FERSKE BOLIGTALL: Tør ikke kjøpe - Prisene faller

Nervøse boligkjøpere våger seg ikke inn i markedet. Dermed falt boligprisene videre i september.

  • Marthe Skaar
  • Joachim Dagenborg
Publisert:

Frykt for videre boligprisfall gjør kjøperne nervøse for å gå inn i markedet. Dermed venter svært mange med å kjøpe seg inn i markedet eller skifte bolig til markedet har stablisert seg.

Det fører til at de sesongjusterte boligprisene faller med 0,8 prosent fra august til september. Ikke sesongkorrigert faller prisene med 1,7 prosent, ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Boligprisene er nå 4,5 prosent lavere enn for ett år siden.

- Det beste grepet er å nedjustere prisforventninger. Det er så hardt og brutalt som det, slår Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) fast.

Rimeligere boliger frister førstegangskjøpere, men samtidig hindrer galopperende pengemarkedsrente og stadig vanskeligere tilgang på lån flere i denne kjøpergruppen å gå inn i markedet.

- Det som blir spennende er om folk vil fortsette å sitte på gjerdet og det er tydelig at renten skremmer folk. Det er imidlertid fortsatt mange lyspunkter, men den store mørke skyen som heter finanskrisen virker negativt inn, sier daglig leder i NEF, Christian Dreyer til E24.

Dermed fortsetter boligprisene å falle. De sesongjusterte boligprisene falt med 1,1 prosent fra juli til august i en måned der vi normalt ser høy aktivitet i markedet. Denne høsten er imidlertid alt mye mørkere.

Prisfall på leiligheter

Dette påvirker særlig prisene på leiligheter i de store byene. Prisene på leiligheter sank med 2,2 prosent siste måned. På ett år har prisene sunket med 5,9 prosent.

- Stigende rente og høyere krav for å slippe igjennom nåløyet vil påvirke etterspørselen i boligmarkedet negativt, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til E24.

Han utelukker ikke et videre prisfall på fem til ti prosent - særlig for leliligheter.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en bolig i Norge er nå 23.600 kroner. I september i fjor lå prisen på 24.800 kroner.

Det ble solgt 2699 leiligheter i september. Det utgjør en nedgang på hele 15,4 prosent fra samme måned i 2007 da det ble solgt 3081 leiligheter.

Negativ psykologi

Eiendomsmeglerne uttalte ved årets begynnelse at de forventet at prisene vil stabilisere seg og ta seg opp til høsten. I løpet av sommeren og høstet innså selv meglerne at dette neppe ville skje. Nå er det isteden blitt en svært tung bolighøst.

Les Per Valebrokks kommentar: Lukten av bobler

Mye negativ psykologi preger markedet om dagen. Finanskrise og usikkerhet knyttet til rentenivået, samt forventninger om videre prisfall skaper en dominoeffekt der det ene påvirker det andre.

- Når folk ser at renten skal opp forventer de at prisene skal falle. Da får vi også ofte et fall. Det blir en selvoppfyllende profeti, påpeker Jullum.

Finanskrisen virker også negativt inn på boligprisene og fører til at flere kjøpere sitter på gjerdet.

- Jeg tror ikke forholdene på finansmarkedet virker befordrende på boligprisene. Det vi ser skjer på finansmarkedene vil forsterke fallet i boligprisene. Bankene er nå svært forsiktige etter å ha vært slepphendte med kreditt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24.

Tregere salg

Salget fortsetter å dabbe av og i september ble det kun solgt 5047 boliger i Norge. Det er en nedgang på hele 7,3 prosent siden samme tid i fjor.

Omsetningstiden på en bolig fortsetter å stige og verst er det i Tromsø hvor det nå tar hele 76 dager å selge en bolig. Raskest går det i Oslo med 25 dager.

På Finn.no er det nå 20.829 boliger til salgs, noe som er det høyeste antallet noensinne.

NEF-direktør Finn Tveter oppfordrer nå meglerne til å tenke nytt.

- Lageret en nå på et "all time high", så meglerne må være kreative for å folk på visning, sier Tveter og viser til Block Watnes 5-års rentegaranti som et godt eksempel.

Drastisk prisfall

Prisene på delte boliger sank med 1,2 prosent og var 3,8 prosent lavere enn samme måned i fjor, mens prisene på eneboliger forble uendret fra september, og var 2,3 prosent lavere enn i september i fjor.

Mens prisene for brukte boliger har falt svakt det siste året har prisfallet på nye boliger vært adskillig mer drastisk.

Salget av nye boliger faller med hele 34,2 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, ifølge en kvartalsrapport fra Boligprodusentenes Forening (BPF) og Prognosesenteret som ble utgitt i august.

Les Elin Ørjaseters kommentar: Finn deg en gammel megler

Les flere saker hos E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Tung start på bolighøsten

  2. - Boligprisene skal tilbake til 2006-nivå

  3. - «Singelleiligheter» kan falle 20 prosent

  4. Kraftig fall i boligprisene

  5. Boligprisene falt med 0,6 prosent i oktober