Tror boliglånetiltak kan skape «løp og kjøp»-rush

Finanstilsynet ønsker å stramme inn på regelverket for å bremse boligpris- og gjeldsveksten. Men på kort sikt kan det motsatte skje, mener ekspert.

RUSH: Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea mener at Finanstilsynets forslag på kort sikt kan skape et boligrush.
Publisert: Publisert:

Tirsdag offentliggjorde Finanstilsynet forslaget de har sendt til finansminister Siv Jensen (Frp).

Det er snaue to uker siden Jensen ba tilsynet om å komme med råd for hvordan man kan begrense den kraftige boligpris og gjeldsveksten i Norge (se detaljene i forslaget i faktaboksen).

Motsatt effekt?

På kort sikt kan imidlertid forslaget gi en helt motsatt effekt, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets:

– Paradoksalt nok kan det gi fart til boligmarkedet på kort sikt. Snart kommer vel «løp og kjøp før tilstramningene innføres»-rådet til førstegangskjøpere som vil slite med å oppfylle kravene, skriver Bruce i en fersk analyse.

Finanstilsynet opplyser til E24 at forslagene de nå har kommet med ikke har tilbakevirkende kraft.

Det betyr at det bare er nye lån som rammes av de strengere reglene, hvis regjeringen innfører dem.

Dermed kan de som enten allerede har fått boliglån eller de som klarer å få lån før reglene eventuelt blir innført, slippe unna kravet om avdrag og den senkede grensen for hvor mye man kan låne.

– Viktigst er kanskje at forslaget innebærer at dagens retningslinjer blir gjort til krav, men også strengere krav til nedbetaling sammen med tøffere «stresstest» kan redusere etterspørselen, skriver Bruce.

Regjeringen vurderer flere tiltak

Finansminister Siv Jensen skal nå sende Finanstilsynets forslag ut på høring i seks uker.

Deretter vil regjeringen vurdere om man skal innføre hele eller deler av forslag.

Tirsdag sendte Finansdepartementet ut en pressemelding der hun holder døren åpen for flere tiltak for å bremse boligprisveksten og -gjelden.

– Vi arbeider nå sammen med flere departementer for å se på et bredere sett tiltak for å bidra til en mer stabil situasjon i boligmarkedet. Tiltak på både tilbuds- og etterspørselssiden er aktuelle, sier finansminister Siv Jensen i en uttalelse.

Utvannet versjon

Erik Bruce i Nordea mener at en eventuell innføring av forslaget kan påvirke styringsrenten hos Norges Bank, dog ikke på torsdagens rentemøte:

– De første politiske reaksjonene kan imidlertid tyde på at det blir en utvannet versjon vi ender opp med. Får vi en versjon som reelt sett er tilstrammende er det klart argument for lavere renter på sikt, men Norges Bank har neppe neddiskontert endelig beslutning i morgen, skriver Bruce.

Finanstilsynets forslag har fått blandede reaksjoner. Fra finans- og bolignæringen har man uttalt at forslaget ikke angriper det reelle problemet i boligmarkedet, nemlig at det bygges for få boliger.

Boligprodusentenes Forening uttalte tirsdag at en boligeier med en bolig til 3,5 millioner kroner må tjene 60.000 kroner mer hvis forslaget vedtas.

Les også

– Boligeiere må tjene 60.000 kroner mer i året

Les også

- Det skal bli billigere, men ikke dårligere boliger

Les også

- Dette vil påvirke boligmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om