Meglertopp tror Oslo kan få ny prisboost i januar

Boligtallene for oktober gjør det vanskelig å spå utviklingen fremover, mener Carl O. Geving.

SPENT: Administrerende direktør Carl O. Geving er spent på utviklingen i boligmarkedet fremover, men tror det kan bli et nytt press i Oslo over nyttår.
  • Ingvild Sagmoen
  • Karl Wig
Publisert:

Norske boliger ble 1,2 prosent billigere fra september til oktober, viste tall Eiendom Norge presenterte onsdag. Et boligprisfall er som forventet for måneden, og sesongjustert er prisnedgangen på 0,1 prosent. Statistikken viser prisfall over hele landet.

– Dette var interessante tall. Oktober er normalt en måned med fall, men et fall på mer enn 9 prosent i volum er mer enn normalt, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

På landsbasis ble det registrert 8.022 salg, mot over 8.800 i oktober i fjor.

– Forskjellene i Bolig-Norge er fortsatt sterke. I Sandnes og Stavanger faller omsetningen mer enn forventet. Usikkerheten og pessimismen der sprer seg også til andre områder som er preget av nedgangen i oljebransjen og hvor folk har begynt å miste jobbene, som Kristiansand og Molde, sier Geving.

Les også

Meglertopper før onsdagens boligfasit: – Budrundene er ikke like hete lenger

Spent på utviklingen over nyttår

Det store spørsmålet nå er hva som vil skje i januar og februar, mener han.

– Det er vanskelig å lese noe sikkert ut fra oktobertallene, men når fallet i omsetningen var større enn forventet, gjør det oss spente på utviklingen fremover. Når det gjelder Oslo, ser vi ingen indikasjoner på at folks kjøpekraft avtar. Så lenge folk ikke opplever økonomiske endringer direkte på kroppen, tror vi lav rente har stor effekt på boligmarkedet, sier Geving.

Les også

Vestkanttendenser i Oslo øst: Leilighet ved Østensjø gikk for 10,4 millioner

Mens Stavanger nå har en 12-månedersvekst på minus 3,9 prosent, holder prisene seg på det sentrale Østlandet fortsatt godt.

– Dersom optimismen vedvarer, kan vi se et nytt press på boligmarkedet i hovedstaden over nyttår. Vi har sett tidligere at januar er en måned hvor boligmarkedet ofte booster, legger han til.

Tror på stabilisering

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror at selv om prisveksten fortsetter å falle årets siste måneder, vil årsveksten uansett ende opp mellom 6 og 7 prosent for landet.

– Denne utviklingen er kjedelig normal. Det er normalt nedgang på høsten. En underliggende tendens er at omsetningsveksten ender opp dette året uansett. Det skal skje veldig mye merkelig i november og desember for at ikke det skal skje, sier Øye.

Les også

I denne gaten finner du Norges dyreste eiendom til salgs nå

I forkant av onsdagens boligfasit var det ikke ventet noe prisbyks i oktober.

Tre av landets største eiendomskjeder kunne istedet fortelle om et litt roligere marked, selv i hovedstaden, som har hatt det desidert heteste boligmarkedet så langt i år.

Normalen for oktober er stillestående eller fallende boligpriser.

Det er også slik meglerne spår at boligmarkedet vil avslutte 2015, et år som hittil har hatt høyere prisvekst enn ventet.

– Oktobertallene er en hyggelig nyhet for alle som ønsker seg stabilisering av boligprisene. Faren for priseksplosjon neste år er betydelig redusert, sier Øye.

Les også

- Dette er «James Bond»-versjonen av et funkishus

Uforutsigbart boligmarked

I oktober i fjor steg boligprisene 0,9 prosent justert for sesongvariasjoner. Det var riktignok et uvanlig unntak: Foruten en ørliten oppgang på 0,1 prosent i 2009, har oktober bydd på boligprisfall i hvert år siden 2007.

Foranledningen er imidlertid denne gangen et boligmarked som de siste månedene har vist seg uforutsigbart.

I mai var de sesongkorrigerte prisene omtrent uendret. I juni steg prisene med én prosent, og i juli gikk prisene ned 0,3 prosent igjen. Dette ble fulgt av en oppgang i boligprisene med 1,1 prosent i august – og 0,1 prosent i september.

På lengre sikt er trenden likevel tydelig: Boligprisene stiger relativt bratt, og ble i september målt med en årsvekst på 6,9 prosent.

Les også

– Blant de svakeste oktober-månedene det siste tiåret

Les også

Meglertopper før onsdagens boligfasit: – Budrundene er ikke like hete lenger

Les også

Vestkanttendenser i Oslo øst: Leilighet ved Østensjø gikk for 10,4 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd

  2. – Håper høsten ikke blir like voldsom

  3. Boligprisene falt med 1,6 prosent i september

  4. Rister på hodet av SSBs nye boligprognose

  5. Varsler bolignedtur til 2020