Stor test: Dette er de beste varmepumpene

Velger du rett varmepumpe, oppnår du lavere støy, og du sparer mer energi.

De beste varmepumpene: Testen viser de beste luft-til-luft-varmepumpene.

Foto: Scanpix
  • Geir Ormseth
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Ny på topp. De nyeste varmepumpene som er testet kommer helt opp i toppskiktet.

Nykommeren Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 kommer helt opp i toppskiktet og gir høyest besparelse for de med store boliger. Den gamle vinneren IVT Nordic Inverter 12 KHR-N følger hakk i hæl, og er god for de som har mindre boliger de skal varme opp.

Men IVT-pumpen kan være aktuell for de med større boliger også, for besparelsen er ikke så mye større enn Mitsubishi-pumpen. Og prisen vil stort sett være bedre.

Testene er gjennomført av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og svenske Energimyndigheten som fortløpende tester varmepumper som kommer på det nordiske markedet.

Stor forskjell i støy. Testen viser tilsynelatende små forskjeller i støy. Beste varmepumpe avgir 54 desibel på maks turtall, mens svakeste testresultat er 59 desibel.

Men forskjellen er større enn du tror, på grunn av den spesielle desibelskalaen. En økning på 10 desibel oppfattes av øret som en dobling av lydnivået.

Bygge nytt? Da kan det være interessant med bergvarmepumpe

Hvor mye mer bør du betale for den beste varmepumpen? En forskjell i årlig besparelse på 100 kWh mellom to varmepumper utgjør om lag 700 kroner i besparelse gjennom varmepumpens levetid (nåverdi).

En varmepumpe som har en årlig energibesparelse på 500 kWh, bør du derfor maksimalt betale 3500 kroner mer for (700 kr x 5). Det er viktig at du derfor ikke blindt jakter på testvinneren, men vurderer prisen på varmepumpen også.

Du bør betale under 20.000 kroner for en varmepumpe av tilsvarende kvalitet som dem du finner i tabellene. Montering kommer i tillegg.

Husk at varmepumper skal monteres av autoriserte montører. Dette har du ikke lov til å gjøre selv.

Litt mindre besparelse i virkeligheten. Testene forutsetter at du har perfekt åpne romløsninger. I virkeligheten har nesten alle boliger arealer som varmepumpens luft ikke når frem til.

Les mer om hvor du monterer varmepumpen iVarmepumpeskolen

Hva med levetid? Det er dessverre ikke mulig å kartlegge levetiden for de ulike varmepumpene. Å teste effekten av en varmepumpe koster omkring 100.000 kroner.

Å teste ut levetiden hadde kostet enorme summer og lar seg ikke gjøre. Kjente merker gir best levetid da de store produsentene har tatt kostnadene ved å tilpasse varmepumpene til et nordisk vinterklima.

Såkalte on-off-varmepumper, dvs pumper uten inverterteknologi, har lav levetid. Styr unna. Korrekt montering er helt avgjørende for levetiden.

Godt vedlikehold er avgjørende for pumpens levetid. Åpner du lokket på innedelen, finner du luftfiltrene, som ser ut som fluenetting. Disse bør støvsuges eller vaskes forsiktig, gjerne hver 14. dag. Det er også viktig at utedelen ikke blir tettet av støv og smuss eller snør ned.

Les også:Strøm er mye billigere enn ved

Her er de beste varmepumpene

Her er en oversikt over de beste varmepumpene. Finn din klimatype først, og så kan du se i tabellen hvilken pumpe som passer for deg.

Slik leser du tabellene: Vi har angitt to ulike oppvarmingsbehov for hver klimatype. Sjekk strømregningen din hvor mye du bruker i dag, men hovedregelen er at den minste oppvarmingsbehovet er for rekkehus og små hus, mens det største oppvarmingsbehovet er for større eneboliger.

Slik er det sortert: Listene er sortert etter best besparelse for stort oppvarmingsbehov. Vinnerne for lite oppvarmingsbehov er markert med uthevet tekst.

Pumpene markert med grønt er innenfor tre prosent av beste pumpe, og kan derfor vurderes. Da kan du for eksempel se på støy, hvilke tilbud du får etc.

Besparelse: Tallet som angis pr pumpe er besparelsen du får hvert år med varmepumpen. Bor du for eksempel i mildt klima, og har et oppvarmingsbehov på 16.600 kWh i året, kan du altså spare 11.600 kWh i året med vinnerpumpen. Eller at strømregningen din blir omtrent en tredel!

Dette er hvis huset er helt tett og sirkulasjonen god. Hvis ikke bør du redusere tallene i tabellen med 10–15 prosent, ifølge Energimyndigheten i Sverige.

Mildt klima: Vestlandets kyst

Middels klima:
Kystnært innland på Østlandet for eksempel Oslo, kysten av Nord-Norge

Kaldt klima: Indre Østlandet, indre Nord-Norge

Om testene: Testene er gjennomført av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og svenske Energimyndigheten. Prisene er innhentet av Forbrukerrådet, og er anbefalt utsalgspris eks. montering, i tillegg er montering på 5000 kr lagt til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Nye varmepumper er best i test

  2. Spar 9000 kroner med varmepumpe: Dette er billigst fyring

  3. Sjekkliste for kjøp av varmepumper

  4. Slik fyrer du best og billigst i vinter

  5. Betalt innhold

    Denne fergen bruker strøm for 150 kroner per tur