolkningen vil utløse en krise når - på et nå uvisst tidspunkt - renten en gang begynner å stige eller boligprisene begynner å falle.

Aamdal påpeker at Norges Banks rentebane i årene med stabil styringsrente er langt viktigere pengepolitisk instrument. Og rentebanen har gått både opp og ned i perioden, men mest ned.

Les også: Handelsbanken tror det blir rentekutt torsdag

Kutter han?

Men nå kan altså 1.001 være ute.

Flere økonomer og professorer mener at Norges Bank ikke har noe annet valg enn å kutte på torsdag.

Årsaken er det heftige oljeprisfallet, som får potensielt store konsekvenser for norske bedrifter, arbeidsplasser og ikke minst inntekter til staten.

En måned før Olsen forrige gang kuttet renten, sa han følgende i et intervju med E24:

«Oljeavhengigheten er en bakside av en på mange måter positiv medalje - men det er en bakside...Kan vi gjøre noe med det? Og da er svaret ja, vi bør søke å gjøre norsk økonomi mest mulig robust for å håndtere det sjokket som vi vet kommer».

– Noe av budskapet er at det kan komme et brått fall i oljeprisen som vil vare ved, og det vil være et sjokk for norsk økonomi. Vi vet ikke når det kommer, men vi vet at aktiviteten skal ned, og kanskje kommer det et fall i oljeprisen før vi aner. Og da gjelder det å ha en omstillingsevne i økonomien, fortsatte Olsen.

Torsdag kan vi få svar på om Olsen mener sjokket er her nå - og om han vil bruke rentevåpenet for å dempe konsekvensene.

Les også: SSB: Så mye vil en svakere oljepris svekke norsk økonomi

Tror på flere dager for renten

Men Aamdal og DNB Markets er ikke blant dem som mener 1.001 et ute for en styringsrente på 1,5 prosent torsdag.

De ser for seg at Norges Bank velger å holde kruttet tørt ved å holde renten uendret og heller bruke rentebanen for å varsle at de er rede til å kutte renten til våren.

– Det bør ikke få store utslag i markedene, sier Aamdal.

Men helt sikker på utfallet er han ikke.

– Det er uvanlig åpent hva utfallet av rentemøtet blir, sier han.

Les også:

Slik kan oljenedturen påvirke din økonomi«Oljeordførerne»: 2015 blir et tøft årNå kuttes prognosene for oljeprisen kraftigOljeprisen på sitt laveste nivå på 5 årSSB: Så mye vil en svakere oljepris svekke norsk økonomiVarsler tøffere tider for lønnsveksten: – Men det er ikke en katastrofeTror oljeprisen først vil stige til 80 dollar i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om