Sikre barna mot sykdom: Barneforsikring sikrer mot mer enn ulykker

Barn er forsikret mot ulykker på skolen, men ikke fritiden. Og sykdom er barn dårlig dekket mot. Da er barneforsikring et godt alternativ.

Forsikret? Barn er ofte forsikret mot ulykker på skole og i fritidsaktiviteter. Men ikke i fritiden utenom. Og sykdom er de ikke forsikret mot, og da er barneforsikring et godt alternativ.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
 • Anne Lise Stranden
Publisert: Publisert:

Barna våre er forsikret på skolen, i barnehagen og i de fleste idretter. Men disse forsikringene dekker bare behandlingsutgifter og erstatning ved ulike grader av medisinsk invaliditet som følge av ulykke.

Fritiden. Men barna er uansett ikke omfattet av disse forsikringene på skoleveien, eller før og etter aktivitetene. Et unntak er riktignok Speiderforbundets forsikring for speidere, som også dekker speideren på vei til og fra speideraktiviteter.

Se tabell over når barna er forsikret lenger ned i saken.

Sykdom større trussel. Samtidig er viktig å være klar over at det langt større fare for at barn blir rammet av alvorlig sykdom enn ulykker. De fleste tilfellene av uførhet blant barn og unge kommer som følge av sykdom.

– Med en forsikring som også gir erstatning dersom barnet blir ufør som følge av sykdom, får foreldre og barn en ekstra økonomisk trygghet, sier kommunikasjonssjef i FNO, Tonje Westby.

Les på DP+: Stor test: De beste barneforsikringene

Unngå pengenød. Blir barnet ditt rammet av en ulykke i fritiden utenom organiserte fritidsaktiviteter, eller av en alvorlig sykdom, er økonomiske bekymringer det siste du trenger i tillegg.

For selv om det offentlige dekker sykdomsbehandling, kan barns sykdom fort bli en økonomisk belastning for foreldrene.

Reise til og fra behandling er et eksempel.

OGSÅ VED SYKDOM: - Med en forsikring som også gir utbetaling ved barns sykdom, er dere langt bedre beskyttet mot økonomiske problemer, sier informasjonsrådgiver Tonje Westby i Finans Norge.

Foto: FNO

Uførhet er dyrt. Og selv om dere har så solid økonomi at dere vil tåle all verdens økonomiske påkjenninger, bør dere tenke langsiktig på barnets vegne.

Blir barnet ufør som voksen, er uføretrygd for unge voksne sjelden tilstrekkelig for å leve en fullverdig liv.

Hun eller han trenger kan for eksempel behøve reisefølge på ferie.

Dette bør forsikringen inneholde. Sørg derfor for å tegne en forsikring som dekker både sykdom og ulykke. Dette er hva en god barneforsikring bør omfatte:

 • Utbetaling for utvalgte sykdommer, som for eksempel kreft og diabetes. Beløpene varierer fra 150.000 til 328.000 mellom de ulike selskapene.
 • Utbetaling ved medisinsk invaliditet
 • Engangsbeløp ved uførhet
 • Årlig tilleggspensjon ved uførhet

Men sjekk om pengene utbetales til foreldrene eller barnet. Beløp over 75.000 kroner til barn blir forvaltet av Overformynderiet.

Du kan også vurdere om du vil ha disse ytelsene i tillegg:

 • Støtte til ombygging av bolig
 • Penger ved sykehusopphold
 • Dekning av behandlingsutgifter
 • Utvidet hjelpestønad

Sjekk hvilke barneforsikringer som er best i test her!Stor test: De beste barneforsikringene

Alt for lite fra det offentlige. Også Dag Jørgen Hveem, Høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og ekspert i privatøkonomi, mener at barneforsikring er nødvendig:

– Premien på barneforsikringene er lav, ettersom risikoen for sykdom og ulykke er liten. Og blir man først rammet, så er 200.000 kroner i uførepensjon langt fra tilstrekkelig, fortalte Hveem til Dine Penger i fjor høst.

Slik er barnet dekket uten barneforsikring

Dårlig dekket mot sykdom: Tabellen viser at barn er godt sikret mot ulykker i de aller fleste tilfeller. De er derimot svært dårlig sikret mot sykdom dersom de ikke har en egen barneforsikring.

Kilde: Dine Penger og Sparebank 1

Kan barnet få forsikring? Før du tegner en slik forsikring, må du fylle ut et egenerklæringsskjema om barnets helse.

I denne må du opplyse om barnet har vært til lege- eller sykehusbehandling og hvorfor. Enkelte selskaper setter unntak (reservasjon) i forsikringen eller avslår dersom barnet har visse diagnoser.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at andelen barn som fikk avslag på nytegning av barneforsikring på grunn av helseforhold var omlag 3,5 prosent i 2011. Andelen som fikk reservasjon var 11 prosent i 2011.

Les også:Forsikringene du behøver

Et eksempel: Hvis barnet får diabetes

Blir barnet rammet av en alvorlig, kronisk sykdom, vil utgifter påløpe selv om selve behandlingen blir dekket av det offentlige.

En av dere kan også måtte gå ned til redusert stilling en periode for å ta seg av barnet. Da kan en engangsutbetaling komme godt med.

Dersom barnet får diabetes, får det en invaliditetsgrad på 15 prosent. Barnet blir ikke arbeidsufør, men blir liggende på sykehus i for eksempel 30 dager. Foreldrene må gjennom et kurs i ernæring, hvordan måle blodsukker og sette insulinsprøyter etc. Dersom barnet har en barneforsikring gjennom for eksempel Gjensidige, blir utbetalingen slik:

 • Medisinsk invaliditet ved sykdom: 82 122 kroner (1 G) (Til barnet ved Overformynderiet).
 • Utbetaling ved utvalgte sykdommer: 164 244 kroner (Til foreldrene)
 • Dagpenger ved sykehusopphold: 9 000 kroner (Til foreldrene).
 • Total engangsutbetaling fra barneforsikringen: 255 366 kroner.

Beregningen er basert på folketrygdens grunnbeløp (G), som for tiden er på 82 122 kroner. (justeres 1. mai hvert år).

Les også:Vil stoppe ulovlige kjøp i barnespill

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Sikre barnet ditt mot sykdom: Daniel fikk hjelp fra barneforsikringen

 2. Derfor kan sykmelding koste deg dyrt

 3. Du har ansvar for naboens barn: Høysesong for trampolineskader

 4. Sjekk hvilke du trenger: Disse forsikringene må du ha som student

 5. Rekordmange studerer utenlands: Studenter lever farlig i utlandet