Sjekk hva ulike renteøkninger kan koste deg: Dette betyr Sivs bufferkrav for ditt boliglån

Bankene var forberedt på å få den motsykliske kapitalbufferen i fleisen. Flere kan likevel ikke utelukke at du får renteøkning.

BANK-BUFFER: Finansminister Siv Jensen (Frp) kunngjør regjeringens kapitalkrav for bankene under en pressekonferanse i Finansdepartementet torsdag ettermiddag. Flere storbanker utelukker ikke at det kan gi deg renteøkning.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Publisert:

Bankene svarer. Av landets storbanker er det kun Skandiabanken som nå beroliger sine kunder om at de ikke vil sette opp boligrenten som følge av regjeringens nye bufferkrav.

Kravet, som ble kunngjort av finansminister Siv Jensen torsdag ettermiddag, betyr at bankene må sette av mer penger til å takle dårlige tider.

Flere banker bekrefter at de må øke inntjeningen ytterligere for å nå målet.

Les på E24:Fem av åtte storbanker «mangler» kapitalkrav-penger

Spriker. Ingen av storbankene går ut med varsel om renteøkning til Dine Penger. Signalene er likevel sprikende:

Mens DNB, Nordea og Sparebanken1 ikke kan utelukke rentehopp, er Skandiabanken klar på at boliglånskundene «ikke trenger å bekymre seg». For Danske Bank er en renteøkning «ikke noe tema i det hele tatt».

Sjekk hvordan din bank svarer i oversikten under tabellen!

Les også:– Regjeringen skal ha is i maget for å trosse finanstilsynet

Så mye blir det. I Dine Pengers rentetabell kan du sjekke hva ulike renteøkninger vil koste deg over lånets løpetid, dersom du låner to millioner kroner over 25 år.

Hvis renten din øker fra 3,6 til 3,8 prosent, koster det hele 46.889 kroner ekstra etter skatt i løpet av lånets løpetid.

Les også: Jon og Christine (28) betaler boliglånet på 13 år – sparer 463.000 kroner

FORUTSETNINGER: Annuitetslån på 2 millioner kroner over 25 år ved forskjellige rentesatser, fratrukket 28 prosent skatt på rentene. NB! Nedbetaling av lån er en kontantstrøm, som egentlig burde justeres for inflasjon for å finne hvor mye du betaler, målt i 2013-kroner. Det er ikke gjort her. Utregninger: Gunther Bache / Dine Penger

Slik regner du. Finn først den renten du har på lånet i dag (nærmeste tiendedel). Se summen i kolonnen «Renter og gebyrer etter skatt» og sammenlign denne med tilsvarende sum for en annen rente. Det er din renteforskjell.

Slik svarer bankene om sine rente-planer

DNB

Norges største bank sier at kapitalbufferkravet på én prosent ble som de hadde regnet med, men kan likevel ikke love at de holder utlånsrentene i ro.

– Totalt sett må vi bygge opp mellom 40 og 60 milliarder kroner de neste årene. Det er mer enn vi tjener i dag, sier konserndirektør for kommunikasjon, Thomas Midteide til Dine Penger.

DNB satte opp utlånsrenten i mars tidligere i år. Midteide forteller at det ble gjort nettopp på grunn av det varslede bufferkravet.

– Kan du da utelukke enda en renteøkning?

– Nei, men vi begynte altså å forberede oss i mars. Det er åpenbart at det ikke går å bygge opp kapital etter disse kravene uten at prisene på utlån går opp, sier Midteide.

Nordea

– Kapitalkravene var som forventet og er noe vi allerede har tatt høyde for. Det er ikke dermed sagt at vi er enige i vurderingen, sier kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle.

– Må kundene forvente en renteøkning fra dere?

– Det er umulig å si. Dette er bare en av parameterne som inngår i den totale vurderingen av rentefastsettelsen. Jeg utelukker verken en renteøkning eller rentenedgang nå, sier Sjøhelle.

Danske Bank

– Én prosent er absolutt som forventet. Derfor var det kanskje litt overraskende at de økte implementasjonstiden med et halvt år, men det ser vi på som positivt, sier Tone Lunde Bakker, Country Manager i Danske Bank.

– Vi er allerede godt tilpasset til de kravene som kommer, og tror ikke dette vil få noen stor betydning for våre kunder. Vi har ingen umiddelbare planer om å øke renten – det er ikke et tema i det hele tatt, sier Lunde Bakker.

Skandiabanken

Banken går langt i å garantere at det ikke kommer noen renteøkning som følge av det nye kravet.

– Dette var akkurat som vi forventet. Den motsykliske kapitalbufferen ble innført i henhold til det nivået som vi regnet med, så dette har vi tatt høyde for allerede gjennom forrige ukes varslede renteøkning som gjelder fra januar, sier informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik.

Les saken:Skandiabanken setter opp renten i januar

– Betyr dette at deres kunder ikke trenger å bekymre seg for ytterligere renteheving?

– Ja, de trenger ikke å bekymre seg. Det var ingenting av det Siv Jensen sa i går som tilsier ytterligere renteøkninger for våre kunder.

Sparebanken Øst / Din Bank

– Vi var forberedt på dette, så det som kom frem torsdag var ikke veldig overraskende. Vi har for lengst startet jobben med å tilpasse oss den nye hverdagen som kommer, og er godt rustet, sier kommunikasjonssjef Per Øyvind Mørk.

– Så godt rustet at renteøkning blir unødvendig?

– Vi planlegger ingen renteendringer per dags dato. Samtidig må vi ha fokus på å effektivisere driften fremover, og det er vanskelig å spå om hva som skjer etter nyttår.

Sparebanken Vest

Informasjonssjef Lars Ove Breivik sier bufferkravet på én prosent var akkurat som ventet, og at de ikke har noen planer om å øke utlånsrentene.

– Rentene blir jo kontinuelig vurdert. Men den motsykliske bufferen som kom i går, er ikke alene noe som tilsier at rentene skal opp, sier Breivik.

Sparebanken1 SMN

– Bufferen var jo varslet. Det vi var spente på var nivået, og én prosent er i nedre del av det vi forventet. Samtidig er det slik at vi må fortsette å bygge kapital, sier kommunikasjonssjef Hans Tronstad.

Han sier de ikke har noen planer om å øke renten per dags dato.

– Men siden rentenivået er en løpende vurdering, så vi kan ikke gi noen garantier fremover, sier Tronstad.

Sparebank 1 SR-bank

– Det var ingen stor overraskelse at det ble innført krav om motsyklisk kapitalbuffer, men det som ikke var forventet var at vi fikk et halvt år ekstra til å tilpasse oss, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-bank.

– Hvilken betydning vil dette få for kundene deres?

– Fra i går til i dag har det ikke vært noen endring i vår vurdering, og vi har hele tiden vært klare på at vi skal innfri de nye kravene gjennom driften vår. Det vil si at vi må gå igjennom kostnadssiden vår og se på effektiviteten, samtidig som vi må styrke inntjeningen. Prisene er en del av det, men vi har ingen umiddelbare planer om å sette opp utlånsrenten, sier Haugland.

Og legger til:

– Vi utelukker imidlertid ingenting.

Følg Dine Penger på Facebook!

Her kan du lese mer om