Ny undersøkelse overrasker: Nå tror bare halvparten på denne renteutviklingen

Siden februar er nordmenns syn på boliglånsrenten totalforvandlet: Nå tror bare halvparten så mange at boliglån vil bli dyrere fremover, viser undersøkelser.

TROR DETTE BIDRAR: Nedkjølingen av boligmarkedet, blant annet drevet frem av boligbygge-boom, er en viktig forklaring til de endrede holdningene blant nordmenn, tror sjeføkonom. Her er heisekraner i Oslo.
Publisert:

Det uroer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Tallene bekymrer meg fordi det kan bety at stadig færre har begynt å forberede seg til renteoppgangen, sier Reitan til E24.

I storbankens ferske utlånsundersøkelse svarer 23 prosent av nordmenn at de tror boliglånsrenten skal jekkes opp i løpet av de neste 12 månedene.

Andelen var hele 45 prosent da samme undersøkelse ble gjort i februar i år. Antallet som venter seg dyrere boliglån er dermed blitt halvert på syv måneder.

– Det overrasker meg at stadig færre tror på renteoppgang. Etter år med rentefest hadde det vært naturlig at flere trodde rentebunnen var nådd, sier Reitan.

Les også

Færre og færre setter penger på BSU-konto

Olsens bolighensyn

Sjeføkonom Kari-Due Andresen i Handelsbanken er ikke like overrasket.

– Det folk flest har lagt merke til, er nok den markante nedkjølingen av boligmarkedet, og hvordan dette har blitt vektlagt i Norges Banks siste rentebeslutninger, sier hun til E24.

– Dét taler for en mindre aggressiv rentebane, altså at renten settes opp i et roligere tempo, fortsetter sjeføkonomen.

Nordmenn flest tror imidlertid ikke boligfinansiering skal bli særlig billigere heller, viser undersøkelsen: Kun fem prosent tror på rentekutt, mens hele 63 prosent spår at renten blir uforandret om tolv måneder. Ti prosent vet ikke.

BEKYMRET: Forbrukerøkonom Elin Reitan frykter nordmenns sterke tro på lave renter i overskuelig fremtid vil sende flere på en smell.

Tre andre grunner

Det er slett ikke bare boligmarkedet som styrer renteutviklingen – men Due-Andresen gir nordmenn rett i at sentralbanksjef Øystein Olsen også har fått servert andre grunner til å klamre seg hardere til superlav rente nå, enn på nyåret:

– Gjennom året har vi sett at forventningen til realøkonomien har blitt dempet noe. Det så bra ut tidligere i år, men nettverket til Norges Bank advarer nå mot noe svakere vekst fremover enn man tidligere har lagt til grunn, sier Due-Andresen.

– Vi har også fått litt svakere inflasjonstall over sommeren, i tillegg til at det internasjonale økonomiske momentumet har gått noe tilbake, fortsetter sjeføkonomen.

IKKE OVERRASKET: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier det har skjedd flere ting siden nyåret som taler for å beholde dagens superlave renter lengre.

– Kan få store følger

Reitan i Nordea er urolig for at lavrenteforventningene gjør færre nordmenn rustet til å takle renteøkningen som før eller siden kommer.

– Mange har nok brukt lavrentetidene, og overskuddet i lommeboken, til å øke forbruket sitt. Da legger vi oss gjerne til en bedre livsstil, og den kan det være vanskelig å kvitte seg med når renten stiger og innholdet i lommeboken synker.

Les også

Norges Bank tror på nær nullvekst i boligprisene neste år

Som mange kanskje har fått erfare, er det lett å legge seg til en bedre livsstil, men veldig vanskelig å redusere livsstilen og de kostbare vanene sine, sier forbrukerøkonomen.

– En del har nok også brukt boligen sin som minibank og tappet den for egenkapital i takt med boligprisveksten. Da har man i samme slengen gjort økonomien mer sårbar. Da kan et rentehopp få store konsekvenser, advarer hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om