Rødt og KrF alene om skattehopp for høye inntekter: Så mye mer vil de skatte de høytlønte

De som tjener to millioner i året må betale 1,2 millioner i skatt med Rødt, viser beregninger utført for Dine Penger. Symbolpolitikk, mener skatteekspert.

OMFORDELING: Rødt og KrF er de eneste partiene med konkrete forslag til skatteøkning for høytlønte, blant annet for å gi skatteletter til vanlige og lave inntekter. Tjener du to millioner, må du betale 11.164 kroner mer i skatt med KrF– og nesten 400.000 kroner mer med Rødt.
Publisert:

Skattehopp-partiene. Ett parti som står alene på sosialistisk side, får selskap av et annet i den borgerlige leiren.

De er Rødt og KrF – de eneste partiene med konkrete forslag til skatteøkning for høytlønte.

Står alene. I Dine Pengers partiutspørring om inntektsskatten i forrige uke, sa også Miljøpartiet De Grønne at de støtter skatteøkning for høyere inntekter, uten å ville si noe konkret.

Ingen andre partier ønsker å heve skattetrykket fra dagens nivå, heller ikke de rødgrønne regjeringspartiene.

Les også:Frps skattekutt: Alle får 10.800 kroner

Ulike tiltak. Mens Rødt slår kjepper i lønnshjulene straks du triller inn over 600.000 kroner i året, venter KrF til du passerer 1,5 millioner:

  • Rødt vil at det andre trinnet for toppskatt inntreffer ved inntekter over 600.000 kroner, og at satsen oppjusteres til 25 prosent. Inntekter utover 1,5 millioner kroner skal skattes 100 prosent.
  • KrF vil opprette et nytt, tredje trinn for toppskatt på inntekter utover 1,5 millioner kroner, med 15 prosents skattesats.

I 2011 var det 19.197 personer i Norge med en personinntekt på to millioner kroner eller mer, viser tall fra SSB.

SKATTEEKSPERT: Rødts forslag betyr 1.234.170 kroner i skatt av en årslønn på to millioner, viser utregninger fra Dag Jørgen Hveem ved BIs institutt for regnskap og revisjon. – Symbolpolitikk, mener han.

Med to millioner i årslønn skattes du i dag 849.321 kroner, eller 42 prosent, særskilte fradrag ikke medregnet.

Det gir 1.150.679 kroner igjen på konto.

Les også:Slik gir boligen deg lavest skatt

Mister 400.000. Med Røds forslag øker skatten på den samme lønnen til 61 prosent, eller 1.234.170 kroner. Det gir 765.830 kroner igjen på konto.

En tomillions-lønnstaker får dermed redusert lommeboken med 384.849 kroner etter skatt, i forhold til i dag.

FULL STOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil bekjempe høye lederlønninger ved å innføre 100 prosent skatt på alle inntekter over 1,5 millioner kroner. Pengene skal gå til skattelette for lavtlønnede og økt velferd.

– Rødts forslag er utelukkende symbolpolitikk for egen menighet, en indremedisin. Det vil ha store virkninger for fundamentale forhold i næringsliv og verdiskaping, kommenterer skatteekspert Dag Jørgen Hveem, som står for utregningene.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes skyter tilbake:

– Norsk historie viser nettopp at det ikke er noen motsetning mellom økonomisk effektivitet og utjevning. Hadde vi derimot lyttet til BI-økonomer med blind markedstro, ville vi aldri hatt et velferdssamfunn med mindre forskjeller enn i mange andre land, sier Moxnes til Dine Penger.

Les også:Slik vil partiene endre skatten på din lønn

Vil ha lønnstak. Han kaller det «meningsløst» at en leder i et statlig selskap skal tjene tyve ganger en sykepleiers årslønn.

OMFORDELING: Finanspolitisk rådgiver i KrF Sverre Vatnar sier den nye toppskatten for høytlønnede skal sponse skattefradrag for barnefamilier og økt minstefradrag.

– Derfor vil vi ha et tak for lederlønninger, sier Moxnes, og sikter til forslaget om 100 prosent skatt for alle inntekter utover 1,5 millioner kroner.

– Hva vil dere bruke pengene til?

– Å bygge landet. Flere sykehussenger, flere lærere inn i skolen, bedre og sikrere veier, lyntog mellom de største byene. Noe skal også gå til å gi skattelette til de med lavest inntekter, sier partilederen.

Får 11.164 mindre. Med KrFs forslag til endrede satser, øker skatten for en årslønn på to millioner til 860.485 kroner.

Da er partiets økning av minstefradraget til 95.000 kroner medregnet, som isolert sett gir 3836 kroner i skattelette.

I sum må de med inntekter på to millioner betale 11.164 kroner mer i skatt enn i dag med KrF.

Går til barnefamilier. – Vi tror nok at folk med slike inntekter vil kunne leve godt med dette, sier finanspolitisk rådgiver i KrF Sverre Vatnar til Dine Penger.

Han påpeker at det nye toppskatt-trinnet vil bidra til å finansiere et nytt skattefradrag på 5000 kroner for barnefamiliene, i tillegg til det økte minstefradraget.

– Hvorfor er det så viktig å øke minstefradraget?

– Det er et treffsikkert grep for å redusere skatten på arbeid, som monner mest for de med lave inntekter. Det har en fordelingsmessig gunstig effekt, mener Vatnar.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om