Nå handler ALLE på nett!

En e-handelsundersøkelse Synovate MMI har utført for Eforum og HSH viser at fire av fem nordmenn over 15 år har handlet på Internett. Sjekk tipsene for sikker netthandel her.

SHOPPER MER OG MER PÅ NETT! Nå er "alle" nettshoppere skriver HSH. Foto: Scanpix
Publisert:

Netthandel er ikke lengre forbeholdt erfarne nettsurfere. Tallene viser at så mange som fire av fem nordmenn over 15 år har handlet på Internett.
De mest populære e-varene er flybilletter, billetter til kultur- og sportsarrangementer, hotellopphold, feriereiser og musikk og film, skriver Handels- og Servicenæringenes Hovedorganisasjon (HSH).

Foretrekker norske butikker

UNdersøkelsen viser også at nordmenn over 15 år spesielt foretrekker norske nettbutikker. Så mange som 84% av netthandlere over 15 år handler i norske nettbutikker.
Drøyt tre millioner nordmenn har handlet på nettet, det vil si 81 prosent av befolkningen over 15 år.
Andelen som har handlet på nettet har økt med knappe 10% det siste året.
Januar ble imidlertid ingen god måned for varehandelen i Norge. Les også:

Vi handlet mindre i januar

.

Særlig et byfenomen

Folk i byer og tettsteder er dem som handler mest på nettsteder, skriver HSH.
De kan fortelle at fire av fem har kjøpt flybilletter fra en datamaskin lokalisert i by, mens bare tre av fem har kjøpt en flyreise fra en datamaskin på landet.
- Dette er et interessant paradoks. En forklaring kan være at folk i byene generelt har høyere inntekt og forbruk enn de som bor på landet, sier administrerende direktør i HSH, Vibeke Hammer Madsen.
- De har også høyere utdanning og er mer fortrolige med Internett. Jeg tror heller ikke vi skal underslå at «shopping» har en større plass i livene til mange som bor i byen, sier Hammer Madsen.
En forskjell som slår ut i distriktsbeboernes favør gjelder handel med bildeler. En av fire på landet har kjøpt bildeler på nettet, mot en av ti byboere.

Slik handler du trygt

Post- og Teletilsynets nettsted,

Nettvett.no

, har utarbeidet en rekke tips for å gjøre din netthandel tryggere.

1.

Sjekk kontaktinformasjon og les salgsbetingelser og annen informasjon for nettbutikken du handler i.

2.

Er du komfortabel med nettbutikkens betingelser og retningslinjer? Er du usikker så ta kontakt med noen som kan fortelle deg mer om dine rettigheter. Se for eksempel Forbrukerombudet eller Forbrukerportalen.

3.

Sjekk nettbutikkens seriøsitet på forbrukereuropas nettsider.

4.

Du skal alltid motta ordrebekreftelse pr. e-post. Mottar du ikke denne, ta kontakt med selger.

5.

Ta vare på ordrebekreftelsen din. Salgsbetingelsene sammen med din bestilling og ordrebekreftelsen utgjør avtalen du har med selger.

6.

Ta vare på avtalen (ordrebekreftelsen, din bestilling og salgsbetingelsene). Kontroller avtalen opp mot din kredittkortfaktura eller kontoutskrift.
Ta umiddelbart kontakt med banken din dersom du finner uregelmessigheter på din kredittkortfaktura eller konto.

7.

Kontroller at nettbutikken er beskyttet ved å se etter hengelåssymbolet i nedre kant av nettleseren.

8.

Betal helst ikke på forskudd, betaling bør tidligst skje når varen sendes fra butikken. Hvis varen ikke dukker opp eller er mangelfull, kan du holde tilbake hele eller deler av summen.

9.

Betal med kredittkort fremfor betalingsoverføring, da har du bedre vern ved en eventuell uenighet.

10.

Reklamer til nettbutikken så raskt som mulig dersom varen har feil eller mangler. Reklamasjonsrettigheten i Norge er normalt to år, men er fem år for varer som skal holde vesentlig lenger. Du må reklamere så fort som mulig etter at du har oppdaget mangelen, men du har inntil 2 måneder på deg. Reklamer skriftlig, så har du bevis.
(Kilde: nettvett.no)

LES OGSÅ:

Gjør nettshoppingen trygg

.

Publisert:

Her kan du lese mer om