Storebrand refses for boliglånsreklame

Reklamerte for boliglån uten å fortelle om effektiv rente, lånebeløp, nedbetalingstid eller totalbeløp.

KREVER ENDRING: Forbrukerombud Gry Nergård sier Storebrands radioreklamer for boliglån bryter med finansavtaleloven og ber banken endre dem umiddelbart.
Publisert: Publisert:

- Storebrand må stanse eller endre reklamene umiddelbart. Vi forventer at en så stor aktør holder seg innenfor loven og gir forbrukerne de opplysningene de har krav på, sier forbrukerombud Gry Nergård i en melding på egne sider.

Skal vise totalkostnad. Det er finansavtaleloven som krever at at markedsføring av lån og kreditt gir deg informasjon om hva du faktisk må betale i løpet av en løpetiden, og hva renten blir når alle gebyrer er medregnet (effektiv rente).

Det skal sikre at lånegivere ikke frister deg med tilbud som er for gode til å være sanne - for eksempel en lav nominell rente som skjuler høye termingebyrer.

Forbrukerombudet påpeker at det å ta opp boliglån er en stor økonomisk beslutning, slik at det blir ekstra viktig at man får vite hva det faktisk vil koste deg i markedsføringen.

Var ikke med. Men de lovpålagte opplysningene kan ikke høres noe sted i to radioreklamer for Storebrands boliglån, ifølge Forbrukerombudet.

TAR GREP: Kommunikasjonssjef Hanne Gudding for bank og forsikring i Storebrand sier de vil etterleve alle krav.

De mener dermed reklamene er lovstridige, og ber bank- og forsikringsgiganten umiddelbart endre eller fjerne dem.

– Når konkurransen hardner til, er det desto viktigere bankenes markedsføring gjør forbrukerne i stand å skille gode og mindre gode lånetilbud, sier forbrukerombud Gry Nergård.

- Vil etterleve kravene. De to aktuelle reklamene går ikke lengre på radio, opplyser Storebrand til Dine Penger.

- Vi kan ikke se å ha mottatt noe brev fra Forbrukerombudet. Men uavhengig av dette er vi svært opptatt av å etterleve alle krav som gjelder for vår virksomhet, sier kommunikasjonssjef for bank og forsikring Hanne Gudding til Dine Penger.

Radioreklamene opplyste om nominell rente, men manglet effektiv rente og informasjon om totalpris.

- Er det vanskelig å presse slik informasjon inn i et radioformat?

- Det er uansett viktig for oss å følge retningslinjene. Derfor vil vi umiddelbart kvalitetssikre markedsføringen av våre boliglån fremover, svarer Gudding.

Flere må endre. Ifølge Forbrukerombudet er ikke Storebrand alene om å ha gitt mangelfulle opplysninger i sine boliglån-reklamer.

Også BN Bank og Sparebank1 Modum har nå fått brev med klar beskjed om å endre det ombudet mener er mangelfull markedsføring.

- Mangler erfaring. Forbrukerombud Nergård mener bankene bør være spesielt bevisste sitt informasjonsansvar overfor unge boligkjøpere.

– Flere unge vil nok ut og prøve seg i boligmarkedet igjen nå, og mange banker vil strekke seg langt for å kapre de unge boligkjøperne. Denne gruppen mangler erfaring med så store økonomiske beslutninger, og har et enda sterkere behov for klar og tydelig informasjon om hvor mye boliglånet vil koste, sier Nergård.

Publisert:

Her kan du lese mer om