Stadig færre setter inn penger på BSU
Nærmere 348.000 unge mellom 17 og 33 år benyttet seg av boligsparing med skattefradrag i fjor. Det er en nedgang på 1 prosent.
– Det er overraskende at noe færre unge sparer i BSU, sier Wenche Martinussen, konserndirektør for Personmarked i Storebrand.
Med Boligspareordningen for ungdom (BSU) kan unge sette inn opptil 25.000 kroner i året og få opptil 5.000 kroner i skattefradrag.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at bruken av BSU steg jevnt og trutt fra 9 prosent i 1993, året etter innføringen av ordningen, til 40 prosent i 2014. Men siden 2014 har andelen falt to år på rad, til 38 prosent i 2016.
– Dette er den desidert mest lønnsomme spareordningen for unge under 34 år, og alle som har muligheten, bør benytte den, sier Martinussen.
Norges største datasenter kan bli kryptogruve: – Det er svært gunstige kunder
Nedgang
– Vi ser ingen gode grunner til denne nedgangen. Det kan være at flere har nådd makstaket på 300.000 kroner i samlede innskudd og derfor ikke kan spare mer. En annen årsak kan være at foreldrene har blitt «for flinke» til å hjelpe barna, slik at de unge ikke ser like stort behov for å spare selv, fortsetter hun.
Ordningen åpner for at man kan fortsette å spare i BSU selv om man har kjøpt egen bolig. I 2016 ble omtrent 42 av 100 fradragskroner gitt ut til personer som benytter seg av BSU, men som allerede eier sin første bolig.
– Trolig har også mange personer brukt BSU-kontoen sin ved boligkjøp før fylte 33 år eller nådd den maksimale innskuddsgrensen, skriver SSB i sin gjennomgang av tallene.
Færrest i Oslo
Sogn og Fjordane er yrket hvor størst andel av den unge befolkningen benytter seg av BSU. Hele 48 prosent av unge med inntekt i fylket bruker ordningen.
I den andre enden finner vi Oslo, hvor kun 29 prosent av unge med inntekt benytter seg av ordningen. Unge fra familier med høy formue er de som oftest sparer det maksimale beløpet i BSU.