Gir kundene renteglede

DAVOS (VG): DNB-sjef Rune Bjerke tror det norske folk kan glede seg over lave rentenivåer en god stund fremover.

DA-VÅS: DNB-sjef Rune Bjerke, her i alpebyen Davos – avfeier alle dommedagsprofetier når det gjelder boligmarkedet. Foto: LISE ÅSERUD

Foto: Lise Åserud
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

– En del prater om boligmarkedet som om vi står foran dommedag. Det er fullstendig feil, snarere tvert om: Etter en lang tid med voksende priser ser vi nå en naturlig og rolig justering. Det er ingen grunn til å advare, slik rammevilkårene ser ut i dag, mener Bjerke.

– Men nybyggsalget og boligprisene har falt ganske mye?

– Noen snakker om bråstopp. Det er bare tull. Snittprisen på boliger er bare 0,8 prosent lavere ved utgangen av 2013 enn den var ved utgangen av 2012. Vi ser at det er gått litt luft ut av madrassen, men det skjer på en sunn måte. Hadde det vært en usunn utvikling, ville vi sett mange prosjekter med usolgte leiligheter og priser som var bygd på spekulasjon. Det har vi knapt sett.

Myk landing.– Du mener justeringen i boligmarkedet er tilnærmet perfekt; rolig ned etter å ha ligget høyt?

– Jeg vil ikke bruke det ordet, men vi ser nå en myk landing, som ikke gir stor vekst i ledigheten.

– Psykologien er viktig: Prisreduksjon skaper usikkerhet og forsiktighet?

– Ja, men da må det være grunnlag for det. Folk forventet at markedet skulle bli dempet i høst.

Bjerke er på Word Economic Forum i Davos denne uken og i noen dager ser han Norge fra utsiden. Vi spiser frokost på hans hotell i Klosters tyve minutter utenfor Davos.

– Jeg ser Norge fra et fortsatt kriserammet Europa, og de økonomiske forutsetningene viser at vi er ufattelig gunstig stilt. Så lenge oljeprisen holder seg relativt høyt, er det ikke noe som tilsier at vi står foran store økonomiske problemer i Norge de neste årene, sier han.

Lav rente.Han legger forsiktig til, for å sikre seg litt:

– Det vi ser gir ikke grunn til bekymring. Det vi ikke ser er problemet. Men det er vanskelig å gjøre noe med – før det skjer.

Bjerke går langt i å si at boligrenten vil forbli tilnærmet uforandret det neste året.

– De gjennomsnittlige marginene bankene tar på lån og innskudd vil neppe bevege seg mye i tiden som kommer, hvis det ikke skjer noe uforutsett.

– Dere har fått krav fra myndighetene om å bygge økte buffere mot krisetider. Kan det gi høyere rente?
– Vi har hittil bygget opp 56 milliarder kroner og skal klare å bygge 45 milliarder kroner til innen 2017. Vår vurdering er at vi i stor grad skal greie å bygge den bufferkapitalen uten å måtte ty til ekstraordinære tiltak som påvirker renten.

FROKOST: DNB-sjef Rune Bjerke inviterte til frokost i Davos i går. han går langt i å si at boligrenten blir lav fremover.

Foto: Lise Åserud

Helt sikker er han imidlertid ikke.

– Vi har sagt at gi må klare en avkastning på kapitalen på 12 prosent i året. I 2012 klarte vi 11,7 prosent. Snart vil vi offentliggjøre 2013-tallene. Vi må holde høy marsjfart i organisasjonen, med stadig mer effektiv drift, for å makte det.

Balansegang. Vi er i en vanskelig balansegang, hvor vi må klare bufferkravene og å holde renten lav. Du kan jo spørre han der om det siste, sier Bjerke og peker bort på sin konserndirektør for personmarkedet, Trond Bentestuen.

– Vi sliter med en oppfatning av at DNB er en bank som har høye renter, sammenliknet med andre banker. Sannheten er at vi i dag er blant de beste på boliglån.

Den påstanden testet vi på rådgiver Øyvind Røst i Dine Penger:

– Det er riktig at DNB er bedre enn sitt rykte; de er blitt bedre, men ikke helt på topp.

Her kan du se hvordan DNB gjorde det i bank-NM i fjor:Her er de billigste bankene

Har du god rente? Test deg selv!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. DNB-sjefen til Norges Bank: Ikke kutt renten!

  2. Finansdirektør spår to gode år

  3. - Stor usikkerhet om hvordan utlånsrentene vil utvikle seg

  4. Norges Bank rører ikke den historisk lave nullrenten

  5. Eiendom Norge: - Boligprisfallet i høst var en parentes