Flere bibliotek tilbyr gratis hjemlån av kunst: Lån kunst gratis!

Flere steder i landet kan du nå låne ekte kunstverk med deg hjem fra biblioteket – helt gratis. Du kan for eksempel smykke stueveggen med et verk av tidligere Aha-medlem Magne Furuholmen.

GRATIS: Dette er et av bildene du kan låne med deg hjem og ha på veggen en periode, helt gratis. Det heter Ile og er av Tiril Schrøder. Men du må ha lånekort på biblioteket. Foto: Asker bibliotek.
  • Anne Lise Stranden
Publisert: Publisert:

Gratis utlån. Nå kan du imponere venner og familie med å vise frem kostbar samtidskunst på veggen hjemme, uten å bruke tusenvis av kroner.

Biblioteket i Asker startet i januar med å tilby kunst til gratis utlån for privatpersoner. Også bibliotekene i Stokke, Odda og Rjukan har tilbud om dette.

Les også:Slik kaprer du skattene på loppemarked

Venteliste. I Asker kan du velge blant ni bilder av i alt åtte kjente, norske samtidskunstnere. Tilbudet har allerede blitt veldig populært, og mange har skrevet seg opp på venteliste.

– De mest ettertraktede verkene hos oss er nok de av Magne Furuholmen og Ida Lorentzen, men det er venteliste på alle bildene unntatt ett, sier prosjektansvarlig Frid Feyling ved Artoteket i Asker bibliotek til Dine Penger.

Les også:- Alle kan investere i kunst

Seks uker. Leieperioden er seks uker. Så kan du bytte ut bildet med andre kunstverk.

POPULÆRT TILBUD: – Gratis utlån av kunst er så populært at vi nå har søkt om midler til å utvide tilbudet av kunstverk, sier prosjektansvarlig Frid Feyling i Asker bibliotek.

– En kvinne lånte et bilde til å pynte opp hjemme da hun skulle feire 50-årsdagen sin, og en mann ville style leiligheten sin ekstra da han skulle ha visning, forteller Feyling til avisen Vårt Land.

Tilbudet er ikke forbeholdt bibliotek-kunder i Asker. Såfremt du har lånekort på et bibliotek, viser legitimasjon og signerer, er det fritt frem også for andre som bor i nærheten.

Asker har fått støtte fra Nasjonalbiblioteket for å gjennomføre dette som et prøveprosjekt.

– Det er så populært at vi har søkt om flere midler for å kjøpe inn flere kunstverk, sier Feyling til Dine Penger.

De samarbeider med et galleri, som har stått for innkjøpene.

Les også:Slik innredet vi stuen for under en tusenlapp!

Litografi. Andre kunstnere du kan velge blant, er Tiril Schrøder, Bjørn Ransve, Ulf Nilsen, Bjørn Carlsen, Arne Malmedal og Kristian Dahl. De fleste verkene er litografier, men det er også kunst med andre teknikker, som pastell på papir, blekktegning og inkjet.

Her kan du se bildene som er til utlån i Asker.

VENTELISTE: Det er venteliste for å låne dette bildet av Magne Furuholmen som heter "You have to change". Foto: Asker bibliotek.

– Vi gjør dette for å skape mer kunstinteresse. Vi har mange flotte kunstbøker og kunstvandringer vi vil ha mer blest om, sier Frid Feyling. De har også planer om barnekunst-verksted og paneldebatter om kunst.

Høy verdi. Kunstverkene koster et sted mellom 10.000 og 25.000 kroner. Verkene er forsikret av Asker kommune som er selvassurandør.

– Men de er ikke dekket av oss mens de er til utlån i private hjem, så da er det viktig at kundene sørger for å ha innboforsikring, sier Feyling.

GRATIS TIL LÅNS: Dette bildet er "Scene på ny Fossum" av den kjente norske kunstneren Ida Lorentzen. Foto: Asker bibliotek.

Kundene må frakte kunsten selv, men biblioteket tilbyr innpakkingsutstyr. Hun forteller at de i oppstarten har hatt mange bekymringer.

– Vi trodde mange ikke ville våge å låne dem, på grunn av ansvaret for den høye verdien, men det viser seg i praksis at dette var ubegrunnet, sier hun.

Stokke i Vestfold. I Stokke bibliotek har de hatt artotek helt siden 1958. Samlingen ble i sin tid startet da en kunstelskende lektor bosatt i Stokke, donerte 50 bilder til biblioteket under forutsetning av at de skulle være til utlån.

– Stokke har omlag 300 bilder, i hovedsak grafikk. De fleste er av Vestfoldkunstnere, men også mange nasjonale. Blant kunstnerne er Hans Gerhard Sørensen og Harald Nordberg, sier Hanne Ottoson, biblioteksjef i Stokke kommune.

Låneperioden er tre måneder med mulighet for en forlengelse.

– Vi er stolte av ordningen, og dette er veldig populært, sier hun.

For å få låne må du være bosatt i Stokke, men de låner også ut til kommunale kontorer og institusjoner, skoler og andre deler av kommunen.

Les også:Bedre pris med styling

Odda i Hordaland. Også Odda bibliotek har tilbudt gratis utlån av kunst i flere tiår. Her er utvalget like stort som i Stokke, og låneperioden lengre.

– Hos oss startet vi med utlån av kunst i 1958 og har nå 300 bilder, hovedsakelig grafikk og foto. Utlånstiden her er seks måneder, skriver Anita Kvamme i en epost.

Odda låner ut til privatpersoner, kontorer, institusjoner og bedrifter i kommunen, samt nabokommunene.

Les også:Skjulte skatter på loftet

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Asker bibliotek låner ut kunstverk

  2. Ferieklagene som øker mest: – Bilutleiefirmaer spekulerer i smarte avtaler og gebyrer

  3. Anbudstjenester sparer deg for penger: Huskeliste før du bestiller nytt bad

  4. Kunder mener dommer er inhabil: Anker avvist Acta-søksmål

  5. Ber om ginseng-bot etter klagestorm