2100 visninger over hele landet til helgen: Nå våkner boligmarkedet

Boligmarkedet er tilbake fra sommerferie, og til helgen blir det visnings-boom over hele landet. Dette huset på Nøtterøy gikk 600.000 kroner over takst.

600.000 OVER: Tønsberg-megler Arfinn H. Sørhaug gikk for første gang tom for prospekter – og fikk full budkrig på denne eneboligen på Nøtterøy. Meglere og eksperter er enige om at tilbudet eksploderer de neste ukene, men prisforventningene er avmålte.
  • Karl Wig
Publisert:

Boligtørken over. – Boligmarkedet har våknet fra sommerdvalen. Nå vil vi se et sunnere marked hvor kjøperne får bedre tid, med flere boliger å velge i, sier Christian Dreyer til Dine Penger.

Sjefen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) gleder han seg over tallene som viser at sommerens boligtørke er over:

  • Halvveis i august er 4300 nye boliger lagt ut på Finn – mot kun 3400 i hele juli.
  • Til helgen er det satt opp 2129 visninger over hele landet – mot kun 1342 forrige helg.
BRA BOLIG-BOOM: Eff-sjef Christian Dreyer tror gigant-slippet av boliger akkurat nå er særlig bra for kjøperne. Noe stort prishopp tror verken han eller meglere på.


Åpningshelg. – Dette blir den store åpningshelgen for boligmarkedet, konstaterer Dreyer.

Han viser til at det har vært skolestart for mange barn denne uken, og at de fleste nå er tilbake fra ferie.

– Leilighetsmarkedet har vært godt i gang en stund, spesielt i de store byene. Men det er først nå at hele boligmarkedet begynner å rulle igjen, fortsetter Eff-sjefen.

Les også:Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

Gikk tom. Tønsberg-megler Arnfinn H. Sørhaug i Z-Eiendom har solgt boliger i over 30 år. Denne uken gikk han for første gang tom for prospekter, skriver tb.no.

Enorm interesse sendte prisen på eneboligen fra annonserte 2,2 millioner til 2,8 millioner – 600.000 kroner over takst.

– Det var en sliten bolig som lå fint til. Vi merker at boligmarkedet er i ferd med å våkne igjen etter sommeren, kommenterer Tønsberg-megleren til Dine Penger.

Ny årsrekord? Finn fører ikke historisk visningsstatistikk for sine boligannonser, men bekrefter at de 2129 oppsatte visningene i helgen er langt over normalen.

– Det er svært mange, og det er ikke umulig at dette blir en av årets mest populære visningshelger, sier informasjonssjef Lene Kallum, som følger annonseutviklingen løpende.

Les også:4 av 5 trenger foreldre-hjelp til sin første bolig

Visningsguide: I Dine Penger nr 7-2013 finner du blant annet takstmannens tips til hva du skal se etter på visning. Last ned her!

Travle dager. Meglere over hele landet forteller om fullt boligtrøkk – men uten de store prisforventningene.

– Her i Bergen går vi to kjempetravle uker i møte, med veldig mange visninger. Nå er jeg spent på om det økte tilbudet vil absorberes i markedet, sier regionsdirektør for Eiendomsmegler Vest i Bergen, Martin Raknes til Dine Penger.

Også i Trondheim blir det en stor visningshelg.

– Hittil i august har det vært roligere enn vi hadde trodd. Nå blir det travelt, for de neste ukene holder vi mange visninger. Det blir spennende å se om etterspørselen klarer å matche det store tilbudet, sier avdelingsleder i Eiendomsmegler1 Trondheim, Thomas Johnsen til Dine Penger.

Les også: Så lite bolig får du for BSU-sparingen

Fire i samme oppgang. Oslo-megler Monica Hoff ved iHus på Majorstuen tar seg fri fra visnings-kjøret i hovedstaden denne helgen.

RØMMER BOLIG-BOOMEN: For Oslo-megler Monica Hoff betyr det enorme visnings-trøkket at det blir færre interesserte per visning. Selv dropper hun visninger denne helgen.

– Mange selgere har ikke rukket å ha visning før nå, og i tillegg har mange boliger hengt i flere runder. For min egen del prøver jeg å styre unna helgen med flest visninger, for da kommer det færre på mine, sier Hoff til Dine Penger.

Selv holdt hun visninger i første og andre helgen av august.

– Da var det fire leiligheter i samme oppgang som skulle selges. Det er jo ikke heldig, for kjøperne blir lett skeptiske. Etter min mening starter alle prosessen litt for sent, mener Oslo-megleren.

Fire ganger flere. Blir denne boligsommeren lik fjoråret, kan kjøpere velge og vrake i fire ganger flere objekter i august enn i juli.

Også i fjor var juli svært labert på tilbudssiden, med knappe 3300 nye boliger til salgs.

Rett etter fulgte årets heteste boligmåned: August hadde det høyeste boligvolumet i hele 2012, med 12900 nye boliger til salgs.

Les også:Velg de riktige visningene

Moderate priser. Eff-sjef Dreyer tror årets augusttilbud vil matche fjoråret. Prisene er han mer avmålt til:

– Vi har alltid en prisoppgang i august, og det er jeg sikker på at vi får i år også. Men jeg tror vi får en mer dempet oppgang denne august-måneden enn i fjor, spår Dreyer.

I fjor var prisstigningen fra juli til august på cirka tre prosent.

– Jeg tviler på at det blir like mye nå, sier Dreyer.

Les også:Halv dags jobb ga halv million kroner

– Ikke som i fjor. Oslo-megler Monica Hoff er usikker på om august får prisløft i det hele tatt.

– Jeg ser ikke helt logikken i at prisene skal opp nå. Vi håper jo det for selgerne, men jeg tror faktisk ikke de gjør det, vedkjenner Hoff.

Hun mener årets boligprisutvikling skiller seg klart fra fjoråret:

– I fjor steg boligprisene gradvis hele året. Det har de faktisk ikke gjort i år, og nå sitter vi med et litt rart marked. Boliger flest går ikke 500.000 over takst slik de gjorde i vårmånedene. Det er mer normale priser og et sunnere marked nå, i alle fall for kjøperne.

– Så blir det en jobb for oss meglere å dempe selgernes skyhøye forventninger, legger hun til.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligmarkedet har ikke tatt høstferie: Solgt til 1,7 millioner  over takst

  2. Boligprisene i august: Nordmenn kjøper rekkehus

  3. Slik foregår boligsalget - egentlig

  4. Over 2200 visninger til helgen: Slik finner du gode boligkjøp landet rundt

  5. Høy aktivitet iførste visningshelg