Ny angrerettlov trer i kraft i dag: I dag blir det tryggere å handle på nett fra utlandet

I dag kommer nye regler som sikrer bedre rettigheter ved netthandel og på reise i Europa.

Dette blir ulovlig. Ifølge de nye reglene er det ikke lenger lov med ferdig avkryssede bokser for tilleggsprodukter når du handler på nett. Her et eksempel fra Ryanairs bestillingssider, der du må finne den lille skriften i "rullegardinen" hvor det står "ikke dekk meg" for å slippe å betale ekstra for reiseforsikring. Faksimile: Ryanair.no
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Tryggere handel. - Det er gledelig at vi nå får på plass en ny angrerettlov, som sikrer norske forbrukere gode rettigheter når man handler på nett og i Europa, sier barne- likestilling- og inkluderingsminister, Solveig Horne til Dine Penger.

- Vi vet at 50 prosent av alle nordmenn har handlet på nett i Europa og vi reiser stadig mer, derfor er det viktig at vi har et felles regelverk som sikrer like rettigheter, uansett hvilket europeisk land vi handler i.

Les også:– Bilutleiefirmaer spekulerer i smarte avtaler og gebyrer

Én uke forsinket. EUs nye forbrukerrettighetsdirektiv, som gir like rettigheter i alle land i EU og EØS, skulle egentlig blitt implementert i Norge forrige fredag. Her er vi imidlertid en uke for sent ute, noe som har gjort at vi nå er under oppfølging av EFTAs overvåkningsorgan ESA.

- Ja, det har tatt litt tid, men det er ingen katastrofe. Det viktigste er at alt nå er på plass og at vi nå får gode og like rettigheter ved netthandel og på reise i Europa, sier Horne.

Ny lov. Forbrukerminister Solveig Horne er fornøyd med at vi nå har fått implementert det nye EU-direktivet som skal sikre bedre rettigheter ved handel i utlandet.

Har du selv opplevd situasjoner der du har benyttet deg av angreretten?

- Nei, jeg har ikke det. Jeg handler lite på nett fra utlandet, men jeg har hørt fra andre at det ofte har vært vanskelig å få informasjon om hvilke rettigheter man har. Med ett felles regelverk blir det nå enklere, sier Horne.

Men har ikke norske forbrukere allerede svært gode rettigheter?

- Jo, det har vi og vi har også bidratt til at resten av Europa nå får bedre rettigheter.

Les også:Øivind betalte ferien med kredittkort - ble krevd 125 kroner i gebyr

Kan ikke kreve ekstrabetaling. En av endringene er at selger må opplyse om den totale kostnaden for varen eller tjenesten.

- Dersom du har inngått en avtale kan ikke selger kreve betalt for ekstrakostnader i etterkant.

- Motsatt vei gjelder det at dersom du har inngått en avtale utenom næringsdrivendes faste utsalgssted, for eksempel hjemme hos deg, om at noen skal gjøre en jobb for deg og du senere ombestemmer deg, må du betale for den jobben som allerede er gjort, til forskjell fra tidligere, sier forbrukerministeren.

Hun forteller at de nå har blitt laget et felles angrerettskjema for varer og tjenester som skal være likt for alle.

Må betale for retur selv. Men det er ikke bare positive sider ved det nye regelverket:

- En negativ ting for norske forbrukere, er at du heretter kan bli ansvarlig for å betale for returen av en vare. Slik regelverket er i Norge i dag, er det den næringsdrivende som er ansvarlig for å betale returen i enkelte tilfeller, dersom du ønsker å returnere en vare. Med de nye reglene kan selger kreve at du som kjøper betaler for returen i alle tilfeller, sier Horne.

Her er noen av de viktigste endringene i den nye angrerettsloven:

 • Angreretten på 14 dager videreføres. Dersom en selger ikke har informert på en klar måte om angreretten, utvides angrefristen med ett år.
 • Angreretten er utvidet til å gjelde ved nettauksjoner (f.eks. eBay). Likevel kan varer kjøpt på auksjon bare returneres når disse er kjøpt fra en profesjonell selger.
 • Angrefristen begynner å løpe fra det øyeblikket forbrukeren mottar varen.
 • Angreretten gjelder også for telefon- og postordresalg, samt salg utenfor butikker (eksempelvis på gaten eller på en utflukt organisert av selger).
 • Selger må opplyse forbrukeren på forhånd dersom sistnevnte skal være forpliktet til å betale returkostnadene.
 • Selger har tilbakeholdsrett i kjøpesummen til han har mottatt varen eller til forbrukeren har dokumentert at han har returnert den.
 • Forbrukeren har rett til å undersøke varen, men må betale kompensasjon til den næringsdrivende for et eventuelt verditap. Dersom undersøkelsen var nødvendig for å fastslå varens, art, egenskaper og funksjon, skal ikke forbrukeren betale noe.

Kilde: Forbruker Europa.

Saken fortsetter under bildet.

Ekstra kostnader. Slike ferdigavkryssede bokser for fordyrende tilleggsprodukter blir ikke lenger tillatt etter de nye reglene. Faksimile: Ryanair.no
Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

Forbud mot kredittkortgebyr og ferdig avkryssede bokser. På nettet, for eksempel ved kjøp av flybilletter, må forbrukere ofte fjerne avkryssing hvis de ikke ønsker tilleggsprodukter, f.eks. prioritert boarding, reiseforsikring eller leiebil. Slik forhåndsutfylling er ikke lenger tillatt.

- Flere lavprisselskap er gode eksempler på nettsider som har benyttet forhåndsutfylte bokser som har gjort flybilletten dyrere. Jeg tror de som har utformet de nye reglene har sett på eksempler fra flybransjen, sier Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa til Dine Penger.

Når det gjelder den forsinkede implementeringen av direktivet i Norge, tror ikke Wiik at det vil få noen store konsekvenser siden denne skjer bare en uke forsinket.

- Noe av årsaken til at dette ble forsinket, kan nok være at siden Norge er EØS-land må direktivet vurderes i EFTA-systemet før det kan implementeres, sier Wiik.

- Den sene implementeringen vil synes i statistikken over implementeringsgrad for hvert EFTA land, sier han.

Må gi samtykke til å betale. Andre endringer som følger av det nye direktivet, er at selger ikke lenger kan belaste kjøperen mer for å betale med kredittkort, eller andre betalingsmåter, utover sine egne faktiske kostnader.

Forbrukere skal informeres på en klar måte om eventuelle betalingsforpliktelser før avtalen inngås. En kjøper må til og med bekrefte at han eller hun forstår at en betalingsforpliktelse oppstår. I tråd med dette skal bestilling som i dag foretas ved å trykke på knappen «bestill» eller lignende fremover kun være bindende ved at ordene «bestilling med bekreftelse til å betale» framkommer.

Les også:Slik bruker du feriepengene fornuftig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Forbrukerrådet: Ni av ti nettbutikker bryter loven

 2. Ny pakkereiselov: Dette betyr endringene for deg som forbruker

 3. Seks av ti vet ikke hvorfor de bør bruke kredittkort

 4. – Du har ikke bytterett om gaven er kjøpt i en nettbutikk

 5. Føler seg lurt av skole- og barnehagefotografen