Advarer mot uvettig grilling: Engangsgrill satte fyr på terrassen

- De fleste brannene kunne vært unngått, mener forsikringsbransjen.

Brannfarlig. Sånn kan det gå, om ikke grillen står i god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden. Foto: Frende

Publisert:,

Meteorologisk Institutt melder nå om stor skogbrannfare flere steder i landet, etter en lang periode med varmt vær og lite nedbør.

- Vi ser ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende i en pressemelding.

Les også:Sjekk hva som oftest forårsaker boligbranner

Pass på husveggen. Grilling for tett på husveggen og grillaske i søppelspannet er blant andre brannårsaker Frende har fått meldt.

- Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen, sier Slettemoen.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom 7 og 10 timer dersom den ikke slokkes.

Engangsgriller blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget, slik tilfellet var på bildet i denne saken. En engangsgrill som ble fyrt opp på terrassen ble så varm at den brant hull i terrassebordene.

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende.

Slettemoen vil imidlertid ikke gå inn på detaljene i denne saken ettersom den ikke er oppgjort ennå.

Les også:Må betale 3 millioner for brann i oppvaskmaskin

Skjødesløs bruk av engangsgrill. - Det er slike tilfeller som er farlige, sier Ragnar Kvennodd, vakthavende brannsjef i Brann- og redningsetaten i Oslo til Dine Penger.

- Man er nok litt skjødesløs med bruk av engangsgrill. Det følger med en stålramme som skal holde grillen tre centimeter over bakken, men under der blir det grusomt varmt. Det er absolutt en potensiell tennkilde, sier Kvennodd.

- Mange ganger setter folk grillen rett på gresset også. Dersom gresset under er tørt, kan det fort oppstå branner.

Han overvåker hver dag alle branntilløp som er meldt inn til etaten, men har ikke registrert noen stor økning i denne type brann den siste tiden.

Ragnar Kvennodd i Oslo Brann- og redningsetat.

- Men det er mange skader eller nestenulykker som oppstår som aldri blir meldt til oss. Forsikringsselskapene har 40 prosent flere registrerte branner enn vi har, og det kommer av nettopp slike brannskader hvor man ikke har trengt brannvesenet til stede, men hvor det har oppstått skader, sier Kvennodd.

Les også:Ny rekord i erstatnings-utbetalinger for bilbranner

Griller inne. At grillingen skal foregå utendørs, er det tydeligvis mange som ikke har fått med deg. Frende har nemlig registrert flere grillskader innendørs, for eksempel kunden som meldte at stuegulvet var skadet etter bruk av engangsgrill.

- All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første grill-bud, men det er visst ikke en selvfølge, sier Slettemoen.

Husk at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september.

Grillvettreglene:

Engangsgrill/kullgrill

  • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Gassgrill

  • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

  • All grilling skal foregå utendørs.
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
  • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

Kilde: Brannvernforeningen

Her kan du lese mer om