Sjeføkonomer om «rentekrigen»: – Det er beinhard konkurranse

– Dette er startskuddet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om det han mener vil skape økt konkurranse mellom bankene fremover. Det kan komme deg og meg til gode.

TAR IKKE AV: Økonomene tror ikke nordmenn vil skaffe seg større boliggjeld selv om det nå varsles kutt i utlånsrentene.
  • Caroline Enge
Publisert:

– Jeg tror ikke effekten på volum blir så store. De rentevilkårene som kommer i overskriftene, er de som gjelder for de beste kundene, kunder som ofte ikke trenger mer lån, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Fredag kom meldingen om at Danske Bank er først ute av storbankene til å sette ned lånerenten til sine kunder, én måned etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent.

Litt senere på dagen valgte også Norges nest største bank, Nordea, å kutte renten.

Norges største bank, DNB, satt en liten stund på gjerdet, men klokken 19.00 fredag bestemte også de seg for å sette ned renten.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

De beste kundene først

Kuttene gjelder i første omgang bankens eksisterende kunder, og det er unge låntagere og medlemmer i fagforeningen Akademikerne som får de beste vilkårene.

– Det er fortsatt hundretusener av forgjeldede nordmenn som sliter med betalingsanmerkninger, som ikke vil få del i de kuttene som nå skjer, sier Andreassen.

Han tror heller ikke mange av de kundene som nå får lavere rente vil ta opp større lån som følge av kuttene.

– Hva de absolutt beste kundene kan få, er ikke så interessant, men de fleste vil nok få rundt et halvt prosent i året som kommer, tror Andreassen.

Les også

Storbanker utelukker ikke nye rentekutt

Bjørn Mangor Birkeland, administrerende direktør ved Prognosesenteret

Kan gå ned

– Folk tar ikke nødvendigvis opp så mye mer lån nå. Utlånsveksten har ligget ganske stabilt på 6–7 prosent i noen år, og jeg tror ikke det blir noe mer enn det, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

– Det kan godt hende at veksten heller går litt ned, når folk blir mer forsiktige som følge av et mer usikkert arbeidsmarked og lavere lønnsvekst og arbeidsmarked, tror Juel.

– Jeg tror boliglånsrenten nå er på et nivå som gir den jevne boligkjøper det handlingsrommet han i utgangspunktet trenger, sier Bjørn Mangor Birkeland, administrerende direktør i Prognosesenteret.

Han tror en rentenedgang vil gi lite utslag for nordmenns lånevilje.

– Det er klart at det vil gi litt bevegelse, men det er langt fra bensin på bålet. Det blir nok ikke noe voldsomt lånerush selv om vi får en nedgang på et halvt eller kvart prosent, sier Birkeland.

Startskuddet har gått

Sjeføkonomene E24 har vært i kontakt med, er enige om at det vil bli økt konkurranse mellom bankene i tiden fremover.

– Dette er startskuddet, sier

Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen, som tror flere grupper enn Akademikerne vil dra fordeler av konkurransen i året som kommer.

– Jeg tror bankene kommer til å velge litt ulike strategier. Danske Bank har valgt sitt segment, men tilbudene kan komme i mange varianter og spisse seg mot ulike kundegrupper, sier han.

I tillegg venter markedet ytterligere kutt fra Norges Bank, så vi må regne med mer konkurranse på boliglån i årene som kommer.

– Det er beinhard konkurranse blant bankene om dagen, og hvis de store nå begynner å sette ned rentene, vil nok de andre følge etter ganske raskt, tror Bjørn Mangor Birkeland.

– Fastrente er greit

Både flytende renter og fastrenter er nå på vei nedover, og selv om det kan bli flere kutt i nærmeste fremtid, kan tiden for å binde renten på være god nå, skal vi tro Andreassen i Eika Gruppen.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

– Nå er jeg litt mer avslappet, selv om jeg lenge har advart mot å binde rentene, sier Andreassen.

– Ta fastrente hvis du har lyst på det, men prøv gjerne å få avdragsfrihet så lenge som mulig.

Steinar Juel i Nordea vil ikke si om fastrente er lurt eller ikke, men om man skal sikre seg billig rente i lang tid fremover, kan det være lurt å slå til nå.

De som har høyt lån kan benytte sjansen til å sikre seg billige renter, men da bør de binde den for lang tid. At det er lønnsomt å binde den i 2–3 år har jeg liten tro på, sier Juel.

Les også:

OBOS-prisene opp 14,5 prosent på ett årDraghi snakker ned euroen på laveste nivå siden 2010Storbanker utelukker ikke nye rentekutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Norges største bank kaster seg inn i «rentekrigen»

  2. Rekordlave renter i Lånekassen: – Løp og bind!

  3. Har lånt ut 100 milliarder kroner til Akademikerne-kunder

  4. Handelskrig og verdens resesjonsfrykt senker fastrenter i norske banker

  5. Sjeføkonomer om nordmenns fastrente-hunger: – Fornuftig