Ekspertene uenige om du trenger boligkjøperforsikring

- En boligkjøperforsikring kan øke musklene dine i møte med selger og eierskifteselskap, mener Forbrukerrådet.

Kan bli dyrt: Skulle du oppleve å finne feil på boligen etter overtakelse, kan det fort bli dyrt med advokathjelp hvis du ikke har hjemforsikring eller boligkjøperforsikring.

Foto: Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Hvilke forsikringer trenger du? Å kjøpe en bolig er for de aller fleste av oss den største enkeltinvesteringen vi gjør i livet. Med mindre du er førstegangskjøper, skal du sannsynligvis både selge og kjøpe en bolig når du har bestemt deg for å flytte.

Stadig flere boligselgere velger å kjøpe en eierskifteforsikring. En slik forsikring er veldig nyttig hvis det skulle dukke opp både større eller mindre feil etter at du har levert nøklene til de nye eierne. En eierskifteforsikring gir deg advokathjelp slik at du selv slipper å forholde deg til klagene.

Dine Penger har den siste uken omtalt flere saker der boligen ikke var i den standard kjøper forventet da man overtok. I et av de verre tilfellene var huset støttet opp av togskinner, lecablokker og en biljekk.

Og har du kjøpt bolig hvor det dukker opp feil etter overtakelse, kan det være ekstra vanskelig for deg som enkeltperson å skulle forholde seg til et forsikringsselskaps advokater. Trenger du da en boligkjøperforsikring?

Les også:- Eierskifteforsikringsselskapene avviser mange saker uten grunn

Større muskler. Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, mener en boligkjøperforsikring kan ha noe for seg.

- En slik forsikring kan øke musklene dine i møte med både selger og eierskifteselskap. Det er imidlertid greit å huske på at mange allerede har en form for advokatdekning i hjemforsikringen sin, sier han.

Nyttig: Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet mener det kan være nyttig å investere i en boligkjøperforsikring.

Foto: CF Wesenberg

Han mener også det er viktig å huske på at boligkjøperforsikringen dekker kostnadene ved å ta opp kampen, men ikke utbedringskostnadene.

- En klageprosess kan være veldig krevende og du må selv vurdere hvor stor sannsynlighet du har for å nå frem. Hvis du mener du har en god sak, er det viktig å stå løpet ut, sier Bartholdsen.

Dine Penger har også tidligere anbefalt boligkjøperforsikring.

Les også:Slik går du frem hvis du finner feil ved boligen

- Unødvendig. Forbrukeradvokat Ola Fæhn mener det er viktig at du har en forsikring som dekker eventuelt dyre advokatutgifter, men mener likevel en boligkjøperforsikring er unødvendig. Han mener en vanlig hjemforsikring er nok.

- Forskjellen på den og en vanlig rettshjelpforsikring er ikke stor. Du får rettshjelp med en egenandel du kan leve med gjennom hjemforsikringen, sier han.

- Tegner du boligkjøperforsikring, bruker du penger på en premie som du ikke vet om du vil få bruk for og som i normaltilfellene dekker det samme som du allerede har gjennom hjemforsikringen, mener han.

Fæhn peker på at selgere av boligkjøperforsikring argumenterer med at de også dekker saksomkostninger hvis man taper og at de også tar kostnadene ved saker som går til høyere rettsinstans.

- Sjansen for at dette blir aktuelt, er så liten at det blir som å tegne en spesialforsikring i tilfelle man får en stein i hodet når vi vet at sjansen for at det blir aktuelt er mer teoretisk enn praktisk. Jeg tenker at boligkjøperforsikringene dekker et marked som ikke er der, sier han.

Les også Dine Pengers anbefalinger:Forsikringene du trenger til bolighandelen

- Passerer ofte 100.000. Help er et av selskapene som tilbyr boligkjøperforsikring. Advokat Dag Are Børresen mener eierskifteselskapene avviser mange klager uten grunn, og at dette illustrerer hvor viktig for kjøperen å ha tilgang på advokathjelp.

- Selger har advokathjelp og en økonomisk sterk støttespiller i eierskifteforsikringen. Da er det viktig under saksgangen og i forhandlinger at kjøper stiller tilsvarende sterkt og slipper å frykte å måtte dekke egne og motpartens sakskostnader i retten, sier han.

Han påpeker at det ikke er sjelden kostnadene i en boligtvist passerer 100.000 kroner, noe som ofte er taket i en hjemforsikring.

- Hjemforsikringen dekker heller ikke motpartens omkostninger ved tap. Dette stiller kjøper i en svak forhandlingsposisjon overfor en økonomisk sterk motpart. Saker av et visst omfang krever gjerne flere takstrapporter, og takstutgiftene kan alene komme opp i flere titusener, sier Børresen.

Les også:Dette krangler vi om etter boligkjøpet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Rystet over situasjonen i Norge

  2. - Fant så store feil at vi ikke tør å selge det gamle huset

  3. Slik klager du på feil etter boligkjøpet

  4. Forbrukerrådet vil skrote dagens forsikringer ved boligsalg

  5. «Sinnasnekker'ns» tips tildeg som kjøper nybygget bolig: Disse oppgraderingene bør du styre unna