Derfor er dagens boligtall ekstra spennende

Historisk sett er mai måneden hvor boligprisene stopper opp. Det store spørsmålet før dagens tallslipp: Banes det en ny kurs denne gangen, og hva vil det ha å si for planen Siv Jensen nå legger?

MAI-FLATT? Boligprisene har historisk sett ligget i ro fra april til mai. Om onsdagens fasit viser noe annet, tror Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer vi kan gå en het boligsommer i møte.

Kyrre Lien/
  • Karl Wig
Publisert:,

– Når finansdepartementet nå vurderer sine tiltak mot boligprisveksten, basert på Finanstilsynets forslag om strengere lånekrav, tror jeg de kommer til å ta en god titt på tallene som legges frem i dag, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer til E24.

De siste månedenes prisbyks har vært solide, men ikke utenom normalen. I Norge er det «business as usual» at den største boligprisveksten kommer i årets første måneder.

Men så har historien lært oss at det skal stilne.

Og i dag klokken 11.00 kommer altså tallene for årets mai-måned:

– Mai er den første måneden av året hvor den nominelle prisveksten pleier å være null, og gir ofte gode svar på om hva vi kan forvente oss i sommermånedene, sier Dreyer i Eiendom Norge, som er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglerfirma.

(Saken fortsetter under bildet).

LEGGER FREM MAI-TALL: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Lise Åserud
Les også

Tre av fire boliger gikk over prisantydning i mai: Ser ingen boligprisbrems i sikte for Oslo

Mai-vekst kan bety hektisk sommer

Det er tilbudsoverfloden som tradisjonelt melder seg etter påske, med det såkalte «vårrushet» hvor svært mange eiendommer legges ut for salg, som vanligvis forsterkes før sommeren - og gir stillestående priser i mai og juni.

Dersom mai-fasiten denne gangen viser noe annet, kan det bety at også boligprognosene i nær fremtid må endres.

– Veldig ofte får vi en utflating i prisene i mai. Men dersom vi får en sterk prisvekst også denne måneden, betyr det at vi kan forvente en veldig hektisk sommer også. Det er fordi boligtilbudet vi har på denne tiden av året pleier å være «satt», og øker vanligvis ikke før til høsten igjen, forklarer meglertoppen.

Les også

Leieprisene i Stavanger stuper

TROR PÅ ØKNING: Terje Halvorsen, Administrerende direktør i DNB Eiendom

Stig B. Fiksdal/

Tror mai-prisene øker noe

Før onsdagens fasit våger DNB Eiendom-direktør Terje Halvorsen seg med en spådom:

– Jeg tror vi får se at boligprisene øker videre i mai på landsbasis, men bare litt – ikke så mye som i de foregående månedene, og fremover ser vi for oss en utflating, sier han.

DNB Eiendom-sjefen har ferske tall fra egen meglerkjede å støtte seg på: Tirsdag fortalte Halvorsen at de ser tegn på at boligmarkedet nå roer seg ned i nær hele landet.

Det store unntaket er Oslo. Her har DNB Eiendom solgt hele 80 prosent av boligene over prisantydning i mai. Snittprisen tikker inn på 55.600 kroner – en prisøkning på over 13 prosent siden mai 2014. Da ble hver kvadratmeter solgt for 49.137 kroner.

Les også

– Les alle dokumenter om boligen før visning

... oljebrems og Siv kan trekke de ned

Per april i år hadde Norges boligpriser vokst med 7,9 prosent siden samme tid i 2014. Halvorsen tror 12-måndersveksten skal noe ned fra det nivået.

– Hvis vi får uendrede priser ut året, vil årsveksten ende på 7,4 prosent. Oslo vil trekke klart opp, mens både oljebremsen og de varslede boligtiltakene fra myndighetene i sum kan trekke boligprisene ned mer, forklarer Halvorsen.

Hvor mye, vil avhenge av hva slags boligpakke finansminister Siv Jensen serverer.

TROR SIV DEMPER SEG: Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke regjeringen følger alle rådene fra Finanstilsynet.

Håkon Mosvold Larsen/

Som E24 har omtalt så har Finanstilsynet bedt regjeringen ta grep for å dempe veksten i boliglån i Norge. Det er ventet at finansdepartementet legger frem sin respons på tilsynets forslag en av de nærmeste ukene i forkant av Norges Banks rentemøte 17. juni.

Utvannet?

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er blant dem som tviler på om Siv beholder kruttet i Finanstilsynets innstrammings-forslag, som vil bety dyrere lån for Ola og Kari Nordmann.

– Personlig tror jeg den det blir såpass utvannet i forholdet til forslagene fra Finanstilsynet, at det ikke er nok til å snu boligmarkedet i negativ retning, sa Bruce til E24 i april.
Christian Dreyer påpeker at myndighetene har en vanskelig oppgave foran seg, ettersom boligmarkedet utvikler seg helt forskjellig i ulike regioner.

– Det enkleste er nok å gjøre færrest mulig grep, men det forutsetter jo at markedet nå går inn i en dempet trend prismessig, sier Eiendom Norge-direktøren.

Og det første svaret på det spørsmålet kommer altså i formiddag.

Følg meglerbransjens fremlegging av mai-statistikken klokken 11.00 her på E24!

Les også

Sindre (34) eide denne leiligheten i ett år – økte én million i pris

Les også

Tre av fire boliger gikk over prisantydning i mai: Ser ingen boligprisbrems i sikte for Oslo

Les også

Leieprisene i Stavanger stuper

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Varsler tosifret boligprisvekst i 2017

  2. Disse ekspertene tror ikke på DNBs boligpris-spådom

  3. Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme

  4. Annonsørinnhold

  5. Håper på rolig bolighøst: – Prisveksten er ikke sunn

  6. Varsler flom av Oslo-boliger til salgs over nyttår