- Alle kan investere i kunst

Du trenger ikke være søkkrik for å investere i kunst. Men pass opp for fallgruvene, advarer ekspertene.

KUNSTKUPP? Nå kan du gjøre et kupp, i følge auksjonshusene. Dette er fra en tidligere auksjon hos Blomqvist Kunsthandel. Illustrasjonsfoto: Kristian Helgesen, VG

  • Maria Lekve
Publisert:

Gjeldskrise i Europa, uro i aksjemarkedet og utsikter til rekordlave renter får mange investorer til å vurdere alternative steder å plassere sparepengene.
Kunstrådgiver Geir D. Hauge i Formuesforvaltning AS forteller at mange nå viser interesse for kunstmarkedet:
- Tendensen nå er at folk ser at aksjemarkedet er ullent. Man vil heller bruke penger på å investere i kunst, sier Hauge til Dine Penger.

For vanlige folk?

Investeringsrådgiver Geir D. Hauge i Formuesforvaltning mener at kunst kan være en fornuftig investering for folk flest:
- Alle kan investere i kunst. Unge mennesker kan begynne i det små - kjøp grafikk - i galleri eller på auksjon. Etter hvert som kunnskapen og lommeboken blir større - kan man øke ambisjonene og kvaliteten.
- Undersøkelser har vist at kunst har steget mer i verdi de siste ti årene enn både gull, aksjer og boligmarkedet - så her er det bare å kaste seg utpå, mener Hauge.
Han viser til en undersøkelse av Clare McAndrew, som står bak konsulentselskapet Arts Economics som ble referert til i DN i september.

LES OGSÅ:

Dine følelser avgjør aksjegevinsten

Ren lotto?

Men det er mange fallgruver. Dersom man vil lykkes som kunstinvestor, er rådet å satse på etablerte kunstnerne som har vist seg at selger over tid:
- Å kjøpe lite kjent samtidskunst og tro at man skal cashe inn på det lykkes ytterst sjelden. Da må man ha særdeles god innsikt. For mannen i gata blir det ren lotto, sier Elgheim.
- Kunstmarkedet er som børsen. De mest spekulative aksjene har størst risiko. Den yngste kunsten, kan ha potensial, men også høyest risiko, forklarer han.

Henger sammen

Det er ofte en nær sammenheng mellom tilstanden i finansmarkeder og kunstmarkedet:
- Når det er gode tider på børsen vil penger raskt finne veien til kunstmarkedet. Når det tørker ut på børsen, tørker det ut i kunstmarkedet, forklarer daglig leder Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass auksjoner.

LES OGSÅ:

Slik blir du millionær

Et overskuddsfenomen

Han mener at det å kjøpe kunst i norsk sammenheng et overskuddsfenomen:
- Det norske markedet er i liten grad drevet av profesjonelle. En profesjonelle tenker annerledes - når det er uro på børsen, blir kunst interessant, sier Elgheim.
I følge han begynner flere nå å tenke på kunst som et alternativt investeringsobjekt:
- Det skyldes kanskje at alternativene ikke lenger er så attraktive. Man ser at børsen går opp og ned og det er et rentenivå som er uinteressant lavt for de som sparer. God kunst er dermed et alternativt plasseringsområde, mener Elgheim.

Ukultivert land

I følge daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist Kunsthandel er kunstkjøpere fra alle samfunnslag. Men i forhold til andre land er det få som vurderer det som en investering:
- Hele kunstomsetningen i Norge i løpet av et år, tilsvarer noen få timer på Børsen. Den samme omsetningen er gjort unna før lunsj på en vanlig dag i Oslo Børs, påpeker Forsberg.
- Vi er dessverre et ukultivert land. Men på lang sikt er jeg optimistisk. Vi ser at kunstinteressen øker hele tiden, sier Forsberg.

Trygt med Munch

Gjert Gjertsen, som er daglig leder hos Norske Billedkunstnere mener at det kan være svært vanskelig å vurdere hvilke kunstverk som på sikt vil gi avkastning:
- Hva som gir bra avkastning vil man først se om 100 år. Hver epoke har sine preferanser. Det var jo ingen som trodde på Van Gogh i sin tid, påpeker Gjertsen.
Knut Forsberg sier at det alltid vil være en risiko knyttet til å kjøpe kunst:
- Det som er mest risikabelt er å spekulere i kommende stjerner. Hvis du skal være helt trygg nå må du investere i Munch, eller i hvert fall kunstnere som har et internasjonalt nedslagsfelt som Peder Balke, I C. Dahl, og Thomas Fearnley, sier Forsberg.

LES OGSÅ

:

Slik sparer du smart i fond

Selektivt marked

Tirsdag 18. oktober avholdt Blomqvist Kunsthandel en auksjon med samtidskunst. Den resulterte i en del usolgte arbeider og salg under estimatene.
Men en del kunstnere oppnår gode priser. Blant annet Håkon Gullvåg, Kjell Erik Killi Olsen, Leonard Rickhard og Kjell Nupen. Bjarne Melgaard hadde imidlertid ikke noen god dag - bildene hans ble stort sett usolgt - eller solgt til halv pris.
Forsberg synes det er noe underlig at kunst selger bedre i land som er mer rammet av økonomisk krise enn Norge:
- Salget går mye bedre i Sverige, England, USA og Østen. Vi skjønner ikke helt hvorfor. Det er masse penger her og det er ikke noen store kriser i norsk økonomi, sier Forsberg.

Kunstkupp

?
Så langt i år er det omsatt for 510 millioner kroner i kunst, i følge Anniken Thorsen i Bildende Kunstneres Hjelpefond. Det er mer enn på samme tid i fjor, men det gjenstår likevel en del til å nå tilbake til toppnivået før finanskrisen brøt ut i 2008.
- Tirsdagens auksjon viser all tendens til et kjøpers marked. Nå kan investorene gjøre kupp, sier Forsberg.
- Jeg tror at fordi vi har hatt nedgang, vil prisene stige. Det er fortsatt mulig å gjøre gode kjøp, sier Elgheim.
Men han råder deg til å være selektiv:
- Kjøp kunst som ikke er for sær. Har du sans for tunge, mørke og religiøse motiver, er det gjerne ikke så mange andre enn deg som har det, påpeker han.

SLIK INVESTERER DU I KUNST:

*

Kjøp kunst

med god kvalitet.
*

Kjøp noe

du liker.
*

Bruk tid

på å orientere deg
*

Gå i

gallerier
*

Gå på

kunståpninger, treff kunstnere.
*

Kjøp en

anerkjent kunstner.
*

Forhold

deg til seriøse aktører
*

Kjøp

kurante motiver og format
*

Kjøp

bilder som er i god stand
*

Ha en

langsiktig horisont

FORDELER:

*

Kunst gir

en dobbel glede. Man har en glede av å ha det hjemme, samtidig som kan stige i verdi.
*

Gevinst

ved salg er skattefri.
*

Vanligvis

inngår kunst i innboet ved formuesfastsettelsen, dvs. fribeløp på kr 1 million

ULEMPER:

*

Kunst er

en lite likvid investering.
*

Kunst er

en langsiktig investering. Man må ha en horisont på 5-10 år og i noen tilfeller en hel generasjon.
*

Det er

vanskelig å spå avkastningen

Kilde: Formuesforvaltning AS, Grev Wedels Plass Auksjoner, Norske Billedkunstnere, Blomqvist Kunsthandel.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. - Det er olje, eiendom og Birken det går i

  2. Lær kunsten å investere i kunst

  3. - Bonus om kunsten stiger i verdi

  4. Elektrisk stemning da «Skrik» satte ny rekord

  5. Kilder: «Skrik» går til Qatar